Hirdetés

Egy szokatlan, tüskékkel díszített fosszíliáról derült ki, hogy egy új dinoszauruszfaj maradványai.

A tudósok szerint a marokkói Közép-Atlasz-hegységben, a Boulahfa lelőhelyen talált ankiloszaurusz borda fosszíliája legalább 20 millió évvel idősebb lehet, mint bármely korábban talált példánya ennek a fajnak, miközben alakja is “szokatlan”.

Az ankiloszauruszok a dinoszauruszok növényevő csoportjába tartoztak , amelyek felfegyverzett páncélozott testükről és bunkó alakú farokcsúcsukról voltak ismertek.

Dr. Susannah Maidment paleontológus, a Természettudományi Múzeum kutatója elmondta, hogy az ankyloszauruszok meglévő fosszíliái a kréta korból származnak, nagyjából 145,5 és 65,5 millió évvel ezelőttről, de ez a csont körülbelül 165 millió éves lehet, és a jura korszakból származik.

A nő elmondta: “Az ankylosauruszok jól ismertek a kréta korszakból, különösen Észak-Amerikából és Ázsiából származtak, mostanra már több különböző fajt is megismertünk és meg tudunk különböztetni, de ez a csont teljesen különbözik a meglévőktől.

“Ez egy új ankyloszaurusz faj, sokkal idősebb, mint bármelyik más ankyloszaurusz, amit eddig találtunk, de mindemellett nagyon, nagyon furcsa morfológiával rendelkezik.

“Ez a fosszília körülbelül 165 millió éves. A középső jura korszakból származik, egy olyan időszakból, ahol alig van bizonyítékunk az ankyloszauruszokról.”

Az ankylosauruszokat a bőrükbe ágyazott csontos lemezek és tüskék sorozata jellemzi.

Az új fosszília azonban – az első afrikai kontinensről érkezett- hosszú tüskéket mutat, amelyek közvetlenül a csonthoz kapcsolódnak, amit Dr. Maidment rendkívül szokatlannak talált.

“Ezen a példányon a tüskék és a csontlemez teljesen összekapcsolódtak a bordához – tehát szilárdan a bordához van rögzítve, és nem szétválasztható.

“Ez igazán furcsa. Ilyet nem látunk egyetlen más ankiloszaurusznál sem, valójában egyetlen más eddig ismert élő dinoszaurusznál sem látunk ilyet”- mondta.

A példány annyira szokatlan, hogy a kutatók először azon tűnődtek, hogy vajon a lefedezett fosszília nem lehet-e valamiféle hamisítvány.

Dr. Maidment 2019-ben szerezte meg a bordát egy cambridge-i fosszilis kereskedőtől, és a fajnak a Spicomellus nevet adta , melynek jelentése tüskés gallér, az afer pedig az “afrikai” származására utal.

Korábban ő vezette a tanulmányt egy új stegoszaurusz dinoszauruszfajról – a valaha talált legrégebbi biztos stegoszauruszról -, amelyet ugyanezen a helyszínen találtak.

“Azért gondoltuk, hogy ez (az ankylosaurusz fosszília) egy stegoszaurusz, mert egy marokkói lelőhelyről származik, ahol tavaly egy stegoszauruszt fedeztünk el, és láttuk, hogy ez a fosszília egy sor tüskét tartalmaz, és a stegoszauruszok testén is voltak tüskék” – mondta.

A fosszília további vizsgálata a csont egy különleges textúráját mutatta ki, és amely csak az ankylosauruszokra jellemző.

Dr. Maidment reméli, hogy a jövőben felkeresheti a lelőhelyet, és többet tudhat meg arról, hogy miért csak egy ankylosaurusz fosszíliát találtak eddig Afrikában.

Hozzátette: “Ezt a leletet megelőzően a mezozoikum egyetlen időszakából sem találtunk ankyloszaurusz fosszíliát Afrikából, és nem tudjuk, hogy ez miért van így.

“Előfordulhat, hogy azért, mert nem voltak túl gyakori részei az afrikai ökoszisztémáknak, vagy egyszerűen csak még nem találtuk meg a fosszíliáikat.

“Ez egy új lelőhely, ahonnan ezek a dinoszauruszok származnak, így talán ha tovább kutatunk ott, akkor több ilyen csontvázat is találunk, mert a most felfedezett darab eléggé töredékes a leletanyag”.”

Az eredményeket a Nature Ecology and Evolution című folyóiratban tették közzé.