Hirdetés

A középkori ember úgy gondolta, hogy évente egyszer is elég megfürödni. A 16. században sokáig azt vélték, hogy a meleg vizes fürdés végzetes lehet, mivel felpuhítja a bőrt és a kitágult pórusokon keresztül utat enged a baktériumoknak. Hála az égnek, az elmúlt évszázadok alatt ez a teória sikeresen megdőlt, és a higiéniai szokásaink sokat fejlődtek. Magyarországon jellemző a mindennapos fürdés. Vannak akik szeretnek nap végén egy kád forró vízben ejtőzni, míg mások a gyors tusolást preferálják.

Hogy melyik az egészségesebb?

A forró vizes fürdőzés nyugtatóbb, csökkenti a vérnyomást és enyhíti a stresszt, ellenben kiszárítja a bőrünket. A visszatérő bőrkeményedés egyik legfőbb okozója.

A bőrgyógyászok szerint minden nap érdemes lezuhanyozni. Ez jót tesz az immunrendszernek, nem sokkolja a hajszálakat és energizál. A reggeli tusolást sokáig kifejezetten férfias tevékenységnek tartották. Nem csoda hát, hogy a legtöbb világmegváltó gondolatunk zuhanyzás közben jut eszünkben.

Ezt még a tudósok is megfigyelték és elkezdtek kísérleteket végezni ezzel kapcsolatban. Egy csoportnyi diáknak különböző fejtörőket adtak ki feladatul. Kérték őket, hogy alaposan gondolják át lépésről lépésre. A legtöbben közülük tusolás közben jöttek rá a megoldásra. A fürdés ezen módja segíti a gondolatok áramlását.

A tusolás a legegyszerűbb módja annak, hogy megnöveljük a dopaminszintünket. Ez egy neurotranszmitter, ami felelős a motivációért és a figyelemért. Rendkívül fontos a memóriának és az olyan agyi funkcióknak, melyek a mozgást segítik. A hideg vizes tusolás 250%-kal emelheti meg a dopaminszintünket.

Ha nyugodtak vagyunk, akkor a testünk képes az agyi funkciókat felpörgetni. Csökkentheti a stresszt és a szorongást, melynek hatására sokkal könnyebben ötletelhetünk. Az intenzív összpontosítás jó a munka számára, de egy enyhe figyelemelterelés felfrissíti az agyat. A zuhanyzás egy tökéletes módszer arra, hogyan tudjunk átirányítani a figyelmünket egyik tevékenységről a másikra. Az ilyen jellegű “szünet” hatására kreatívabbak lehetünk.

Álmosan kreatívabbak lennénk?

Az emberek általában reggel, félálomban szoktak zuhanyozni. Esetleg este, mikor már alig várják, hogy aludhassanak. Nem várnánk azt, hogy ilyenkor jusson eszünkbe valami hatalmas ötlet ugye? Épp ellenkezőleg. Amikor van egy kis “köd” az agyunkban, akkor a képzeletünk sokkal jobban szárnyal. A jó ötletek ilyenkor születhetnek. Na persze a megvalósításuk már egy teljes embert kívánhat.

Egyes országokban a jeges vízben való egészségjavító fürdőzésnek hagyományai vannak. A sportolók a gyorsabb regeneráció érdekében jeges fürdőket alkalmaznak. Ugyanakkor a régi időkben az elmegyógyintézetek pácienseit hideg vízzel locsolták, ha azok túlzott tüneteket mutattak. A hideg víznek önmagában is lehet olyan antipszichotikus hatása, mint egy elektormos terápiának. Hasonlít egy enyhe elektromos sokkhoz az érzékelőgérgen. Ezen kívül erős fájdalomcsillapító hatása is van az idegrendszerre. Na persze hideg vizes terápiát senki ne kezdjen otthon, ha csak nem kérte ki az orvosa véleményét.

Ellenben tusolni szabad és kell is. Az ideális hőfök mindenkinél egyedi, de ha lehet, akkor próbáljuk egy kicsit hűvösebbre venni a fent említett okok miatt.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!