Hirdetés

Gondolkodtatok már azon, hogy vajon miért pont négy számjegyből áll a PIN-kód ?

A válasz megdöbbentően egyszerű mégsem gondolt rá senki!

John Shepherd-Barron brit származású feltaláló a fürdőkádban ülve álmodta meg az olyan automatát, ami édességek helyett készpénz kiadására is alkalmas.

“Belém hasított a gondolat, hogy kellene valami, amivel a világon bárhol hozzájuthatok a saját pénzemhez. A csokoládéautomata ugrott be, és az, hogy csokoládét készpénzzel helyettesítem.”

Ezen gondolatmenet nyomán nem sokkal később Sheperd-Barron meg is alkotott egy olyan elektromechanikus berendezést, ami lehetővé tette a pénzintézetek ügyfelei számára, hogy a banki személyzettel való interakció nélkül, végezzenek pénzügyi tranzakciókat, vegyenek fel vagy fizessenek be saját bankszámlájukra készpénzt, kérdezzék le az egyenlegüket vagy kérjenek ki bankszámla információkat.

A berendezés az ATM néven vált világszerte ismertté (ATM – Automated Teller Machine).

Az első, 1967. június 27-én, az egyesült Királyságban üzembehelyezett pénzkiadó automatát Reg Varney angol komikus színész avatta fel.

Az ATM megalkotói már a fejlesztés szakaszában rájöttek, hogy a biztonságos használathoz szükség lesz valamilyen személyi azonosításra.

A tranzakciókat kezdetben egy a pénztáros által ellenjegyzett csekkel tudták kezdeményezni, a biztonság és az olvashatóság érdekében, majd ezt felváltották a 6 számjegyből álló titkos kódok, de hogyan is jutottunk el a 4 számjegyig?

A válasz meglepően egyszerű! A feltaláló családjában keresendő.

John Shepherd-Barron feleségének, Caroline memóriájának köszönhetően alakult így.

„A konyhaasztalnál ültünk, amikor azt mondta, hogy csak négy számot tud megjegyezni, így miatta a négy számjegyű vált standarddá a világban.”

Bár Caroline sokunk életét megkönnyített, a lerövidített kód hordoz azonban magában némi biztonsági kockázatot hisz, a négy jegyből álló kód-kombinációk száma jóval kevesebb mint a 6 jegyű kódok esetében.

Ti mit gondoltok? Írjátok meg kommentben.