Bizonyára te is észrevetted már, hogy a körmödön időről-időre megjelenik egy vagy több fehér foltocska, pötty, van vonal amit a legtöbben ártalmatlannak hisznek. Ennek az elváltozásnak a neve az úgynevezett leukonychia. A legtöbb esetben nincs miért aggódni, ha ilyen foltok jelennek meg a köröm felületén, mert általában maguktól elmúlnak, vagy lenőnek.

Viszont meg kell jegyeznünk, hogy ezek a fehér pöttyök és csíkok, bizonyos megbetegedésekről is árulkodhatnak, ám ennek esélye nagyon kevés. Súlyosabb betegségek esetén ugyanis ez csak kísérőtünet, hiszen más egyéb jelek utalnak arra, hogy valami nincs rendben a szervezeteddel. Szóval, ha meglátod, hogy a körmödön megjelent egy-két folt, ne ess egyből kétségbe.

Sokan gondolják, hogy ez a kalciumhiány jele, ám megeshet, hogy allergia vagy valamilyen sérülés áll a háttérben. A körömlemez sérülése hatással van annak növekedésére és fehér foltok jelenhetnek meg a felületén. Ám mivel a köröm elég lassan növekszik, ezért előfordul, hogy csak napokkal, vagy hetekkel később jelenik meg rajta, amikor már teljesen kiment a fejünkből, hogy beütöttük.

Allergiás reakciót körömlakk, körömlakklemosó és körömerősítő szer is okozhat, de a műköröm is negatívan hathat rá. Sajnos van rá esély, hogy manikűrözés közben a körömágy vagy maga a köröm sérülést szenved el és ebben az esetben is fehér foltocskák üthetik fel a fejüket. Meg kell jegyeznünk, hogy egy olyan hétköznapi cselekvés is allergiás reakciót válthat ki, mint a körömrágás.

Nagyon ritka annak az esélye, hogy a fehér körmök hátterében olyan súlyos betegségek álljanak, mint a veseprobléma, szívprobléma, tüdőgyulladás, ekcéma vagy gyulladással járó bélbetegségek, ugyanis ezeket a megbetegedéseket más tünetek is kísérik.

Mikor van itt az ideje orvoshoz fordulni?

Amennyiben ezek a foltok már nagyon sok ideje a körmeidet ékesítik, vagy elkezdtek nőni érdemes orvoshoz fordulni. Ám, ha azok valamilyen sérülés következtében kerültek a körömlemezre, akár fél évig is eltarthat, míg eltűnnek. Ha más tüneteket is tapasztalsz mellé, például, hogy megvastagodott vagy épp elvékonyodott a köröm, akkor is célszerű meglátogatni egy szakembert. Ezek általában máj, valamint veseproblémára is utalhatnak.

Neked is szoktak lenni ilyen foltok a körmeiden?