Hirdetés

Azok, akik vidéken születtek szinte biztosan emlékeznek olyanokra, hogy homokot, hangyákat, sarat vagy az akácfa fehér virágát ették. A vidékiek azzal szokták egymást heccelni, hogy soha nem alakulhat ki rendes immunrendszere annak, aki gyerekként nem evett tyúkürüléket. A lényeg, hogy össze ettünk mindent, de soha nem gondoltunk bele a következményeibe. Már pedig vannak fontos dolgok ezzel kapcsolatban. Most kifejezetten az akácvirágra fogunk kitérni.

A finom, édeskés ízű virágnak rengeteg pozitív hatása van. Állítólag húsznál is több betegségre jelent természetes gyógyírt, azonban nagyon fontos, hogy figyeljünk, mert a növény bizonyos részeit kifejezetten tilos elfogyasztani. Ezek ugyanis mérgezők.

Még, ha nem is kóstoltuk az akác virágát, senkinek sem újkeletű dolog az akácméz, az akáctea. Ezeket bármelyik boltban meg lehet venni. Illatos, édeskés ízét szinte mindenki szereti. Lehet venni akác illóolajat is, mely még egy 10. emeleti panelban is képes egy akácerdő illatát varázsolni.

Noha az akácfa virága egy természeti kincs, a szárát, levelét, kérgét és a virágot tartó kis zöld tokot sem szabad elfogyasztani. Ezek erősen mérgező fehérjéket tartalmaznak. Virágát méz vagy tea formájában szabad csak megenni vagy meginni.

Hogy mire jó?

Vízhajtó, székletlazító, köhögés csillapító, görcsoldó, fájdalomcsillapító hatású. Gyomor- és nyombélfekélyre is szokták javasolni. Aki refluxszal szenved, vagy gyomorsav túltengéssel, annak minden nap akácteát kellene innia. Ez ugyanis eredményesen csökkenti a gyomorsavat.

Az akác egy remek nyugtató. Felveszi a versenyt a levendulával is.

Aki diétázik, annak remek hír, hogy az akác csökkenti az étvágyat is, így a fogyókúra elemévé válhat. Ilyen esetben napi kétszer kell éhgyomorra akácteát inni. Mivel erős aromája van, így nyugodtan keverhetjük más teákba is. Fogjunk egy csapott evőkanál (3g) teafüvet és 2,5 dl vízzel forrázzuk le. 15 perc múltán szűrjük le. Ha lehet, kerüljük a fémszűrőt. Gyermekeknek 6 éves kortól adható de 2,5 dl vízhez csak egy teáskanálnyi.

A kozmetikai ipar is előszeretettel használja.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!