Hirdetés

A hagyomány szerint vízkeresztkor kell lebontani a karácsonyfát, ugyanis ekkor kezdetét veszi a farsangi időszak. A díszektől megtisztított fenyőfát minden évben a közterület fenntartók, hulladékszállítók által megnevezett helyekre kell kitenni, ahonnan elszállítják és legtöbbször az aprítást követően égetéssel hasznosítják azokat.

Abban az esetben viszont, ha van egy kis időd és szereted a kézműveskedést, akkor mutatunk néhány tippet a fa újrahasznosítására.

Érdemes megőrizni pár szeletet a karácsonyfából, ugyanis mágnes, ajándékkísérő, szobadísz, ültetőkártya, növényjelölő, medál,  gyerekjáték, fali dekor, koszorú, karácsonyfadísz is készíthető belőle.

Egyedi játék hulladékból

Ezt a logikai játékot Édouard Lucas, francia matematikus találta fel 1883-ban, ötletét pedig egy legenda adta.

Ez egy tornyos, logikai játék. Ehhez pedig szükséged lesz 5-6 különböző méretű faszeletre a karácsonyfából, 3 db saslik pálcikára vagy hurkapálcikára, egy darab deszkára, fúróra és ragasztóra.

A deszkára, amely a faszeletek méretére van igazítva, egymástól egyenlő távolságra lyukakat fúrunk, majd beleragasztjuk a méretre vágott pálcikákat, amelyek 2-3 centiméteresek. A faszeletkéket középen kifúrjuk úgy, hogy könnyen járjanak a hurkapálcán és tulajdonképpen már készen is vagyunk.

A feladat az, hogy a korongokat egyesével az első rúdról a harmadik rúdra átrakjuk, méghozzá úgy, hogy közben a nagyobb korong nem tehető kisebb korongra.

Hűtőmágnes

Növényjelölő

Csak csipesz, táblafesték szükséges hozzá és már készülhetünk is a tavaszra.

Matematikai vagy betűjáték

Ez egy betűtorony játék, amelyhez a betűket festhetjük vagy akár égethetjük is.

Medál

Egy szépen festett vagy akár égetett faszelet ékszerként is megállja a helyét.

Dísz, kulcstartó

A dekorálásra millió egy lehetőségünk van. Festhetjük, pirográffal égethetjük, akril filccel rajzolhatunk rá, dekupázsolhatjuk, illetve transzferálhatunk is a felületre.

Karácsonyfadísz

Festhetünk rá, tehetünk rá családi fotókat és így tovább.

Táblafestékkel, krétafilccel díszítve

Sok kis szeletből

Ha nagyon türelmes vagy, akkor kereteket,művészi dekorokat is készíthetsz.