Hirdetés

Izgalmas dolgok kerültek napvilágra az Amerikai Pszichológiai Egyesület éves ülésén az online üzenetküldési szokásokról. Kiderült, hogy akiknek egy párkapcsolaton belül hasonlóak az üzenetküldési szokásaik, azok boldogabbak együtt és elégedettek az intim együttlétekkel is.

Az online chatelés forradalmasította a barátainkkal, a családunkkal folytatott kommunikációt, főleg, hogy ma már szinte ingyen küldhetünk annyi üzenetet, amennyit csak akarunk. A fent említett egyesület ülésén három erre vonatkozó kutatás eredményeit is ismertették, amely segít megértenünk, hogyan és mire használjuk napjainkban a netes csevegést.

Az első kutatás azt vizsgálta, hogy milyen szerepet játszik a párkapcsolatban az online kommunikáció. A szakemberek 205, 18 és 29 év közötti, párkapcsolatban élő embert kérdeztek meg arról, hogy milyen gyakran és miket írnak partnerüknek, valamint, hogy mennyire érzik biztonságban magukat a kapcsolatukban, illetve mennyire elégedettek vele.

Azok a párok, akik hasonló stílusban beszélgettek egymással, jóval boldogabbak voltak, mint azok, akik másképp használták az online csevegést. Valójában a lényeg az volt, hogy a párok egy hullámhosszon vannak-e és nem értik-e félre az egymásnak küldött üzeneteket, nem pedig maga a mondanivaló vagy az üzenet gyakorisága.

A második kutatás felfedte, hogy az online csevegést arra használjuk, hogy elmeneküljünk egy adott helyzetből. 982 felnőttel végezték a kísérletet, miszerint számos célból nyúlunk telefonunk után és kezdünk el üzeneteket írogatni. Például unatkozunk, mondani szeretnénk valamit valakinek, kifejezni gondolatainkat vagy menekülünk egy kellemetlen szituációból.

A szakemberek a mobilfüggőségük, szociális szorongásuk és személyiségük szempontjából is kifaggatták a résztvevőket, az eredmény pedig teljesen egyértelmű volt. Ez a fajta viselkedés ahhoz is vezethet, hogy az emberek még magányosabbnak és izoláltabbnak érzik majd magukat.

A harmadik kutatás összefüggést keresett a magánélet és a szexting között. 615 amerikai és kanadai felnőtt részvételével folytatták le, ebből pedig kiderült, hogy azok, akik gyakran küldtek erotikus töltetű üzeneteket vagy képeket, elégedetlenebbek voltak a párkapcsolatukkal, és a hűtlenségre is hajlamosabbak a közösségi médián.

A válaszadók között azok voltak a legtöbben, akik ugyan nem küldtek hasonló üzeneteket, mégis elégedettek voltak intim magánéletükkel, ugyanúgy, mint akik éltek a lehetőséggel. Az azonos nemű párkapcsolatokban gyakrabban használták az online csevegést, mint a heteroszexuálisoknál.