Hirdetés

A házimunka elvégzése az egyik oka annak, hogy az emberek összevesznek egymással, legyen szó szülő-gyerek párosról, házastársakról vagy lakótársaktól. Senki sem szeret piszkos közegben élni, poros bútorokkal, porcicás padlóval, pókhálós falakkal, koszos ablakokkal és mosatlan edényekkel. A házimunka egy olyan dolog, ami soha nem ér véget, mert mindig lesz valami amit el lehet pakolni, le kell törölni, el kell mosni. Ahelyett, hogy az emberek hajba kapnak a takarítás miatt inkább értékelhetnék azokat a dolgokat és készségeket, amiket általa megszereznek. Például önállóbbá, erősebbé válnak, sőt jótékonyan hat a testi-lelki egyensúlyra is.

1, Erősebbé tesz

Minden olyan mozgás, amit takarítás közben csinálsz valójában egyfajta edzés. A fürdőkád súrolása, a padló felmosása, az ablak tisztítása agilitást és erőt igényel. Miközben takarítod a szobád kardiozol is, hiszen a lakás/ház több részből áll, előfordul, hogy lépcső is van, azt naponta többször megjárni kemény dolog. Amikor megpróbálod elérni a tárgyakat a polcon, vagy kipakolod a mosogatógépet, mosógépet az már edzésnek minősül.

2, Segít egy egészséges környezet megteremtésében

Senki sem akar úgy élni, hogy egy merő por az összes bútora, pókhálósak a falak sarkai, és az ablak olyan piszkos, hogy nem lehet rajta kinézni. A fürdőszobában megjelenő penész a legnagyobb rémálom, főleg ha nincs ablak és nincs szellőztetési lehetőség. Ez tökéletes hely a baktériumok megjelenésének és elszaporodásának.

Az otthon tisztasága vagy épp szennyezettsége nemcsak a testi egészséget befolyásolja, hanem a mentálisat is. Ha a szobád rendetlen, nagy valószínűséggel a lelki állapotod is ugyanolyan. Nehéz koncentrálni valamire vagy relaxálni, miközben egy halom ruha néz vissza rád a székről, vagy tányérok, poharak hada sorakozik az asztalodon.

A rend fontos része a testi-lelki egyensúlynak, de nem csak ezt kell szem előtt tartani. Ha meg akarod hívni például a barátaidat az otthonodba mindenképp ki kell előtte takarítanod, főleg, ha nem akarod kínosan érezni magad, mert a cimboráid nem akarnak enni, vagy inni a tányérjaidból, poharaidból, illetve nem akarnak leülni a kanapédra.

3, Segít a stresszcsökkentésben

Nagyon sok ember véli úgy, hogy a mosogatás és a takarítás pihentető. Ez azért lehetséges, mert a házimunka stresszcsökkentő hatással bír, hiszen az indulatok által felgyülemlett haragot ezáltal könnyedén le lehet vezetni. Ha frusztrált vagy akkor állj neki takarítani és hidd el egy órán belül lenyugszol. A takarítás tökéletes alkalom arra is, hogy elmélkedj és rendezd a gondolataidat.

4, Önállóbbá tesz

Ha még mindig a szüleidnél élsz, de folyamatosan kitakarítod a saját házad táját azzal sokkal önállóbb leszel. Gondolj csak bele, ha elköltözöl senki sem lesz ott melletted, aki megfőzzön, kimosson, letörölje a port, vagy kivigye a szemetet vagy felporszívózzon. Minden tehet a te válladat fogja nyomni. A házimunkát igénylő rutin sokat segíthet neked az élet egyes területein.

5, Segíthet, hogy gyorsabban teljen az idő

A folyamatos fekvéstől nem fogsz kevésbé unatkozni, ezért fontos, hogy lefoglald magad valamivel, ami által azt érzed gyorsabban telik az idő. Erre például tökéletes a takarítás, hiszen egy házban mindig van mit tenni. A házimunkát összekötheted valami kellemessel például zenehallgatással, ami által még jobban érzed magad.

6, Javítja a problémamegoldó készségeket

Noha egyes házimunkák meglehetősen bonyolultnak tűnnek, megpróbálhatsz új módszert találni, a jobb, gyorsabb és hatékonyabb végrehajtásukhoz. Ám vannak alkalmak, mikor váratlan fordulatok teszik tönkre a takarítást, például elromlik a mosógép vagy a porszívó, de ilyenkor is helyt kell állni és ki kell hívni egy szerelőt.

Bónusz: Az unokaöcsém megszállottja a porszívóknak. Tegnap végre megkapta a saját porszívóját, és annyira izgatott volt miatta!

Az öcsém az élő példa arra, hogy nem keményen, hanem okosan kell takarítani.

Te mely házimunkákat nem szereted, és miket csinálsz szívesen mikor mérges vagy?