Aludni mindenki szeret! Nincs is jobb, mint bebújni a pihe-puha ágyunkba, nyakig húzni a takarót és átadni magunkat a megnyugvásnak egy hosszú, fárasztó nap után. Na, de mi van az álmokkal? Ti szerettek álmodni? Nem mindenki. Gondoljunk csak bele, hogy ha jót álmodunk, akkor rossz érzés felkelni arra, hogy vége az egésznek. Ha rosszat álmodunk, akkor meg egyértelmű a dolog. Kell ez nekünk? Az már többször is bebizonyosodott, hogy az álmoknak jelentőségük van. Sok esetben hívhatja fel a tudatalattink a figyelmünket egy nem várt veszélyre, illetve mutathat bizonyos lelki vagy egészségi állapotot is, melyekre érdemes odafigyelnünk. Ezeket nem lehet szó szerint értelmezni, ugyanis jelentésük szimbolikus, de ha tisztában vagyunk azzal, hogy egyes képek mit jelentenek, az hasznos lehet a későbbiekben.

Elhoztuk nektek a leggyakoribb rémálmokat és azok jelentéseit.

Csapdába estél vagy elvesztél
Ez meglehetősen könnyű. Ha álmunkban eltévedünk, vagy csapdába esünk, az arra utal, hogy egy bizonyos élethelyzetből nem találjuk a kiutat. Az is lehet, hogy közvetett módon kerültünk olyan élethelyzetbe, melyhez semmi kedvünk. Néha hozza úgy az élet, hogy egy bizonyos problémára nem találunk megoldást, vagy kifogytunk az ötletekből. Ez az álomfajta lelki vívódást jelent.

Fulladás – zuhanás
Ez azt jelenti, hogy valamilyen feladat, vagy kötelesség nyomaszt minket. Aggodalmat és szorongást jelez. Mintha kezdenénk feladni a reményt az fejünk felett összecsapott hullámok terhe alatt. A lényeg itt az, hogy miként próbálunk kikerülni a szorult helyzetből. Ez megmutatja, hogyan fogjuk kezelni a valós problémát.

Elromlott műszaki eszköz
Tegyük fel, hogy álmunkban megpróbálunk felhívni valakit, de az illető nem fogadja a hívásunkat. Dolgozunk egy feladaton, de a számítógép tönkremegy és az elvégzett munkánk odavész vagy összetörjük a telefonunkat. Ez azt jelenti, hogy van valaki az életedben, akivel megromlott a kapcsolatod. Eltávolodtunk egy régi barátunktól, vagy szerettünktől. Oda kell figyelni erre, ha ez egy visszatérő rémálom. Gondolkodjunk el, hogy ki lehet az a személy, akire a tudatalattink próbálja felhívni a figyelmünk.

Pucérkodás
Rendkívül gyakori rémálom. A legjobb benne, hogy nem kell miatta aggódni. Ez a jó önbecsülés jelzője. A ruházat egy védelmező szerepet tölt be az álmokban. Ha nincs rajtunk, akkor nincs mit takargatnunk. Őszinteséget jelent. Arra azért figyeljünk, hogy ha álmunkban ez a pőreség bűntudattal és szégyenérzettel társul, akkor az önbecsülési gondot jelent.

Katasztrófák
Félelmetes élmény, ha egy természeti katasztrófát kell átélnünk, még akkor is ha csak álmunkban. Az ilyen jellegű álmok zaklatott lelkiállapotra utalnak. Valami gond van kilátásban, melytől félünk. Attól tartunk, hogy nem leszünk képesek megbirkózni az előttünk álló feladattal és elveszünk a katasztrófában. Ha visszatérő álom, akkor mindenképpen érdemes egy kicsit elgondolkodnunk a körülöttünk folyó dolgokról.

Megbukni egy vizsgán
Rég befejeztük már a sulit, de évekkel később azt álmodjuk, hogy újra az érettségi előtt állunk és nem vagyunk felkészültek. Esetleg meg is buktunk. Ez rendszerint arra utal, hogy a való életben megtagadták tőlünk az elismerést. Ez lehet a munkahelyen vagy párkapcsolatban is.

Leégett, megrongálódott ház
Ha álmunkban egy ház jelenik meg, az legtöbbször önmagunkat szimbolizálja, a benn lévő berendezések pedig a belső tulajdonságunkat. Ha az otthonunk vagy egy számunkra kedves tárgy megrongálódik, akkor úgy érezzük, hogy becsaptak minket, vagy rosszul bántak velünk. Ha elvesztünk valamit, akkor számunkra egy értékes dolog került veszélybe.

Elromlott autó
Ahogy a ház, úgy a jármű is utalhat a saját testünkre, de ez kifejezheti az érzelmeinket is. A karosszéria a külsőnket a motor a belsőnket szimbolizálja. Benn ülünk egy meseszép autóba, de nem mozdul mert tönkrement. Ez egyértelműen önértékelési gondokat jelent. Ha tehetetlenül száguldunk egy baleset felé, akkor pedig gyengeségről árulkodik.

Sérülés, baleset, halál
Félelmetes lehet azt álmodni, hogy meghalunk. Ez azonban nem feltétlenül jelent rosszat. Általában azt szimbolizálja, hogy életünk egy korábbi szakasza lezárul. Egy új dolog kezdődik, ami lehet akár jó is. Egy balesetről álmodni azt jelenti, hogy érzelmileg megbántottak minket. Ha nem velünk történik a baj, hanem valamelyik szerettünkkel, akkor is ránk utal az álom.

Valaki üldözőbe vesz minket
Gyakran álmodunk olyanról, hogy valaki követ bennünket. Esetleg meg is támad. Menekülünk vagy harcolunk? Ez a kérdés! Egyértelműen szorongást jelent, de nem mindegy hogy reagálunk rá. Vélhetőleg a való életben is így fogunk a dolgokkal szembesülni. Nekünk pedig állni kell a sarat…vagy menekülni. Attól függ milyen beállítottságú emberek vagyunk.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!