Hirdetés

Amióta létezik a filmkészítés azóta rengeteg film került moziba, amit az emberek vagy nagy örömmel fogadtak, vagy lehúzták mert olyan rossz volt. Akadnak filmek, amiket többször elkészítettek így más és más színészek, színésznők játszották el az ominózus szerepeket. Batmant például 4 színész is eljátszotta, Miss Marple szerepét is legalább három színésznő alakította. Mindegyikük olyan jól hozta a karaktert, hogy szinte lehetetlenség megmondani, melyik volt közülük a legjobb. Ma őket gyűjtöttük össze.

1, Miss Marple

Agatha Christie főhősnőjének bőrébe már nagyon sokan bújtak. Helen Hayes Oscar-díjas színésznő 1983-ban és 85-ben alakította őt a “Rejtély az Antillákon” és a “Tükrökkel csinálják” című filmben. 1984 és 1992 között Joan Hickson lett Miss Marple a “Holttest a könyvtárszobában”, a “Gyilkosság a paplakban”. Ezek után Geraldine McEwan vette át a szerepét 2004-2008-ig.

Helen Hayes volt a legidősebb Miss Marple, ugyanis 80 éves korában is még színészkedett. Joan Hicksonról maga Agatha Christie gondolta azt, hogy tökéletes lesz Miss Marple szerepére. Amikor egyszer látta játszani azt mondta: “Remélem, hogy egyszer majd eljátszod kedves Miss Marple-t.” A színésznő a BBC mind a 12 adaptációjában nyomozót játszott.

2, II. Erzsébet

II. Erzsébet gyakorlatilag egyenlő az Egyesült Királysággal. Olyannyira szeretik és tisztelik őt, hogy több film és sorozat is készült róla valamint életéről. Egy időben Helen Mirren alakította Erzsébetet, “A királynő” című filmben, majd Penelope Wilton és Olivia Colman pompázott a szerepben.

Helen Mirren úgy játszotta el a szerepet, ami nem csak uralkodói oldalról mutatta be II. Erzsébetet, hanem úgy is mint egy hétköznapi ember. Ezért az alakításáért Oscar és Golden-Globe díjat kapott. Sarah Gadon egyszer a 19 éves Erzsébetet formálta meg, mikor testvérével a Buckingham-palotából a városba ment, hogy megünnepelje a Győzelem napját május 8-9-én éjjel. Egy fantasy filmben is láthattuk II. Erzsébetet Penelope Wilton képében. Olivia Colman pedig a 3. évadtól szerepelt “A korona” című sorozatban.

3, Joker

Cesar Romero az 1966-ban bemutatott Batman filmben játszotta Joker szerepét. Később pedig olyan színészek alakították, mint Jack Nicholson, Heath Ledger és Joaquin Phoenix.

Cesar Romero Jokerként inkább egyfajta tréfamesternek tűnt, mint bűnözőnek, mivel bűncselekményeit nem lehetett a gazemberség kategóriájába sorolni. 1989-ben Jack Nicholson bemutatja származásának történetét, amit olyan jól alakított, hogy Golden-Globera jelölték.

Sokan kanonikusnak Heath Ledger alakítását a Sötét lovag című filmben, viszont Joaquin Phoenix alakítását mindenki istenítette. Abban a filmben a színész bemutatta, hogy lehet egy jó emberből igazi gonosztevő.

4, Kleopátra

Kleopátra talán a világ egyik leghíresebb nője, akinek képe sokszor megjelenik a filmekben. Az egyik legemlékezetesebb Kleopátrát játszó színésznő Vivien Leigh volt Caesar és Kleopátra című filmből. Később Elizabeth Taylor, Leonor Varela, Monica Bellucci is felöltötte magára gyönyörű ruhát, ékszereit.

Vivien Leigh számára a szerep igaz kihívás volt, mivel a szerep előtt tuberkulózist állapítottak meg nála, mely nehezítette mindennapjait. Utána Elizabeth Taylor kapta meg a szerepet, ám ő nem volt olyan meggyőző. Leonor Varela utánozhatatlan, sőt elbűvölő volt a szerepben és Monica Bellucci is lenyűgöző volt Kleopátraként.

5, Batman

Batmanről nagyon sok film készült eddig, de a legelső 1943-ban került a mozikba. Ezt számos adaptáció követte, amelyek közül a legsikeresebb Adam West volt, majd követte, Michael Keaton, Christian Bale, Ben Affleck és most a legújabb Batman filmben Robert Pattinson alakítja majd a denevérruhás hőst.

Adam West komikus stílusban játszotta el Batmant ami némileg eltér a karakter jelenlegi jellegzetes ábrázolásaitól. Michael Keaton karrierje egyik legjelentősebb szerepe volt, amire minden ember emlékszik. Christian Bale a fiatalkori Batmant és annak életét mutatta be, ami nemcsak a közönség, hanem a szakmai kritikusok körében is nagy sikert aratott. Ben Afflecknek szintén szerencséje volt, ugyanis a közönség őt is nagyon megszerette, bár a színész elmondása szerint szerepe nem tudta felvenni a versenyt Christian Bale Batmanjével szemben.

6, Hannibal Lecter

Hannibal Lecter volt a mozik egyik legszörnyűbb és legfélelmetesebb szereplője, akit négy színész is alakított. Brian Cox 1986-ban, Anthony Hopkins 1991-ben, Gaspard Ulliel 2007-ben, Mads Mikkelsen pedig a 2013–2015-ös Hannibál sorozatban.

Brian Cox volt eddig a legjobbnak számító Hannibal Lecter, amit Anthony Hopkins alakítása követett. Utóbbit egyébként az Amerikai Filmművészeti Intézet az egyik legjobb gonosztevőnek nyilvánította. Ezt annak köszönhette, hogy tanulmányozta a híres törvénysértők dossziéit, ellátogatott néhány börtönbe, és részt vett néhány tárgyaláson is. Ezek együtt segítették hozzá őt ahhoz, hogy zseniálisan alakítsa Hannibal szerepét. Gaspard Ulliel megmutatta Lecter kegyetlen bűnözővé válásának szakaszait. Mads Mikkelsen pedig sorozat formájában mutatja meg a karaktert. Brian Fuller forgatókönyvíró elismerte, hogy a sorozat során a karakter nem igazán tipikus rosszfiúként jelenik meg. A nézők csak a legvégén tudják meg, hogy ki és mi is ő valójában.

7, Lara Croft

Lara Croft szerepében eddig két színésznő tündökölt. Angelina Jolie 2001-ben és Alicia Vikander 2018-ban. A Jolie-val készült filmek során nemcsak a hősiességre helyezték a hangsúlyt, hanem a hősnő őrült vonzerejére is. Alicia Vikander ezzel szemben rendkívül bátor személyként jelenik meg a képernyőn. Jolie elérhetetlen ideálnak nevezhető, Vikander pedig sok lány számára lehet igaz példakép.

8, Jane Eyre

Jane Eyre történetét többször vászonra vitték. Charlotte Gainsbourg 1196-ban, Samantha Morton 1997-ben, Ruth Wilson 2006-ban és Mia Wasikowska 2011-ben is alakította a szerepet.

Charlotte Gainsbourgnak sikerült tökéletesen alakítani a lány szerénységét, függetlenségét, lelkesedését és bátorságát. A Samantha Mortonnal készült verziót nagyon sokan kritizálták, viszont ő volt a legalkalmasabb Charlotte Brontë által leírt Jane Eyre szerepére, legalábbis külsőre. A minisorozatban Ruth Wilson alakította, akiről azt mondták, hogy az egyik legjobb. Ennek köszönhetően számos díjra jelölték.

9, Mary Poppins

Pamela Travers kitalált hősnője Mary Poppins nem egyszer került képernyőre. Julie Andrews 1964-ben Emily Blunt pedig 2018-ban került Mary Poppins bőrébe.

Julie Andrews számára ez volt a debütáló szerep, amiért 1965-ben Oscar-díjat, Golden Globe-ot, BAFTA-díjat. A 2018-as Mary Poppins visszatér című filmben Emily Blunt bújhatott az ikonikus esernyő alá. A film számos pozitív kritikát kapott a filmkritikusoktól, és rangos díjakra jelölték.

10, Johnny Utah

Keanu Reeves és Luke Bracey is eljátszotta már Johnny Utah szerepét a Holtpont című filmben 1991-ben és 2015-ben. Keanu titkosügynöki szerepe sikeres volt, elnyerte mind a kritikusok, mind a közönség tetszését. Eme film után kezdett el karrierje felszállóágba kerülni. A film remakeje viszont nem sikerült olyan jóra, mint ahogy sokan várták.