Hirdetés

A házas élet nem mindig fenékig tejfel, néha el is mérgesedhet a helyzet. Annak érdekében, hogy elkerüljük a problémákat és javítsunk a kapcsolaton, gyakran terapeuta segítségét kell igénybe venni. Itt van néhány tanács, amit pszichológusok és terapeuták adtak, hogy újra felépítsd a kapcsolatot pároddal néhány év után.

A házasság 1. éve: Megvalósítási szakasz

Rita DeMaria, házassági és családsegítő terapeuta, ” válságnak ” nevezi a válást. Ez általában 6-12 hónapos együttélés után történik. A szerelem első varázsa eltűnik, és elkezded látni a partneredet minden gyengeségével együtt, ez néha nem túl kellemes időtöltés és szívesen figyelmen kívül hagynánk őket. “Itt az ideje, hogy megtanuljunk csapatként dolgozni” – mondja DeMaria.

“Ha nem beszéltetek még olyan témákról, mint a pénzügyek, gyerekek, rokonok, szabadidő stb., mielőtt összeházasodnátok, akkor itt az ideje, hogy megtegyétek” – javasolja Beverly Hayman, pszichológus. Őszintén kell beszélni párunkkal az értékrendünkről és prioritásunkról. Elképzelhető, hogy nem fog teljesen megegyezni a partnerével, de akkor  kompromisszumokat kell hozni.

P!NK (@pink) által megosztott bejegyzés,

3-4 éves házasság: veszélyes “komfortzóna”

Madonna és Sean Penn házassága csak 3 évig tartott, bár az interjúkban azt mondják, még mindig szeretik egymást.

2000 brit házaspár vizsgálata alapján, 3 és fél év után, inkább az alvást választják, mint egy “szerelmes együttlétet”, sőt már nem mondják egymásnak, hogy “Szeretlek”, mert mindenki megtalálta a saját komfortzónáját. Egyrészről ez csodálatos biztonságot ad és zavartalan pihenést, de a másik része eléggé kellemetlen lehet.

Meg kell tartani bizonyos fokú érzelmi intenzitást az életedben, dicsérjétek egymás eredményeit. Ne mondj ki mindent, ami a fejedben van és néha jobb, ha hallgatsz. A problémát vádaskodás nélkül próbáljátok megbeszélni. A házasság javulása akkor következik be, amikor a partner képes kívülről szemlélni és megérteni a helyzeted.

5-7 éves házasság: “A hétéves viszketés”

Ez az egyik legfontosabb időszak minden házasságban. Ez idő alatt a házaspár hangolódott, rendezett kapcsolatban van és a házastársak úgy kezelik egymást, mintha automata módban lennének, ami nagy hiba. A rutin miatt csökken az érdeklődés és a szexuális vonzódás egymás iránt. Mivel a partnerek már mindent tudnak egymásról. De ha ezt el akarod kerülni a következő pontokat érdemes követned.

1. Tartsd fent a kommunikációt. Ne legyél túl formális, ne úgy tedd fel a kérdést, hogy: “Milyen volt a napod?” ebben semmi érzelem nincsen.

2. Ahogy felmerül egy probléma, egyből próbáld megoldani, ne hagyd felhalmozódni.

3. Figyelj magadra. Frissítsd a kívánságlistád és a jövőképedet. Oszd meg gondolataidat a partnereddel.

4. Beszéljetek a kapcsolat jövőjéről. Milyen terveitek vannak a következő évre, vagy a következő 5-10 évre? A kulcs a nyitottság és az őszinteség, nem pedig csak az udvariasság.

10-15 éves házasság: “nehéz kor”

Egy nemrég készült tanulmány szerint 10. év a legnehezebb része az egyes kapcsolatoknak. Viszont 2000 amerikai házas asszony, azt mondta, hogy a házasság 11. éve a legnehezebb. A nők hatalmas felelősséget tapasztalnak ebben az időszakban: fel kell nevelniük a gyerekeket, vezetni kell a háztartást és ugyanúgy kell dolgozniuk. Mivel rengeteg idő kiesik, kapcsolatuk minősége is ugyanezzel a tempóval csökken. A statisztikai adatok azt állítják, hogy egy átlagos házasság Európában körülbelül 11 évig tart.

A jó hír az, hogy ha sikerül leküzdeni ezt az időszakot, a kapcsolata iránti elégedettsége folyamatosan növekedni fog az elkövetkező 20 évben. Dana Fillmore és Amy Barnhart azt javasolja, hogy kezeld humorral a kapcsolatot. Csökkentsd elvárásaidnak a szintjét.

Brian Austin Green (@arent_you_that_guy) által megosztott bejegyzés,

20-30 éves házasság: az életközösség válsága és a “szürke válás”

A hatás növekedése az úgynevezett üres-fészek szindrómának köszönhető, amikor a gyermekek felnőnek és elhagyják a családi házat, miközben a szülők egymásnak maradnak, akárcsak kapcsolatuk kezdetén. A házastársak úgy érezhetik, hogy házasságuk kimerült, mert fő küldetése befejeződött. Az amerikai pszichológusok ezt a válást “szürke válásnak” nevezik, mivel néhány pár, már szürkés hajú lett.

Ne távolodjatok el egymástól. Ha a házastársak figyelmen kívül hagyják házassági problémáikat, miközben gyermeküket nevelik, akkor kettőjük kapcsolatában a konfliktusok intenzívebbé válhatnak. Másrészről, ebben a szakaszban több idő jut a problémák megoldására. Steve Seabold azt javasolja, hogy sportoljatok együtt és hozzatok létre új közös célokat, például utazást, új üzletet, nyelvtanfolyamokat, vagy valamit, ami felejthetetlen élményeket teremthet.

Itt van néhány olyan szokatlan ajánlás, a házasság megmentésére:

1. Mentsd meg a házasságod saját magadtól is. Általában úgy gondolják, hogy a házasság csak akkor menthető meg, ha mindkét partner készen áll a problémák megoldására. “Az egy személy által tett erőfeszítések megváltoztathatják a házasság dinamikáját, és motiválhatják a makacsabb házastársat, hogy csatlakozzanak a házasság megmentéséhez” – mondja Mort Fertel.

2. Ne kérdezd meg magadtól: “Ez a megfelelő ember, akit házastársnak választottam?” A sikeres házasság kulcsa nem az, hogy megtaláld a megfelelő személyt, hanem megtanulja szeretni.

3. Ne beszélj folyamatosan a problémákról. A házassági problémákkal kapcsolatos beszélgetések nem oldják meg a gondokat inkább haragot gerjesztenek. Inkább keress igazi megoldást a nehézségeidre.

4. A terápiás foglalkozások segít a házastársaknak megérteni egymás nézeteit, de nem ad választ arra vonatkozóan, hogy mit kell tenni a házasság megmentése érdekében. Ennek eredményeképpen a párok továbbra is nagyon csalódottak maradnak a terápiákon.

5. Ne mondd el rokonoknak és barátoknak a házassági válságodat. “A házasság egyik legfontosabb értéke a titoktartás. Ez a házasság titkosságának megsértését jelenti és ez rossz “- mondja Mort Fertel.

2017-ben az egyik legstabilabb lábakon álló hollywoodi páros – Ozzy és Sharon Osbourne – ünnepelte 35. évfordulóját. A kapcsolatuk során különböző nehézségeken mentek át, de sikeresen megmentették szerelmüket.

Kelly Osbourne (@kellyosbourne) által megosztott bejegyzés,