Hirdetés

A Strands of History egy kaliforniai székhellyel rendelkező vállalat, amely bútorokat, szobrokat, emléktárgyakat és egyéb kézzel készített eszközöket gyárt a Golden Gate híd eredeti függesztőköteleiből. Nemrégiben a Bushey Vasművel és a Roundwood bútorgyárral közreműködve létrehoztak egy luxus étkezőasztalt, amely emlékeztet a Golden Gate híd fantasztikus mérnöki tervezésére és kialakítására.

Mary Zimmerman, a cég egyik alapítója, egy interjúban mesélte a következőket: “A filozófiánk az, hogy ha már egyszer egy ilyen jelentőséggel bíró, történelmi anyaghoz jutottunk hozzá, mint ezek a függesztőkötelek, akkor valami szépet, funkcionálisat és tartósat akarunk belőle készíteni. Valamit, ami továbbviszi az emlékeket, még ha egy teljesen új formában is.

Az a művészeti típus nyűgöz le minket a legjobban, amikor ellentétes anyagokat, ellentétes tulajdonságokkal ötvöznek. Lehet egy fának folyékony hatása, míg egy fém puha és rugalmas. Ezért elkezdtünk gondolkodni azon, hogy miként adhatnánk ennek ez rugalmas függesztőkötélnek valamilyen ellentétes tulajdonságot.” – mesélte Mary arra a kérdésre, hogy mi inspirálta őket az ebédlőasztal elkészítésére.

A köteleket dinamikusnak és valamelyest rugalmasnak készítették, hogy elbírja azt az elképesztő feszültséget, amellyel szembe kellett néznie. Mi úgy gondoltuk, hogy statikus tulajdonságokat kap. Szükség volt új technikák kitalálásra, hogy a strukturális integritását megtarthassuk, illetve a huzal egyediségében rejlő vonzerőt megőrizhessük.

Szerencsére olyan magasan képzett és elismert művészekkel és kézművesekkel dolgozhatunk együtt, akik a elérhető távolságban élnek és örömmel dolgoznak egy ilyen egyedülálló közeggel.” Jesse és Aaron Bushey, a Bushey vasgyárban tervezték az acélalapot. Kitalálták, hogy lehetne stabilizálni a köteleket, hogy erős és tartós lábat adjon az egész szerkezetnek.

Andy Cline, a Roundwood bútorgyártó cégtől javasolta, hogy használjanak Claro-diót az asztallap anyagához, a benne rejlő szépség miatt. Az egésznek olyan hatása van, mintha a szél fújná a gabonamezőket. Érdekesség, hogy a diófa és kötelek körülbelül egy idősek (több mint 80 évesek) és ez növeli az asztal vonzerejét, mivel két ritka anyagot hoz össze.

Az eredeti Golden Gate híd függesztő köteleket Trentonban (New Jersey), a John A.Roebling’s Sons Company cégnél gyártották 1935-ben. 1967 és 1969 közötti hídellenőrzés során korróziót fedeztek fel az úttest és a függesztő kötelek összeköttetésében. Egy utólagos javítást hajtottak végre a csatlakozásoknál és új, az US Steel által gyártott kábeleket szereltek fel.

Mary szerint két hétig tartott az asztal szerkezetének létrehozásához, majd további öt hétbe telt a claro-dio asztallap elkészítése.

Íme a teljes csapat, mely keményen dolgozik a Golden Gate-híd örökségének életben tartásáért.

Ez pedig a csodaszép asztal.

Mit gondoltok? Ti elfogadnátok otthonra? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!