Hirdetés

Sokan félreértik az egészséges táplálkozást és azt gondolják, hogy nem szól másról, mint a koplalásról és arról, hogy csak néhány fajta élelmiszert lehet fogyasztani. Illetve sokan összekeverik az egészséges táplálkozást a diétás étrenddel is, ami szintén nem ugyanaz.
9 tévhitet és annak eloszlatását írjuk most le, különböző tudományos oldalakra hivatkozva.

1. Tévhit: “A zöldségeken és a gyümölcsökön kívül mást nem lehet enni.”
Valóság: Egy nem régi tanulmány szerint kifejezetten jó, ha változatosabb az étrend. A tanulmány az un. mediterrán étrendet javasolja, amiben sok zöldség, gyümölcs, grillezett hús és olíva olaj van.

2. Tévhit: “A tej a benne lévő kalcium miatt erősíti a csontokat.”
Valóság: A kutatók több, mint 20 éven keresztül tanulmányozták mintegy 1,2 millió ember étrendjét. Ennek során arra jutottak, hogy a tejfogyasztás egyáltalán nem erősíti a csontokat, sőt, a csontritkulást sem akadályozza meg.

3. Tévhit: “A kávéfogyasztás dehidratálja a szervezetet.”
Valóság: A kávéban lévő koffein közel sem von el annyi vizet a szervezettől, mint amennyi magában a kávéban van. Mi több, napi néhány csésze kávé elfogyasztásának kifejezetten jótékony hatásai vannak. 3 csésze kávé 25%-kal csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát, 5 kávé pedig segít az Alzheimer-kór kialakulásának megakadályozásában.

4. Tévhit: “A fűszeres ételek nem tesznek jót a gyomornak.”
Valóság: A fűszerek különféle jótékony hatással rendelkeznek. Például a pirospaprika 13%-kal csökkenti a különböző gyomorbetegségek kialakulásának kockázatát. Mi több, nagyon sok fűszernövény egyben gyógynövény is, ilyen például a kurkuma, a gyömbér vagy a kapor, a teljesség igénye nélkül.

5. Tévhit: “A pattogatott kukorica nem egészséges.”
Valóság: Az adalékanyagok nélküli pattogatott kukorica kifejezetten egészséges, magasabb az antioxidáns tartalma, mint jó néhány gyümölcsé vagy zöldségé. Továbbá védi az ereket az elmeszesedéstől és csökkenti a koleszterinszintet is.

6. Tévhit: “Együnk sokszor keveset.”
Valóság: A kutatók összehasonlították a napi 3 és a napi 6 étkezés hatásait a zsírokra és a testsúlyra vonatkozóan. Nem találtak különbséget sem a zsírok oxidációjában, sem a testsúly változásában. Mi több, kiderült, hogy a többszöri, de kevesebb étkezés jobban növeli az étvágyat, mint a 3, de kiadósabb étkezés.

7. Tévhit: “A kókuszolaj a legjobb zsír.”
Valóság: Valójában a kutatások nem képesek ezt egyértelműen igazolni és nincs rá semmiféle bizonyíték, hogy a kókuszolaj bármiféle jó hatással lenne a szív- és érrendszerre.

8. Tévhit: “A barna rizs jó, a fehér rizs nem.”
Valóság: Mivel a barna rizs félig feldolgozott (hántolatlan) fehér rizs, ezért igaz, hogy több benne a hasznos anyag. Ám éppen ezért, több lehet benne az olyan káros anyag is, mint az arzén.

9. Tévhit: “A zöld teát bármekkora mennyiségben lehet fogyasztani.”
Valóság: A zöld teában található ketachin nagy mennyiségű fogyasztása káros lehet a májra. A lényeg, hogy a zöld teának vannak jótékony hatásai, de nem szabad mértéktelenül fogyasztani.