Hirdetés

A szemünk az egyik legfontosabb érzékszervünk. Egy rendkívül komplex műszer, melynek a felbontása 576 megapixel. Ez azt jelenti, hogy lényegesen felülmúljuk a legújabb iPhone kamerájának felbontását, ami 12 megapixel. De a jobb fotós gépek is csak a töredékére képesek, mint a szemünk. Egyedül a világűrt figyelő Dark Energy teleszkópnak van hasonló felbontása. Hogy lehet az, hogy az új Canon 120 MP fényképezőgéppel képesek vagyunk keresztülzoomolni egy stadionon és megfigyelni, hogy a szembe ülő nőnek, hogy áll a haja, de a mi szemünkkel, ami ötször nagyobb felbontással bír nem tudjuk megtenni?

Egyrészt a mi szemünk nem tud zoomolni, továbbá rendkívül kis tartományban éles. Egyébként még érdekes lehet, hogy azt is megállapították, hogy az emberi szem érzékenysége 1 és 800 ISO tartományban mozog a dinamikatartománya pedig 1000000:1 is lehet éjszaka, amit egyelőre nem tudnak felülmúlni a modern fényképezők sem. Szóval szuper-szemünk van, de az agyunk nem képes ezt a hatalmas adatmennyiséget feldolgozni, ezért kénytelen egy picit tömöríteni és a lényegre koncentrálni. Ettől függetlenül a legtöbbünk elégedett vele, sőt egyesek még gyengének is találják.

Hoztunk nektek most egy kis tesztet, mellyel leellenőrizhetitek a szemeteket és az agyatokat is. Egy kis edzés a látásnak. Alább láthattok 15 képet, melyeken meg kell találni egy bizonyos ábrát. Nem könnyű, de lehet, hogy neked van olyan jó a látásod, hogy egyből észre vedd. Ha mégse menne, akkor a cikk végén feltüntettük a megoldásokat.

Induljon hát a teszt.

1: Találd meg a háromszöget.

2: Keresd meg a négyzetet.

3: Megtalálod a kört?

4: Egy téglalapot keresünk.

5: Hol lehet a rombusz?

6: Látsz egy ovális alakot?

7: Mi van a hengerrel?

8: Egy ötszöget keresünk.

9: Megtalálod a csillagot?

10: Egy picit bonyolítunk. Egy kör és egy négyzet van az alábbi képen.

11. Mi a helyzet a szabálytalan csillaggal és a rombusszal?

12. Egy téglalap és egy ovális alak van itt a képen.

13: Megtalálod a csillagot és a kört?

14: Egy ovális forma és egy háromszög, amivel nekünk is meggyűlt a bajunk.

15: Egy ötszögű ábra és egy négyzet található itt.

Mit gondoltok? Nekünk volt csak ennyire nehéz? Vagy nektek szuper-látásotok van?

Jöjjenek hát a megoldások.

1:

2:

3:

4:

5:

6:

7:

8:

9:

10:

11:

12:

13:

14:

15:

Mit gondoltok? Hogy sikerült? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!