Magyarország jócskán bővelkedik apró településekben. Ha a minifalu méret esetében a határt 100 lakosnál húzzuk meg, akkor még ebben az esetben is 141 települést említhetünk.

A KSH 2014. évi adatai szerint harmincan vagy annál kevesebben húsz faluban élnek jelenleg Magyarországon. Most ezek közül az aprócska települések közül mutatjuk a legszebbeket és legkülönlegesebbeket, amelyeket életünk során érdemes meglátogatnunk.

Magyarország legkisebb falvai

Ezeknek a gyöngyszemeknek a legtöbbje Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Zala megyében található, de a listába bekerült egy-egy falu Vas és Győr-Moson-Sopron megyéből is. Cikkünkből megtudhatod, hányan élnek ezekben a pici falvakban, hol találod őket és mik a látnivalók azon a környéken.

A Borsod megyei Tornabarakony települését mindössze tizennégyen lakják. A Barakonyi-patak völgyében pedig egy varázslatos táj várja az oda kirándulókat.

Tornabarakonytól nem messze található a szintén tizennégy lakosú Tornakápolna, ahol az Aggteleki Nemzeti Parkban és a népi építészetben, például a kontyos tetőkben is gyönyörködhetsz.

Zala megye legkisebb települése, Felsőszenterzsébetnek mindössze tizenhét lakosa van. A falu néprajzilag legértékesebb épületei a Göcseji Falumúzeum részei, ahol ezt a madárszárnyat imitáló kiállítóépületet is megtekintheted.

A Borsod megyei Debréte tizenhét lakossal büszkélkedik, emellett pedig, az egyik legnyugodtabb zsáktelepülésként emlegetik, ahol Debrétei Vendégházakban élvezik a turisták a varázslatos csendet.

A Győr-Moson-Sopron megyei Cséren huszonheten élnek. Az idilli faluban hét bányató is található.

A Vas megyei Nemesmedvesen körülbelül 26-34-en élnek. A turisták főként a képen látható világháborús szobor és a környező emlékhely miatt látogatnak el ide.

A Zala megyei Iborfia mindössze kilenc lakossal rendelkezik, így ez a legeslegkisebb magyar falu is. A turistáknak általában a haranglábat, az üres épületeket és nem utolsó sorban a hársfákat mutatják meg.

A Zalai dombságban található Pusztaapáti, amely csupán 25 lakossal bír. A falu nevezetességeinek egyike pedig a képen látható idilli vadászház.

A zalai Lendvajakabfának csupán egyetlen utcája van, amelyben tizenhatan élnek. A csendes település bővelkedik gyönyörű, gondozott kertekben és hagyományos épületekben.

Borsod megyében található Gagyapáti, aminek tíz lakosa van. A környéken leginkább a gyönyörű, lankás tájakban gyönyörködhetsz.