Hirdetés

Mint azt minden ember tudja, a rendes, normális székletnek barnás színe van, illetve állaga nem túl kemény, de nem is túl lágy. Ám, ha más színű és állagú székletet tapasztalunk minden egyes ürítés után, érdemes utánajárni, hogy mi lehet a kiváltó ok. Cikkünk segíthet abban, hogy megtudd, milyen végtermékeket lehet megkülönböztetni, illetve milyen tünetek bújhatnak meg a háttérben.

Először is szögezzük le, hogy milyen a “tökéletes” széklet.
Szín: Világos- vagy közepes barna
Forma: Egybefüggő. Nem esik “darabjaira”.
Méret: 2 és 30 cm között…de igazából bármekkora lehet…
Szag: Hát…ezt nehéz meghatározni, hisz széklet esetében nincs olyan, hogy “jó illat”…De maradjunk annyiban, hogy a kóros szag az feltűnik. Ami nem “természetes”.

Színe:

Fehér

A meglehetősen világos, szürkésfehér széklet akkor jelentkezhet, ha az epeváladék nem jut el a vastagbélbe. Ennek oka lehet betegség, vagy a szervezet hibás működése. Ettől függetlenül nem kell azonnal mentőért kiáltani. Ez lehet egyes élelmiszerektől, vagy savlekötő “túladagolástól”.

Zöld

A zöld széklet jelentheti azt, hogy a táplálék gyorsabban halad át a bélen mint kellene és ezért nem tudott “bebarnulni”. Ezt lehet egy hasmenéstől, minek következtében a táplálék továbbítási folyamat gyorsan megy végbe. Vélhetőleg, ami hasmenést vált ki, okozhatja azt, hogy zöld széklet keletkezzen.

Sárga

A sárga széklet oka lehet, a zsírok és a bilirubin lebontásának hiánya. Feszültség és idegesség okozhatja ezeket. Ekkor az étel gyorsabban halad végig az emésztőrendszeren, és nincs ideje, hogy a székletnek barna színt adó stercoblinná reakcióba lépjen.

Fekete

Ez vérzésre utalhat, melyet fekély vagy tumor okozhat, abban az esetben ha erős, kellemetlen szaggal társul. A vastagbél vagy a gyomor vérzésére utalhat. A fekete széklet viszont semmi rosszat nem jelent olyan esetben, ha vastartalmú táplálékkiegészítőt szedünk. Ilyenkor viszont nem bűzös, csak a színe változik.

Piros

Ezt is válthatják ki egyes élelmiszerek, de ha nem ettél semmi olyat akkor lehetséges, hogy egy anális repedés vagy valami komolyabb van a háttérben. Ami utalhat az aranyérre, egy vastagbél gyulladásra, vagy akár a rákos daganatra is. Érdemes rá odafigyelni.

Apró bogyók:

Az ilyen típusú széklet annak a jele lehet, hogy kevés a szervezetedben a rost. Annak érdekében, hogy javíts ezen a helyzeten, sok rostban gazdag ételt kell fogyasztanod.

Bogyós , mely egyben van:

Ennek a típusnak a hátterében is a rost hiány húzódhat meg. Ám mindemellett kiválthatja a túl sok antibiotikum szedés, illetve a testmozgás hiánya is. Ennek kiküszöbölése érdekében, több rostos ételt kell enned, valamint többet kell mozognod, mint eddig.

A normálisnak mondott székelt formája tökéletesen egyben van és egy kissé dombormintázatú.

Puhának látszó, keskeny és sima felületű:

Az ilyen típusú székletnél érdemes egy kiegyensúlyozottabb étrendet felállítani. Fontos, hogy kerüljük a stresszt, ebben az esetben a probléma magától megoldódik.

Puhának látszó bogyós:

Egy nagyon enyhe hasmenés jele lehet. Ennek orvoslására, több székletkeményítő ételt kell fogyasztani.

Enyhe hasmenés:

A túlzott rostbevitel okozhat ilyen fajta székletet. Fontos, hogy ebben az esetben sokat igyál, mert a hasmenés kiszáradást eredményezhet. Ha a probléma 2 napon belül nem normalizálódik, mindenképpen menjünk orvoshoz.

Erős hasmenés:

Ez a típusú széklet több mindentől is kialakulhat, például ételmérgezéstől, bakteriális fertőzéstől, bizonyos gyógyszerek szedésétől… stb. Ebben az esetben is fontos a folyamatos folyadékutánpótlás. Ha a széklet nem akar változni két nap után sem, menjünk orvoshoz.

Hogyan legyen mindig normális a székletünk?

Rendszeres rostokban gazdag ételeket kell ennünk, és még több folyadékot innunk.
Ha bármilyen probléma adódik a végtermékkel, nyugodtan szedj étrend kiegészítőt.
Ha elegendő mennyiségű folyadékot juttatsz a szervezetedbe, az majd befolyásolja, a mozgását.

Minél idősebb valaki, annál nehezebb neki elmenni WC-re, ezért több mozgásra és folyadékbevitelre van szüksége és természetesen egészséges táplálkozásra.

Mely esetben kell orvoshoz menni?

Ha olyat tapasztalsz, amit eddig még nem, akkor mindenképpen keresd fel a háziorvosod.

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben!