Hirdetés

A csókolózás világnapja július 6. A Guiness rekordok könyve szerint a világ leghosszabb csókolózása 58 órán, 35 percen és 58 másodpercen keresztül tartott. Nehéz elképzelni. Hogyan ettek? Hogyan ittak? Meg úgy egyébként is… Szinte elképzelhetetlen. Mindegy! Ez úton is gratulálunk a nyerteseknek a kitartó “munkájukért”. A csókolózás egy olyan dolog, amin az ember nem szokott különösebben gondolkodni. Csak csináljunk.

Az emberen kívül még megfigyelhető pár főemlősnél ez a szokás, de a jelentősége és az intenzitása nálunk a legszámottevőbb. A csimpánzok, lundák, tehenek, mókusok és csigák is csókolóznak. Az intim közeledésnek egyértelműen ez az első lépése. Gondoljunk csak bele, hogy ebből derül ki leghamarabb, hogy vonzódunk-e a másikhoz, vagy ő hozzánk.

Érezzük a másik bőrét, leheletét, ízét is illatát is. Ezekből egyből levághatjuk, hogy összeillünk-e. Nem ez fogja megalapozni a hosszan tartó kapcsolatunkat, de ha már itt elkezdődnek a gondok, akkor esélytelen bármi komolyabb.

Az emberek számára egyáltalán nem titok az a csók. A kapcsolatok kezdetén is hatalmas jelentősége van, hiszen hozzátartozik az udvarlás folyamatához. Egy hosszabb kapcsolatban azonban szépen, lassan elmaradnak a szenvedélyes csókolózások és átmegy a dolog egy gyors “szájra pusziba”. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a csók ébreszti fel leggyorsabban a vágyat és az érzéseinket. Még akkor is, amikor úgy gondoljuk, hogy már semmi sem olyan, mint régen.

A megkérdezett emberek 60%-a elismerte, hogy egy rossz első csók után teljesen elvesztette az érdeklődését a másik fél iránt. Ennek oka, hogy az agy szó szerint elemzi a csókot és egy olyan üzenetet sugall, ami azt mondja, hogy tovább kell keresni, mert nem ő az igazi. Persze ez teljesen tudat alatt történik. Az Oxfordi egyetem tudósai szerint pusztán csókolózás segítségével is meg lehet találni a megfelelő partnert a számunkra. A nők ilyen téren válogatósabbak. Ők sokkal jobban figyelnek csókolózás közben, mint a férfiak.

A csókolózás boldogsághormonokat szabadít fel a testünkben, ugyanúgy mint az intim együttlét. Szóval a rossz kedvre gyors és rögtönzött gyógyír lehet egy lopott csók a párunktól.

Egy átlagos ember, életéből két hetet tölt csókolózással. Egy felmérés során megkérdeztek 500 embert arról, hogy az első intim együttlétre, vagy az első csókra emlékszik élénkebben. A válaszadók jelentős része az első csókjára emlékszik jobban.

Jöjjön pár érdekesség a csókolózással kapcsolatban

Az emberek kétharmada jobbra dönti a fejét csókolózás közben. Állítólag ez arra vezethető vissza, hogy az anyaméhben a magzatok ugyanennyi hányada jobbra billenő fejtartással van. Egy csók 146 izmot vesz igénybe, melyből 34 arcizom. A maradékot a különböző testtartások miatti izommunka adja.

Csókolózás közben megnövekszik a nyáltermelés, ami a száj pH-értékét savasból lúgos irányba mozdítja el. Ez csökkenti a fogkőképződést és a fogszuvasodás kialakulásának esélyét.

A csókkal foglalkozó tudományágat filematológiának nevezzük.

A világ első csókját a képrenyőben 1916-ban láthattuk egy csendes filmben, melynek címe “Intolerancia”.

Létezik egy fóbia is ezzel kapcsolatban. A filemafóbia. Akik ebben szenvednek, azokat undor és rettegés fogja el ha arról van szó, hogy egy másik ember ajkához érintsék a sajátjukat.

Miért csókolózunk csukott szemmel?

Mindenki tudja, hogy ha sok körülöttünk a zavaró tényező, akkor nem tudunk rendesen összpontosítani. A dolgok érzékelésének képessége romlik, ha a szemünknek több munkát kell végeznie. Ezen csak úgy lehet segíteni, ha becsukjuk. Így csak arra tudunk összpontosítani, ami előttünk van. Ez pedig a párunk, akit szeretünk.

Ha becsuktuk a szemünket, akkor megszűnnek egyes zavaró tényezők. Így a csók érzését sokkal intenzívebben tudjuk megtapasztalni. Azzal, hogy behunyjuk a szemünket, lehetővé tesszük az agy számára, hogy inkább az érintésre koncentráljon, nem pedig más érzékszervi tapasztalatokra.

A csókolózás egy rendkívül meghitt és intim dolog. Emiatt sokkal sebezhetőbbek is vagyunk. A kínosság érzésének elkerülése érdekében az ember inkább becsukja a szemét. Így nem érezzük azt, hogy esetleg valaki minket figyel.

A szemkontaktus nagyon fontos, ugyanis sokkal jobban el tudja mélyíteni két ember közt az érzelmeket. Ez csókolózás közben kivitelezhetetlen. Kifejezetten ijesztő és rossz érzést generálhat a felekben. Egyes tudósok bebizonyították, hogy a nyitott szemmel való csókolózás túlságosan megterheli az agyat ahhoz, hogy az érzelmek felszínre törhessenek. Csak a kényelmetlen érzés marad.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!