Hirdetés

Itt a nyár, a kánikula és szerintem minden élő ember pontosan tudja, hogy elengedhetetlen a bőrünk védelme a nap káros sugaraitól. A bőrrák kíméletlen és nem válogat, de hát ezért is van a naptej ugyebár. Azonban azt sokan nem tudják, hogy ennek használata egy kicsit körülményesebb, mint elsőre gondolnánk.

A legtöbben lemennek a strandra és ott, a tűző napon kenik be magukat naptejjel. Ez azonban egy helytelen megoldás. Ha igazán biztosra akarunk menni, akkor megvan a megfelelő módja a naptej használatának.

A legtöbben eleve keveset használnak belőle. Egy felnőtt ember egész testére nagyjából két-három evőkanálnyi krém szükséges. Ha hosszabb ideig szeretnénk a napon tartózkodni, akkor a naptej felvitele két lépésből áll.

Először be kell kennünk magunkat 30 perccel azelőtt, hogy elhagynánk a házat, a második réteget pedig közvetlenül az indulás előtt kell felvinni. A fényvédő krémet minden szabadon lévő bőrfelületre be kell masszírozni. Beleértve a fejet, nyakat, füleket, arcot.

Célszerű újból felkenni pancsolás, törülközés után, vagy ha túlságosan izzadnánk. Alapvetően 2 óránként meg kell ismételni a használatát.

A naptej megfelelő alkalmazása esetén elkerülhető a bőr leégése és a bőrrák kialakulása. Legalábbis csökken a kockázat.

Mit jelent a faktorszám?

A fényvédő faktor egy arányszám. Ez azt adja meg, hogy az adott termék használatával hányszor több időt tölthetünk a napon a leégés kockázata nélkül, ahhoz képest, ha nem használnánk semmit. Egy 20-as faktorszámú naptejjel körülbelül 400 percet tölthetünk a napon. Azonban ez a szám nem indul újra, ha újra bekenjük magunkat.

A naptejeknek két csoportja van: fizikai és kémiai. A fizikai fényvédők a bőrön megtapadva visszaverik a sugarakat. Érzékeny bőrűek és kisgyermekek számára is használhatók. A kémiai fényvédők a felszívódás után elnyelik a sugarakat. Ezek nem színezik a bőrt, azonban okozhatnak allergiás reakciót.

Természetesen a naptej sem nyújt 100%-os biztonságot. Délelőtt 10 és délután 4 között érdemes kerülni a napozást.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!