Hirdetés

A koronavírus-járvány március eleje óta van jelen Magyarországon. A fertőzöttek és a halálesetek száma napról napra nőtt. A járvány tetőzését május elejére várták. Az élet szinte megállni kényszerült a vírus miatt, óvodák, iskolák, munkahelyek zártak be, a határokat lezárták, a lakosságot pedig a szigorú szabályok betartására kérték. A legveszélyeztetettebb korosztály az időseké, főleg azokra életveszélyes a vírus, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek.

Az operatív törzs napról napra jelenti be a legfrissebb adatokat a fertőzöttek, a halálesetek és a gyógyultak számáról. Mi csak a megyénként tájékozódhatunk az éppen aktuális adatokról, pontos város vagy éppen faluhelyekről nincs tudomásunk.

Egy kiszivárgott grafikon adatai alapján viszont, most fény derült arra is, hogy az április hónap utolsó napjaiban a fertőzöttek 59 százaléka kórházi dolgozó vagy szociális intézmény alkalmazottja volt.

Karácsony Gergely közösségi oldalán tette közzé az grafikont, ami a koronavírussal megfertőződött betegek számát mutatja április végén. Eszerint a beigazolódott fertőzöttek számának kétharmada intézményi jellegű volt.

“Kiderült hát végre, miért titkolja a kormány a járvánnyal kapcsolatos részletes adatokat, miért nem válaszol továbbra sem a kérdéseimre. Ebből a kiszivárgott grafikonból napnál világosabban kiderül: a járvány elsősorban a kórházakban és a kórházakból fertőz. Az állami fenntartású kórházakban gyakoribb a fertőzés, mint a szociális intézményekben, idősotthonokban. Minden harmadik fertőzés kórházi.”

Ezekből az adatokból így az is nyilvánvalóvá vált, hogy amikor a kormányhivatalokat arra kérték, hogy a betegek negatív koronavírus-tesz nélkül ne kerülhessenek ki a kórházakból, a vírus már akkor jelen volt az intézményekben. “Miután ezt a kormányhivatal “felesleges költségnek” minősítette, megugrott a fertőzés a szociális intézményekben, az idősotthonokban. Ezért a kormányhivatali döntésért valakinek felelnie kell” – tette hozzá a főpolgármester.

Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a kormánynak is felelnie kell, mégpedig azért, mert nem tudni, miért titkolják el a kórházi fertőzések adatait. Valamint, azt is el kell mondaniuk, mit tettek és illetve mit tesznek majd azért, hogy a kórházakban megállítsák a fertőzés terjedését.

“Miután ez a járvány elsősorban a kórházakban és onnan az intézményekbe kerülve van jelen, miért hezitálnak, bizonytalankodnak a budapestieket érintő korlátozások fokozatos és biztonságos enyhítéséről döntést hozni.”

A grafikon címe: ‘Megerősített COVID-19 esetek a szociális intézményekben zajló, valamint a kórházi járványokhoz tartozás és/vagy egészségügyi dolgozói státusz alapján (2020. április 29.)”

A Válasz Online a közösségi oldalán megosztott grafikonhoz a következőket írta: “A Válasz Online megszerezte a Nemzeti Népegészségügyi Központ egyik prezentációjának diáját, melyen látható, hogy április utolsó napjaiban az új fertőzések 59 százaléka kórházi vagy szociális intézményi volt.”

A kormány azt ígérte, szerdán dönteni fog arról, hogy Pest megyében és Budapesten mikor és milyen módon indulhat újra az élet, vagyis mikor lazíthatnak a jelenlegi korlátozásokon. Egyelőre azonban, csak annyit lehet tudni, hogy Budapest két hetes csúszásban lesz a vidéki városokhoz képest, a szigorítások enyhítését illetően.