Hirdetés

A szakemberek már hosszú hónapok óta azon dolgoznak, hogy kifejlesszenek egy a koronavírus elleni hatékony vakcinát. A Pfizer a BioNTech-kel karöltve 95 százalékos hatékonyságú oltóanyagot hozott létre, amit most a brit gyógyszerfelügyelet jóváhagyott. Ez pedig azt jelenti, hogy néhány napon belül elkezdhetik oltani az Egyesült Királyság lakosságát.

A Pfizer már korábban jelezte, hogy jóváhagyás esetén mindössze pár napon vagy akár órákon belül forgalmazni tudják a vakcinát Nagy-Britanniában. “A cég készen áll az első 20 millió, már elkészült adag azonnali kiszállítására azokba az országokba, amelyeknek a hatóságai megadják ehhez a hozzájárulást. A vállalat az idei év végéig 50 millió, 2021-ben 1,3 milliárd adag koronavírus-vakcinát tud gyártani” – nyilatkozta Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója.

A brit kormány oltásügyi vegyesbizottsága (JCVI) arról is nyilvánosságra hoz egy útmutatást, hogy kik kapják meg elsőként az oltóanyagot. Természetesen elsőbbséget élveznek majd az idősotthonok lakói, az egészségügyi dolgozók és az idős, veszélyeztetett korosztály többi tagja.

Matt Hancock, brit egészségügyi miniszter elmondta, a védőoltás engedélyezésének híre alapján bízik abban, hogy jövőre, nagyjából húsvét táján már sokkal jobb helyzetben leszünk, a jövő nyár pedig “már mindenki számára élvezetes lesz”. Sir Simon Stevens, az NHS vezérigazgatója hozzátette, hogy már most ötven kórház áll készen arra, hogy elkezdjék az oltást, továbbá kialakítanak új oltóközpontokat is.

Boris Johnson, a britek miniszterelnöke egy sajtótájékoztató keretein belül jelentette be, hogy a kormány negyven millió adagot rendelt a Pfizer/BioNTech-vakcinából. Mivel mindenkinek két dózist kell kapnia, így húszmillió ember kaphat védőoltást a koronavírus ellen.

Az első tízmillió adag vakcina már a napokba megérkezik és ez az első oltóanyag, ami forgalomba került. A vakcinát tíz hónap alatt fejlesztették ki.

A brit miniszterelnök továbbá azt is bejelentette, hogy oltás megkezdése nem jelenti azt, hogy feloldják a karanténszabályokat, mivel a hatóidőt mindenképpen meg kell várni. A maszkviselés ezentúl is kötelező lesz, hiszen a koronavírus-járvány megfékezése a cél. A tesztelést sem szüneteltetik, minden fertőzésgyanús embert tesztelnek, a fertőzötteket pedig izolálják majd.

A Pfizer tudatta, hogy a vakcina szállítása mínusz hetven fokon kell történjen, ehhez pedig egy bőröndméretű hordóeszközt is kifejlesztettek. A bőröndben szárazjég tartja a megfelelő hőmérsékletet, akár tíz teljes napig. A vakcina kiszállítása után az oltóanyag öt napig eltartható hűtőszekrényben, 2-8 fokon. Ez pedig azt jelenti, hogy a körzeti orvosok is megkaphatják az oltóanyagot, mert el tudják tárolni azt.