Hirdetés

A fejlődések, fejlesztések nem állnak meg, ezúttal Esztergomnál készült el egy cseppet sem szokványos kerékpárút. A Duna-menti bicikliút burkolatába világító szemcséket kevertek, hogy a kerékpárosok közlekedése kényelmesebb legyen, illetve biztonságosabban haladhassanak a sötétben is. A világító szemcséknek köszönhetően napnyugta után és napfelkelte előtt is könnyedén követhetővé válik az út nyomvonala.

A szemcsék fényereje a a napsütéses órák számától függ, vagyis 5-6 órán keresztül is jól láthatóak. Az innováció másik előnye, hogy a közvilágítás kiépítésének költsége, a lámpák energiafogyasztása és fényszennyezése is alacsonyabb lesz. A kerékpárút egyes szakaszain különböző méretű a mennyiségű szemcsék vannak.

A munkálatokat október közepén kezdték és csupán néhány hét alatt a végére is értek. Így már megkezdődhet a tesztüzem is, aminek során a szakemberek megfigyelik az útfelület minőségének alakulását a téli hideg időben.

“A közlekedés újító szemlélettel, innovatív technológiákkal tehető biztonságosabbá, tisztábbá, hatékonyabbá és kényelmesebbé. A tárca kicsiben is szorgalmazza, bátorítja az innovatív megoldások kipróbálását, kedvező eredmény esetén meghonosítását, elterjesztését. A Magyar Közút projektjében használt anyag a felületre szórva fényt kibocsátó burkolatjelek készítésére, vagy átlátszó anyagba keverve lassítószigetek, járdák padkáinak fényfestésére is alkalmas lehet” – mondta el Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

A próbaüzem lezárta után meghallgatják a szakemberek és az úthasználók véleményét, csak ezt követően döntenek majd arról, hogy más szakaszokon is alkalmazzák-e ezt az innovatív megoldást.