Hirdetés

Az Egyesült Államokban évente csaknem 800 000 ember kap stroke-ot, ebből 700 000 első alkalommal, 150 000 esetben pedig már annak megismétlődéséről van szó. Azonban van mód arra, hogy megakadályozzuk, ha odafigyelünk bizonyos dolgokra és jelekre.

A stroke a szívrohamhoz hasonló, de ebben az esetben nem a szívet, hanem az agyat támadja meg. Valójában egy agyvérzés akkor fordul elő, amikor az agy egyes részei leállnak, ez pedig a képtelenné teszi testünket a normál működésre. Ilyenkor sürgős orvosi ellátásra van szükség, mivel az agy számára fontos a folyamatos oxigénellátást.

A stroke tünetei általában gyorsan fejlődnek, de akár napokig is eltarthat, hogy észrevegyék, hogy valami nincs rendben. Tehát, ha ezeknek a tüneteknek valamelyikét tapasztalod, akkor fontos, hogy ne hagyd figyelmen kívül, még akkor sem, ha néhányuk nem tűnik túl komolynak.

Magas vérnyomás

Olyan súlyos problémákhoz vezethet, mint például az agyvérzés, mivel megrongálhatja az agyidegeket vagy gyengíti az ereket. Ezen túlmenően a magas vérnyomás oka a vérrögképződésnek a véráramban.

Látászavarok

A stroke kettős látást, látásvesztést vagy homályos látást okozhat az egyik szemben.

Zsibbadás a test egyik oldalán – arc, kéz vagy láb

Stroke esetén előfordulhat zsibbadás vagy gyengeség van az arcban, a karban vagy a lábban a test mindkét oldalán. Bizonyos esetekben pedig bénulást is okozhat.

Szédülés vagy fáradtság ok nélkül

A vertigo és a szédülés is gyakori tényező a stroke-ban szenvedő betegek körében. A zavart állapot az érintett agyi oldal következménye lehet.

Hirtelen migrén vagy súlyos fejfájás

Stroke közben az agy véráramlása blokkolódik vagy megszakad. Ez erek szakadását vagy károsodását okozhatja, ami nagyon hirtelen migrénhez vagy fejfájáshoz vezethet.

Merevség nyaki vagy váll fájdalomnál

Az agyban az elzáródott erek merev nyakat vagy vállat okozhatnak. Ha nem tudod az állad a mellkasodhoz érinteni, feltéve, ha nem vagy elhízott vagy nincs más betegséged, akkor azonnal keresd fel orvosodat.

Ki van a legnagyobb veszélyben?

Magas vérnyomású emberek – A vérnyomást magasnak tekintik, ha az 140/90 Hgmm vagy annál magasabb.
Kor és nem – Az idősebb férfiak nagyobb valószínűséggel kapnak stroke-ot, mint egy fiatal ember vagy nő.
Dohányzás – A dohányzás befolyásolhatja az agyba jutó oxigénmennyiséget és károkat okozhat az erekben, ami magas BP-t eredményezhet.
Cukorbetegség – A cukorbetegséget az inzulinnak nevezett hormonhiány okozza, amely szabályozza a szervezet vércukor szintjét. Ha hiányzik az inzulin, a cukor nem fogja elérni azokat a testrészeket, ahol szükség van az energiára, mint például az agy.
Szívbetegség – A szívbetegség vérrögöket okozhat, amelyek néha a véráramlás megszakadásához vezethet, ami pedig stroke-ot okozhat.

Egyéb kockázati tényezők

 • Alkohol és kábítószer-visszaélés
 • Elhízottság
 • Rossz étel/egészségtelen étrend
 • Depresszió/idegesség
 • A fizikai aktivitás hiánya
 • Bármilyen más neurológiai probléma

Mi a teendő vészhelyzet esetén?

Ha egyedül vagy:

 • Hívd a 112-őt vagy a helyi segélyhívó számot.
 • Ne vezess egyedül a kórházba.
 • Ne egyél és ne igyál semmit.
 • Ne aggódj – a 60 évesnél fiatalabbak túlélési esélyei akár 60% -70% is lehet.

Ha nem vagy egyedül

 • Ha valaki segíti a beteget, akkor tartsa felemelve a fejét.
 • Időnként hányhatnak is, ezért fel kell készülni a fej támasztására.
 • Beszélj nyugodtan, és ügyelj arra, hogy a beteg ne aggódjon.
 • Meg kell figyelni a beteget és értesíteni a mentőket az állapotáról.