Nemcsak a zöldségek, hanem a gyümölcsök is a kiegyensúlyozott étrend részét képezik. Mivel hozzájárulnak az egészséges táplálkozáshoz, nem érdemes rajtuk spórolni, hanem a lehető legjobb minőséget kell belőlük beszerezni. A legtöbb ember nagyon szereti a hazai mellett a trópusi helyeken termesztett gyümölcsöket is, ám ezek jóval többe kerülnek. Az ananász például nagyon szeszélyes gyümölcs, mivel csak bizonyos éghajlati körülmények között lehet termeszteni. Közép-, és Dél-Amerika esőerdeiben lehet megtalálni. Rendkívül vízigényes, viszont a túlöntözést rosszul viseli. A tőzeges, laza, tápanyagban szegényes földben érzi a legjobban magát. Fényigénye nagy, de a tűző nap károsíthatja, ezért érdemes olyan helyre ültetni, ahol biztos éri félárnyék. Az ananászoknak több fajtája van és akad olyan, mely akár 5 millió forintba is kerülhet.

Az 1700-as években az ananász a gazdagság szimbóluma volt. Európában ekkor még nem termesztették ezt a finom gyümölcsöt, így a világ felfedezői csak keveset tudtak belőle beszerezni utazásaik során. Az emberek körében hatalmasra nőtt iránta a kereslet, de a kínálat olyan csekély volt, hogy csak egy bizonyos rétegnek jutott. Ebben a században az ananász ára a jelenlegi árfolyamon számolva kb. 256.000 forintnak felelt meg.

Ma már természetesen sokkal könnyebb hozzájutni és ára sem veri a plafont, ezért bárki, bármikor hozzájuthat. Egykori szimbolikus jelentése pedig teljesen eltűnt. Persze még mindig vannak olyan ananászfajták, melyek annyira ritkák, hogy megvásárlásuk során jó mélyen bele kell nyúlni a pénztárcába.

Az Egyesült Királyságban a “The Lost Gardens Heligan” nevű kertben speciálisan kialakított és egyedi fűtőszerkezettel ellátott gödrökben, lótrágyával termesztik az ananászokat. Kezdetben a termesztők aggódtak, hogy a gyümölcsök nagyon átvesztik a trágya és a vizelet szagát, ízét, de hála istennek semmi ilyesmi nem történt. Az első termést ők maguk fogyasztották el, hogy ellenőrizzék, alkalmas-e arra, hogy a királynőnek adjanak belőle. Szerencséjükre minden a legnagyobb rendben volt vele, íze pedig fenséges volt. 1997-ben maga Károly herceg is ellátogatott a kertbe, hogy megnézze az első ananászt.

Sokan nem tudják, hogy az ananászok két év alatt érik el azt az állapotot mikor már le lehet őket szüretelni. Egyes fajták termesztési költségei nagyjából 415-416 ezer forintnak megfelelő dollárba kerülnek. A fent említett “The Lost Gardens Heligan” második ananásztermését II. Erzsébet brit királynő 50. házassági évfordulójára szánták. Ám ahhoz, hogy minden tökéletesen működjön minden előírást és szabályt szigorúan be kellett tartani. Például a trágyázást, az öntözést és a megfelelő hőmérséklet fenntartását.

A 19. században az Esterházy család is megpróbált saját ananászt termeszteni, ehhez pedig egy speciálisan kialakított üvegházat építettek, ahol gondosan nevelték a gyümölcsöket. Tervük olyan jól sikerült, hogy 1830-ban 400 darab ananászt tudtak leszüretelni.

Aki ananásztermesztésre adja a fejét, fontos, hogy tudja szaporítása gyökérsarjak vagy úgynevezett ananászfiak útján történik. Az idősebb növényeken elég szép számban található gyökérsarj, ám közülük is csak a 3-4 legerősebbet szabad meghagyni, a többit le kell törni. Erre azért van szükség, mert a gyümölcs sokkal jobban és gyorsabban fog fejlődni. Azokat érdemes meghagyni, melyek a tőaljon képződnek, mert a földben gyökeret tudnak ereszteni.

De, hogy melyik a legdrágább ananász a világon? – Nos az, ami az Egyesült Királyságban található kertben terem. Ott ritka, ősi technikákat használnak, és mindent puszta kézzel csinálnak, arról nem beszélve, hogy egy gyümölcs két év alatt érik be. Ára nagyjából 3 és 5 millió forint közé tehető. Ebből kifolyólag valószínű soha nem lesz lehetőséged az ott leszüretelt ananászt megvásárolni, de az olcsóbb változatok is vannak annyira finomak, melyek biztos elnyerik a tetszésedet.

Te szereted az ananászt? Mennyit lennél hajlandó kiadni érte?