Annak ellenére, hogy a nyelv az egyetlen olyan részünk, amit minden egyes pillanatban használunk és elég sok tevékenységben kiveszi a részét például az evésben, vagy a beszédben, mégsem tudunk róla annyit amennyit illene. Volt olyan cikkünk melyben a testről, szívről, agyról, fülről írtunk, de nyelvről még soha, ezért úgy éreztük eljött az ideje annak, hogy erről a hasznos kis szervről is ejtsünk néhány szót. Persze az iskolában megtanultad, hogy a nyelv különböző része különböző ízek érzékelésért felelős, de ezen kívül nincs más infód róla. Mai posztunkban igyekeztünk olyan tényeket összeszedni vele kapcsolatban, melyről eddig még nem hallottál.

1, A nyelv az egyetlen olyan izom, ami soha nem fárad el

A karok és a lábak izmai egy megterhelő edzés, fizikai munka során elkezdhetnek fájni sőt izomláz alakulhat ki, ami csak pár nap alatt múlik el teljesen. Ezzel szemben a nyelv, mely szintén izmokat tartalmaz és elég sűrűn használjuk a mindennapok során mégsem fárad vagy fájdul meg. Ugye, most, hogy mondjuk feltűnt, nem?! Nos ez annak az oka, hogy a nyelvben összesen 8 izom van és bizony mindegyiket használjuk.

2, Egy átlagos nyelv kb 8 centiméter

Egy felnőtt férfi nyelve nagyjából 8,5 centiméter hosszú, míg egy nőé kb. 7,9 centiméter. A Guinness Világrekordok szerint a világ leghosszabb nyelve, melyet Nick Stoeberl amerikai férfi birtokol 10,1 cm hosszú.

3, A nyelv olyan, mint az ujjlenyomat vagyis egyedi

Mindenki tudja, hogy az ujjlenyomatok egyediek és utánozhatatlanok, arról viszont már kevesebben tudnak, hogy a nyelv is pontosan ugyanilyen. Ez azt is jelenti, hogy a nyelv tökéletesen alkalmas lenne arra, hogy helyettesítse az ujjlenyomatot.

4, A nyelven 2-4 ezer ízlelőbimbó van

Egy átlagos felnőtt ember nyelvén 2-4 ezer ízlelőbimbó van, amelyek ugyebár a ízérzékelésért felelősek. Az emberek egynegyede úgynevezett szuperízlelő, vagyis az ízeket sokkal nagyobb intenzitással érzi, mint az átlag. Ők sokkal érzékenyebbek például a keserű ízekre, amit mi halandók sem igazán kedvelünk, hát még ők.

5, Az ízlelőbimbók nem láthatók

Ha már az ízlelőbimbóknál járunk fontos megjegyeznünk, hogy ezeket szabad szemmel nem lehet látni. Azok a fehér és rózsaszínű kis dudorok, amikről azt gondolod, hogy ízlelőbimbók, azok voltaképpen úgynevezett papillák vagy más néven ízlelőszemölcsök. Ezek alatt helyezkednek el a bimbók. (lásd egyel fentebbi kép)

6, A nyelv képes a hízásra

Sokan nem is gondolják, hogy a nyelv képes meghízni. Persze nem egyik napról a másikra, hanem amikor mi emberek elkezdünk hízni a nyelvünk párhuzamosan követi a súlygyarapodást. Ez alvási apnoéhoz illetve hangos horkoláshoz is vezethet.

7, A nyelv jelzi ha mérgezett egy étel

A keserű és a savanyú ízérzékelésért felelős bimbók képesek érzékelni a mérgező növényeket és rossz minőségű ételeket. A nyelv hátulja kimondottan érzékeny a keserű ízekre, így mielőtt lenyelnénk az ételeket előre jelez, hogy az nem jó. Ha valamelyik étel tápanyagban gazdag, akkor a sós és az édes ízértékelés intenzívebbé válik.

8, A nyelv nem elég ahhoz, hogy érezd egy étel ízét

A nyelv sajnálatos módon önmagában túlságosan kevés ahhoz, hogy érezd egy étel ízét. Fontos, hogy táruljon mellé a szaglás is. Egyetlen nyalással persze érzékeli, hogy valami sós vagy édes, de ahhoz, hogy 100%-ban be tudd azonosítani szükség van az orra. Gondolj csak bele, hogy amikor náthás vagy és nem érzel szagokat, mennyire ne érzed az ételek ízét.

9, A nyelv képes árulkodni az egészségi állapotról

Az élénkvörös színű nyelv folsav- vagy B12-hiányra utal, de a skarlát és a Kawasaki-kór jele is lehet (utóbbiak gyermekeknél súlyos állapotot idézne elő).

A fehér foltok vagy a fehér bevonat a szájrák (élesztőfertőzés) vagy leukoplakia (rák előfutára) jele lehet.

A fekete, szőrös nyelv a baktériumok túlteljesedését jelzi. Előfordulhat a cukorbetegségben szenvedő, illetve antibiotikumot szedő vagy kemoterápiában részesülő embereknél.

A fájdalmas dudorok lehetnek a bélfekély (szájfekély) vagy szájrák jelei is.

Tudtál ezekről?