Hirdetés

20 évesen a legtöbb ember nem igazán törődik a jövőjével, mert inkább a mának, a bulinak, a haveroknak, és a divatnak él. Viszont ha tetszik ha nem két pislogás, és máris betöltötték azt a harmadik X-et, ami már nem is annyira kecsegető a sok hozott fiatalkori negatívumról nem is beszélve. Vannak olyan tinédzser és ifjúkori szokások, amik nagyon is rányomhatják a bélyeget a felnőtt életre, ilyen például, ha nem tanulnak meg az emberek 30 éves korukra főzni, nem tudják, hogyan kell spórolni és a többi. A mostani posztunkat azzal a céllal hoztuk létre, hogy bemutassuk mely szokásokat kell levetkőzni ahhoz, hogy a felnőtt lét kiegyensúlyozott legyen.

1, Jövedelem elköltés

Az emberek 30 éves korukig jó pénzt keresnek a munkájukkal és többnyire mindent megvásárolnak, amit nem engedhettek meg maguknak azelőtt. Ennek eredményeként tucatnyi felesleges dolgot és eszközt halmoznak fel, többször mennek étterembe, ahelyett, hogy pénzt takarítanának meg és valami hasznosabbra költenék. Ennek tükrében hónap végén nagyon kuporgatnak, sőt az is előfordul, hogy pénzt kell kérniük egy rokontól.

Ehelyett: állíts fel egy prioritási listát, és azt tedd előre, amire a legnagyobb szükséged van. Egy kirándulás vagy hasznos képzés sokkal több örömmel jár, mint pár kozmetikai termék vagy egy Mekis kajálás. Próbálj több mindent megtudni a pénzmegtakarításról, és válaszd ki a neked legmegfelelőbbet.

2, A divat követése

20 évesen mindenki szereti felhívni magára mások figyelmét azáltal, hogy követi a divatot. Ha továbbra is a jövedelmet jelentős részét ruházatra és egyéb kiegészítőkre költöd, akkor itt az ideje változtatni a szokásokon.

Próbáld megtalálni a stílusodat, ahelyett, hogy össze-vissza vásárolgatsz olyan ruhákat, amiket lehetséges, hogy nem is fogsz viselni. Válaszd ki azokat a színeket, amik a legközelebb állnak hozzád és állapítsd meg melyik ruhában érzed magad a legjobban. A saját stílus megtalálása sokkal érdekesebb és izgalmasabb feladata, mint pusztán ész nélkül vásárolgatni.

3, Régi barátokhoz való ragaszkodás

Teljesen normális, hogy általános iskolában, és középiskolában egy csomó barát és ismerős vesz körül, akikkel szeretsz lenni, ám az egyetem, főiskola elvégzése után sokan a szélrózsa minden irányába mennek. Ennek tükrében a téged körülvevő barátok már nem lesznek mindig ott, így magányos lehetsz a későbbiek folyamán, mert egyre kevesebb emberrel tudsz kommunikálni.

El kell fogadni, hogy rengeteg ember, csak azért része az életednek, mert együtt tanultatok az iskolában. Viszont innentől fogva új barátokat kell találni, pl munkahelyen vagy edzőteremben…

4, Napi rutin figyelmen kívül hagyása

Amikor az ember 20 éves sokkal könnyebben fekszik le éjjel kettőkor és kel fel délelőtt tíz órakor. Ám az idő előrehaladtával az élet egyre fárasztóbb és bonyolultabb lesz így fontos, hogy legyen egy napi rutin. Ha nincs akkor még a reggeli ébredés is lehetetlen feladatnak fog tűnni, a munkából való késésről már nem is beszélve.

Próbálj felállítani egy rutint, amit minden egyes nap követsz. Például olvass könyvet lefekvés előtt telefonnyomkodás helyett, illetve aludj el minden nap ugyanakkor, és ébredj fel ugyanakkor. Ezek mind-mind segítenek abban, hogy kipihente és kiegyensúlyozottan ébredj és töltsd el a napjaidat.

5, Túl sokat vársz el az anyagcserédtől

20 évesen nem igazán kell tenni azért, hogy az anyagcsere gyorsan és gördülékenyen működjön. Viszont szembe kell nézni a tudattal miszerint az életkor előrehaladtával az anyagcsere is lelassul. Ha túl sok gyorséttermi kaját eszel és ülő munkát folytatsz a jó gének nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy a felszaladt kilókat leadd.

Figyelj az étkezésedre és egyél több rostot, ugyanis az gyorsítja az anyagcserét. Természetesen nem kell nagyon szigorú étrendet követni, csak azt kell megtalálni, ami jó az egészségednek. Az is egy alternatíva, ha megtanulod, miként kell elkészíteni egészségtelen ételeidet egészségesen. Hidd el a házilag készített burgerek sokkal finomabbak, mint amiket a Mekiben kapsz. Ezen kívül ne felejts el rendszeresen sportolni.

6, Nem tanulsz meg főzni

Ha egyedül élsz az a legkönnyebb, ha a közeli kávézóban étkezel. Viszont ennek elég nagy az anyagi vonzata arról nem is beszélve, hogy egészségtelen. Ezen kívül, aki 30 éves koráig nem tanul meg főni, azt a legtöbb ember éretlennek és infantilisnak tekinti.

Első és legfontosabb, hogy tanulj meg főzni, és készíts el olyan ételeket, amiket szívesen megennél. Vannak olyan ételek, amik nem igényelnek óriási tudást, mégis finomak.

7, Az éves egészségügyi ellenőrzés figyelmen kívül hagyása

Nem mindenki látogatta meg a doktor bácsit/nénit gyerekként, és sokan úgy gondolják, hogy ameddig valami nem fáj nem kell orvoshoz menni. Pontosan ebből kifolyólag rengeteg olyan felnőtt van, akik napokig vagy akár évekig is mellőzhetik a szűrő és rutinvizsgálatokat. Ez viszont óriási probléma, mivel a rendszeresen elvégzett szűrővizsgálatokkal lehet megállapítani, hogy szenvedsz-e valamilyen egészségügyi problémától vagy sem.

Fontos, hogy évente menj ilyen jellegű vizsgálatokra, és fél évente látogasd meg a fogorvost, ugyanis a fogkő felhalmozódás kellemetlen szájszagot és ínyproblémákat okozhat. Nem szabad elfelejteni sem a rákszűrést, sem a prosztata vizsgálatot.

8, Túl sok időt töltesz a társkereső weboldalakon

Sok ember már komolyan elgondolkodik a családalapításon mikor betölti a 30-at, sőt sokan pánikba is esnek, mert még akkor sincs párjuk. Sokan éjt-nappallá téve bújják a társkereső oldalakat, hogy potenciális partnert találjanak maguknak, akivel akár közös jövőt is tervezhetnek. Ez viszont rengeteg időt vesz el, amiből pont ilyenkor már nincs sok. A sokadik próbálkozás után ez már szó szerint igazi rutinná válik, és voltaképpen elmegy az emberek mellett az élet.

Ha eddig te is ezt csináltad, akkor fejezd be és próbálj személyesen ismerkedni, buszon, metrón, bárban, kávézóban, munkahelyen… stb. Ha sikerül valakivel kisebb beszélgetést folytatnod, próbáld fenntartani az érdeklődését, mert ezáltal a másik is több időt akar veled tölteni. Ha sok hobbid van, akkor sokkal nagyobb valószínűséggel találsz magadnak ott partnert, mint az oldalakat bújva.

Hasznosnak tartottad a cikket?