Hirdetés

A világon vannak olyan országok, melyek sajnálatos módon előbb-utóbb víz alá fognak kerülni az óceán szintjének emelkedése miatt. Az egyik ilyen ország Tuvalu, melynek teljes területe nagyjából 26 km². A szigetország egy rendkívül gyönyörű és egzotikus hely, ahol mindenki boldogan él. Annak ellenére, hogy egy igazi mesebeli táj mégsem látogatják meg olyan sokan, mint ahogy azt a legtöbben hiszik. Pedig ezen a helyen fehér homokos tengerpart van, gyönyörű lagúnák és pálmafák. a sziget népessége is csupán 12 ezer főre tehető, de hamarosan nekik is költözniük kell. Ha téged is érdekel, hogy ennek az országnak milyen szépségei, nehézségei, érdekességei vannak, akkor tarts velünk.

Tuvalu egy óceániai állam, szigetország, a Polinéziához tartozó Ellice-szigetek területén, Hawaii és Ausztrália között. A szigetek közti távolság 50 és 172 km között mozog. Az itteni szigeteket egy spanyol hajós fedezte fel 1568-ban, kinek neve Alvaro Mendania de Neira. Tuvalu 8 lakott szigetre oszlik és nagyon-nagyon hosszú ideig Nagy-Britannia gyarmata volt, de 1978-ban sikeresen függetlenedtek. Jelenleg egy szuverén demokratikus állam, viszont hivatalos uralkodója még mindig II. Erzsébet.

Az ország fővárosa Funafuti, mely az államban élő emberek felének ad otthont. Ez a hely kis szigetekből áll, melynek közepén egy csodás lagúna helyezkedik el. Legmagasabb pontja 5 méter, míg a legtöbb sziget magassága csak 3 méter. Az ország érdekességei közé tartozik, hogy sem politikai pártjai, sem katonai, fegyveres ereje nincs, ebből kifolyólag pedig nem kell finanszírozni a hadsereget. Persze rendőrök vannak, akik több területet is lefednek, vannak, akik a tengerről jövő közlekedési eszközöket figyelik, vannak, akik a vámnál, bevándorlásnál dolgoznak, és bizony vannak börtönök is és ott is helyt kell állni. Persze nem túl magas a bűnözési arány, amit az úgynevezett vének gyűlésének köszönhetnek. Olyan hatékony igazságszolgáltatást vetettek be, amit szinte senki sem akar megszegni.

Tuvalu a világ legszegényebb országai közé tartozik, ennek ellenére, az emberek mégsem éheznek, mert önellátó kis gazdaságok vannak jelen. Legfontosabb terméke a kókuszdió, állatállományát pedig a sertés és a baromfi adja. A lakosság több, mint 15%-a dolgozik külföldön. Sajnálatos módon a turizmus nem igazán hoz nekik bevételt, sőt a szigetek infrastruktúrája meglehetősen gyenge.

Az ország 28 másik állammal tart fenn diplomáciai kapcsolatot, ám ennek ellenére, Tuvalu saját diplomáciai képviselete csak a Fidzsi-szigeteken található, a fővárosban pedig csak Tajvannak van nagykövetsége. Egyetlen repülőtere van az egész országnak, ami annak ellenére hogy nemzetközi státusszal rendelkezik csak a szomszédos Fidzsi-szigetek és Kiribati szigetekről érkeznek gépek. A szálloda a reptér mellett található, ezért nagyon kevés a turista. Senki sem szeretné hallgatni, ahogy a feje felett repülnek a nagy és hangos repülők. Persze félelmük hiábavaló mivel csak néhány gép landol a kifutón. Funafuti városát csak 2002-ben aszfaltozták le és azt is csak egy 8-10 kilométeres szakaszon.

Tuvalu lakosságának mintegy 90%-a az őslakos polinéz nép képviselője. Hivatalos nyelvük a tuvalu valamint az angol. Vallása többnyire keresztény, de az állam garantálja a vallásszabadságot is. Az itt élő gyerekeknek kötelező iskolába járni, ám, hogy megkíméljék a családokat a vele járó költségektől, minden lurkó számára ingyenes az oktatás. Egészen 15 éves korukig kell oktatási intézménybe járniuk. Érettségi után ha valaki akar, akkor beléphet a Tuvalu Tengerészeti Iskolába, de akár a Csendes- óceán déli részén lévő egyetemre is felvételizhetnek. Tuvalu lakóinak saját családi vállalkozása van, amiben mindenkinek ki kell vennie a részét. A legjobb benne, hogy nemzedékről nemzedékre száll, így sokaknak meg van oldva a megélhetése. Ez többnyire halászatban, építkezésben merül ki.

A tánc és a zene meghatározó helyet foglal el a lakók életében. Érdekes módon vannak olyan táncok, amiket ülve kell előadni. Az egyik leghíresebb ülőtánc a Fatele, ahol a táncosok két vagy több sorban ülnek egymás mögött és középen vannak a legtehetségesebbek. A táncosokkal szemben olyan férfiak foglalnak helyet, akik énekelnek, fából készült ládát ütnek és tapsolnak. Ezzel adják az ütemet.

Az országnak saját nemzeti olimpiai bizottsága is van, mely 2004-ben alakult, s amit a NOB 2007-ben hivatalosan is elismert. A tuvalu válogatott először 2008-ban vett részt a nyári olimpián, azonban a sportolók egyetlen érmet sem nyertek. Téli olimpián eddig még nem vettek részt.

A sziget egyik legjelentősebb problémái közé tartozik az édesvíz hiány. Mivel itt nincsenek édesvízi folyók, tavak, ezért az esővizet kell összegyűjteniük az itt élő embereknek, amit külön beton ciszternákban tárolnak. Régebben az emberek kutakat ástak, viszont azokban hamar megjelent a szennyvíz. A lakosokra nézve a legnagyobb veszélyt az óceán szintjének emelkedése fenyegeti. A tudósok rendszeresen megjósolják az árapályok és a viharok okozta áradások számának növekedését. Azt is megjósolták, hogy 50-100 év múlva a sziget teljesen lakatlanná válik, mivel az óceán vízszintje teljesen el fogja lepni. Ha ez bekövetkezik, akkor az ott élő emberek kénytelenek lesznek a szomszédos országokban letelepedni. Számukra Új-Zéland, a Fidzsi-szigetek és Ausztrália jöhet szóba.

Tuvalu jelenleg is aktívan dolgozik azon, hogy áttérjenek az alternatív energiaforrásokra. Ezzel is szeretnék megőrizni a természetet valamint példát mutatni másoknak, hogy igenis lehet tenni a globális felmelegedés ellen.