Nem túlzok, ha azt állítom, hogy nincs a világon olyan ember, aki legalább egyszer nem fogyasztott már korunk egyik legnépszerűbb édességéből, a gumicukorból.

Színes, édes, vicces az állaga és legtöbbször cuki medve- vagy valamilyen állatformája van, az egész annyira habos-babos, hogy eszünk ágában sincs abban kételkedni arról, hogy valami olyan dolgot veszünk a szánkba, amitől normál esetben undorodnánk….

De vajon mennyi mindent tudunk eme hőn szeretett édességről?

Ha most döbbensz rá, hogy szinte semmit, akkor ez a cikk minden bizonnyal neked íródott, hiszen olyan megdöbbentő és túlzás nélkül undorító dolgokat tudhatsz meg, hogy valószínűleg komolyan gondolkozóba fogsz esni azzal kapcsolatban, hogy továbbra is lelkes gumimaci fogyasztó kívánsz-e lenni!

Az édességet a brit származású Charles Gordon Maynard találta fel 1909-ben. Közismert ‘maci’ formáját azonban csak 1922-ben nyerte el, megálmodója, Hans Riegel által.

A hagyományos recept szerint: cukor, glükózszirup és zselésítőanyag (zselatin) elegyéből állították elő, majd ezután ízesítették és színezték a cukrokat.

A jellegzetes gumis, rágós állagot úgy sikerült elérniük, hogy a 6-8 tömegszázaléknyi zselatint tartalmazó sűrű szirup szerű folyadékot befőzték, majd száraz levegővel szárították, míg a massza víztartalma 18 tömegszázaléknyira nem csökkent. A cukorka felületét ezután hártya vékony rétegben paraffinolajjal vonták be, aminek hatására a cukrok nem ragadtak össze és szép, fényes lett külsejük.

Napjainkban egyre több féle, egyre csábítóbb ízű cukorkák kerülnek a piacra, de nem árt tudnunk, hogy a gumicukrok cukortartalma az egekben van, így komolyan elgondolkodtató nagy mennyiségű fogyasztásuk.

A mai nagyipari gumicukor-gyártás sem különbözik sokban a hagyományostól, mindössze annyiban, hogy manapság már porosított állagú zselatint használnak, amit legtöbbször állati zsírból, pontosabban sertések bőréből állítanak elő.
Természetesen lehet kapni keményítővel vagy -a trópusokon élő algafaj kivonatával-, az agar-agar felhasználásával készült termékeket is, igaz ezeknek az ára többszöröse a hagyományos gumicukorénak.

Sertésbőrből gumicukor? De hogyan is néz ez ki a valóságban?

Íme egy lassított, a termék életét visszafelé nyomon követő videó:

Amennyiben ez után a rövid videó után kedvet kaptál, hogy még alaposabban utána járj a dolognak, íme egy magyar nyelvű videó a gumicukor gyártásról!

Ha szerinted is érdekes és hasznos volt ez a cikk, ne felejtsd el megosztani másokkal!