Hirdetés

Legtöbbünknek eszébe sem jut, hogy vizeletével foglalkozzon. Miért is tennénk, ha a pisilés nem fájdalmas vagy nem érzékelünk valamilyen más problémát? Nagyot tévedünk, ha azt hisszük, hogyha valami nem fáj, akkor nem lehet semmi baj. De, igenis lehet! Éppen ezért nem árt, ha rendszeresen ellenőrizzük vizeletünket, hiszen abból sokat megtudhatunk egészségünkről és komoly bajokat előzhetünk meg.

Vizeletünk színe ugyanis rendkívül árulkodó. Legelőször is jól mutatja, hogy elegendő folyadékot fogyasztunk-e. Ha a vizelet színe halvány, akkor eleget iszunk, viszont, ha sötétebb, akkor közel állunk a dehidratáltsághoz, vagyis a kiszáradáshoz. Vagyis, arra kell törekednünk, hogy világos szalmasárgát pisiljünk, ugyanis ez a szín jelzi a megfelelő folyadékbevitelt. Ha nem iszunk eleget, megfájdulhat a fejünk és nehezen tudunk koncentrálni, önellenőrzéssel viszont mindez megelőzhető.

Mitől lesz sárga színe a vizeletünknek?

A vizeletet a vesék választják ki, színe pedig az urobilin elnevezésű vegyületnek tudható be, ami az általunk fogyasztott ételek és italok feldolgozása során keletkező melléktermék. A sárga színnek azonban rengeteg árnyalata létezik, a vizelet színe pedig a hidratáltsági állapotot jelzi. Különösen fontos, hogyha a szokásosnál merőben eltérőbb színt tapasztalunk, akkor forduljunk orvoshoz.

Vizeletünket a B-vitamin is színezi.

Ha nagy mennyiségben fogyasztunk B-vitamint, akkor vizeletünk élénk sárga lesz. Aggodalomra azonban nincs ok, hiszen a felesleges vitamin így távozik a szervezetünkből. A vizelet narancssárga színe a béta-karotin nagy mennyiségére utal, ami egyébként bizonyos gyógyszerekkel is bekerül a szervezetünkbe. A vizelet narancssárga színe viszont megszűnik, ha abbahagyjuk a gyógyszer szedését. A sötét narancssárga vagy barnás vizelet viszont májproblémákat jelez, illetve a rhabdomyolisis nevű tünetegyüttes jeleként jelentkezik. Ez a betegség a vázizomzat sérülésére utal.

A vizeletet bizonyos élelmiszerek is elszínezik.

Vegyük például a céklát, ami nemcsak vizeletünket, de székletünket is képes megszínezni. A pisi piros vagy rózsaszín lesz tőle, de ez pusztán egy-két napig jellemző. Abban az esetben viszont, ha több nap után is piros vagy vérpöttyös vizeletet tapasztalunk, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni, mivel jelezhet bakteriális fertőzést, vesekövet, prosztatagyulladást, de lehet a fizikai megerőltetés következménye is.

Furcsán hangzik, de vizeletünk színe lehet akár kék vagy zöld is. Persze ennek oka is leggyakrabban az általunk elfogyasztott étel és ital. A spárga például az egyik olyan zöldség, amely miatt zöld színt érzékelhetünk pisiléskor. Nagyon ritka, hogy ezek a színek súlyos betegségre utalnak, persze ez sem kizárható. Aggodalomra akkor van okunk, ha nem ettünk spárgát vagy éppen nem fogyasztottunk kék vagy zöld ételfestékkel színezett ételt, italt. Ha egy-két múlva sem szűnik meg a vizelet kék vagy zöld színe, akkor nem az étel okozta a tünetet, így fel kell keresnünk orvosunkat. Ezek a színek genetikai betegségre vagy súlyos fertőzésre utalnak.

A sötét vizelet ritka betegséget jelez.

A sötétbarna vagy fekete vizelet ételfesték fogyasztásának hiányában genetikai rendellenességre utal. Pontosabban a háttérben az akut intermittáló porfíria (AIP) áll, ami egy enzim hiányát jelzi. A vizelet színe mellett fennállnak olyan tünetek, mint a hasi fájdalom, hányás, izomfájdalom, emésztési zavar, izzadás, remegés, sőt, pszichés tünetek is felléphetnek, mint a paranoia, a szorongás, a hallucináció vagy éppen a depresszió. Az akut intermittáló porfíria százezer emberből öt-tíz embert érint.

Ugyanakkor vizeletünk lehet fehér és zavaros, ami súlyos bakteriális fertőzésre utal, amit kísérhet altesti fájdalom, égő érzés vizeléskor, esetleg láz és hidegrázás is.