Hirdetés

A főzés sok háztartásban jelent problémát. Mit főzzünk? Mennyit? Persze, elugrani egy étterembe, vagy rendelni valamit sokkal egyszerűbb, de mindnyájan tudjuk, hogy a kaján lehet a legtöbbet spórolni. Pikk-pakk össze lehet ütni egy jó adag bolognait melyből akár másnap is ehetünk. A maradék legtöbbször a hűtőben végzi, majd másnap újra elővesszük, megmikrózzuk és mehet is az asztalra. Ez teljesen normális, hiszen nem szép dolog kidobni a megmaradt ennivalót. Magyarországon a megvásárolt élelmiszer 30 százaléka végzi a szemetesben. Az USA-ban ez közel 50%. Gondoljunk csak bele. Megveszik az ételt a boltba és a felét kidobják. Mi ez, ha nem mértéktelen pazarlás?!

Mostani cikkünk a mikrózással hivatott foglalkozni. Azon most lépjünk túl, hogy a mikrohullámú sütő használata egészséges, vagy sem. Erről megoszlanak a vélemények, de a hivatalos álláspont szerint nyugodtan lehet benne melegíteni. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy mit? Ugyanis nem minden élelmiszert, ételt célszerű mikrózgatni.

Nézzünk 7 olyan ételt, amit egyáltalán nem tanácsos újramelegíteni mikróban.

Spenót, sárgarépa, fehérrépa, zeller
Ezeknek a zöldségeknek magas a nitráttartalma. Az ilyen zöldségek újrahevítve mérgezővé válhatnak. A spenótban nagyon sok a vas, mely melegedés hatására oxidálodik. Ez veszélyes szabad gyököket hoz létre, melyről köztudott, hogy számos betegség okozója lehet, többek között a ráké is.

Rizs
Szerintem nincs ember, aki ne mikrózott volna még rizst. Sőt! Vannak, akik abban főzik. A Food Standards Agency kutatásai szerint a mikrózott rizs ételmérgezéshez vezet. Ennek oka a Bacillus Cereus nevű baktérium jelenléte. Ezt a hő elpusztítja, viszont spórákat szabadít fel miközben hűl vissza. Ezek a spórák mérgezők.

Tojás
Egyes emberek a mikróban sütik a tojást. Ettől a megoldástól tartózkodni kell, ahogyan az újramelegítéstől is. A tojásban is sok a nitrogén, mely hevítés hatására oxidálódik. Ez pedig rákkeltő tulajdonsággal bír.

Csirke
Itt, alapvetően nem a melegítéssel van baj, hanem azzal ha túl gyorsan tesszük. Újra lehet melegíteni a csirkehúst, csak ne mikróban. A gyors hevítés miatt megváltozik a benne lévő fehérje összetétele, amely emésztési gondokat okozhat.

Burgonya
A burgonya remek B6- és C-vitamin forrás, valamint magas a káliumtartalma. Ha újra és újra felmelegítjük, akkor különböző baktériumok szabadulnak fel, melyek gyorsan szaporodnak. Meg lehet mikrózni, de fontos, hogy maximum 2 napon belül el kell fogyasztani. Utána már inkább dobjuk ki.

Gomba
Megint egy olyan étel, amit célszerű egyből megenni. Egy rántott gomba amúgy is pocsék lesz másnap a hűtőből kivéve. A benne található fehérje és ásványi anyagok nem bírják az újramelegítést. Gyomorfájáshoz vezet, mivel a hő hatására különböző toxinok szabadulnak fel. Ha mindenképp meg akarjuk enni, akkor fogyasszuk hidegen.

Olajok
Az omega-3 zsírsav legjobb forrása valamilyen hidegen sajtolt olaj. Lenmagolaj, repceolaj, olívaolaj. Az omega-3 azonban 40 fok felett már kezd lebomlani és avas ízűvé válik. Fogyasszuk őket hidegen. Csak így fejtik ki jótékony hatásukat.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!