Hirdetés

A mazsola tulajdonképpen kiszáradt szőlőszem, amit az emberek először időszámításunk előtt kétezer körül fedeztek fel a szőlőtőkéken. Bár kinézete egy cseppet sem bizalomgerjesztő, mégis rengeteg vitamint, rostot és ásványi anyagot tartalmaz, aminek köszönhetően az orvosok és az élelmezési szakemberek is javasolják fogyasztását.

Gyakran használjuk süteményekbe, pékáruba vagy éppen különböző húsok mellé. Vagyis, nemcsak eredeti, szárított formában mutatja meg jótékony hatását. Például, ha egész éjszakára vízbe áztatjuk, akkor feloldódnak a héjában található ásványi-és tápanyagok. Ez pedig növeli a gyümölcs egészségre gyakorolt hatását.

Bár lehet, hogy még nem hallottál róla, de a mazsolás víznek számos előnye van az emberi szervezetre, ha rendszeresen fogyasztjuk reggel, ébredés után. Cikkünkben eláruljuk, pontosan milyen fontos feladatokat lát el a mazsolás víz szervezetünkben. Ha ezeket elolvasod, akkor valószínűleg te is teszel majd egy próbát.

A belek és a máj is kitisztulnak, megszabadulnak a méreganyagoktól.

A szárított szőlőszemekben, vagyis a mazsolában nagy mennyiségű élelmi rost és antioxidáns található, ami elősegíti a méregtelenítési folyamatot. Emellett segítik a máj megfelelő működését, a mazsolában található rostok pedig növelik a széklet tömegét és a bélmozgások számát. Éhgyomorra fogyasztva a mazsolás víz gyorsítja a méregtelenítési folyamatot, de az áztatott mazsolát is elfogyaszthatod.

Gyorsan növeli az energiaszintet és hosszan tartó hatása van.

Mindannyian ismerjük az energiaszeleteket, amelyek tele vannak cukorral, hozzáadott tartósítószerekkel és mesterséges ízfokozókkal. Ezekkel ellentétben a mazsolában nagy mennyiségű rost és mikrotápanyagok vannak, így ez a szárított gyümölcs egészséges nassolnivaló is. Mivel feltölt energiával, edzés előtt is érdemes fogyasztani néhány szemet.

Csökkenti a koleszterinszintet és stabilizálja a vérnyomást.

A rost mellett nagyon lényeges, hogy a mazsola káliumban, fitonutriensekben is gazdag és rendszeres fogyasztás esetén alacsonyabb lesz a szisztolés és diasztolés vérnyomás. A koleszterinszint csökkenése révén pedig a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata is csökken. A napi szintű mazsolás víz és mazsolafogyasztás jelentősen mértékben növeli az egészségünket, de azt tudnod kell, hogy a gyógyszereket nem helyettesíti. Így betegség esetén az orvosod felírja a szükséges gyógyszereket, a mazsolás víznek köszönhetően pedig segíted májad és ezzel a véred tisztítását.

Hogyan készítsd el a mazsolás vizet?

Áztass be 50 gramm mazsolát egy tál forró vízbe, hagyd állni tíz percig és mosd le hideg vízzel. Ez azért fontos, mert így száz százalékig meg tudod tisztítani a mazsolát a szennyeződésektől. Ezt követően tedd a mazsolát egy 2,5-3 deciliteres üvegpohárba és öntsd le langyos vízzel, hogy ellepje. Fedd le a poharat és hagyd állni egész éjszakán át. Ébredéskor idd le a vizet a mazsoláról és ha akarod, akkor tíz perc múlva megeheted a mazsolát is. Csináld ezt két héten keresztül, évente négyszer.