Hirdetés

Az arabok életről kissé nehéz beszélni, hiszen annak ellenére, hogy egy vallást követnek más és más szokások szerint élik életüket. Míg egyik országban teljesen elnyomják a női nemet, addig a másikban tisztelik őket, és sok lehetőséget biztosítanak nekik a fejlődésre, tanulásra, munkavállalásra. Persze nekik is be kell tartani olyan dolgokat, hogy más férfiaknak nem mutogathatják fedetlen testüket, ahogy szerelmi kapcsolatot sem alakíthatnak ki olyannal, aki nem a férjük. A házasságok bizonyos része még mindig az idősebb generáción múlik, viszont ma már van lehetősége a fiataloknak is beleszólni a dologba. Ha nem értenek egyet, nem mennek bele a házasságba, akkor nem is erőltetik rájuk. A mostani posztunkat azzal a céllal hoztuk létre, hogy egy sokkal mélyebb szinten lássatok bele ebbe a világba, s, hogy hogyan is élnek az arab nők.

Az arab házasságok csaknem fele a szülők akaratán múlik. A legtöbb arab filmben, sorozatban úgy állítják be a dolgokat, mintha a leendő arának nem lenne beleszólása, pedig van. Neki is pont ugyanannyi joga van elutasítani a kérőt, mint bárki másnak. Ha mindketten belegyeznek a frigybe, akkor házassági szerződést kötnek, ami tüzetesen leír mindent, amit be kell tartani a házasság alatt.

De, ha már házasság, akkor fontos megjegyezni, hogy kevés olyan frigy jön létre, ahol a férfiak más nemzetiségbe tartoznak. Az erősebbik nem képviselőinek választottjával már más a helyzet. Ők nem csak arab, hanem zsidó illetve keresztény vallásúakat is nőül vehetnek. Ennek azonban az a hátránya, hogyha a férj úgy dönt, hogy elválik, akkor nem kap állampolgárságot, és a gyerekeivel sem maradhat, már ha vannak.

Az araboknál csak 18 év felett lehet megházasodni, ez mind a férfiakra, mind a nőkre vonatkozik, viszont más országokban, például Jemenben vagy Szaúd-Arábiában már 18 éves korukra férjezettek a lányok. – Kis különbség.

A házasságkötés lebonyolítása is eltérő lehet, mert akadnak országok ahol a menyasszony és a vőlegény nem tartózkodhat egy helyiségben. Ezek az egyszerűbb esküvők, mely után a család, rokonok, meghívott vendégek leülnek beszélgetni, teázni majd pár óra múlva hazamennek. Illetve van a másik véglet, mikor akkora bulit csapnak, hogy az egész utca hallja, hogy lakodalom van. A gazdagabb családok nem aprózzák el az örömteli pillanatot.

A női esküvőkön csak nők lehetnek, férfi nem teheti be a lábát. A személyzet is csak nőnemű lehet, sőt az is, aki a hangulatért felelős. Ha valamilyen híres énekest meghívnak, annak egy külön helyiségben kell lennie és a vendégek kivetítőn keresztül nézetikelőadását.

Annak ellenére, hogy mindenhol azt lehet hallani, hogy az araboknál poligámia van, ez nem minden esetben igaz. Akadnak férfiak, akik egyáltalán nem vehetnek el több nőt. Csak és kizárólag a gazdag családból származó, tehetős férfiak vehetnek el több nőt. Viszont ennek száma is korlátozva van. Az iszlám vallás szerint maximum csak 4 felesége lehet egy férfinak. Természetesen mindegyikkel egyenlő bánásmód szerint kell viselkedni. Mindegyiknek házat kell venni, ugyanolyan ajándékokkal kell ellátni, ugyanannyi figyelmet kell nekik szentelni.

A legfontosabb házasság persze értelemszerűen az első. Az első feleség a vezető, és neki bizony rá kell bólintani, ha férje el szeretne venni egy másik nőt. Annak érdekében, hogy a béke fennmaradjon mindegyiket más házba kell költöztetni.

A férfi indítványozta válás pofon egyszeren működik. Ha végleg fel akarja bontani a házasságot, egymás után háromszor ki kell mondani, hogy “elválok”. Viszont ezt képes egyetlen szóval semmissé tenni, vagyis ha újra feleségének akarja, akkor annyit kell mondania háromszor “visszafogadlak”. Persze ennek is megvan a limitje. Csupán három alkalommal lehet ezt a procedúrát eljátszani.

Nemcsak a férj, hanem a feleség is indítványozhatja a válást, ám ez sokkal bonyolultabb folyamat, mint a férfiaké. Csak nyomós indokkal válhat el tőle, ilyen például, hogy nem ugyanúgy gondoskodik róla, mint a többi feleségről, nem boldog mellette. A bíróság ezek után elkezdi kivizsgálni az ügyet. Az arabok nem csokoládéval, vacsorával, virágokkal kedveskednek a feleségeiknek, hanem arany ékszerekkel, kelmékkel…stb.

Ha nincs nyomós érv, ami miatt a feleség el akarja hagyni a férjét, akkor szinte esélye nincs a külön életre.

Annak ellenére, hogy sokan azt gondolják, hogy a nőnek nincs szava az ilyen országokban, valójában ez nem igaz. Igen is nagyra értékelik őket. Az arab nők az elsők között voltak, akik szabad akaratukból házasodhattak. Az iszlám törvények alapján a házasságot olyan szerződésnek tekintették, ami csak minősül érvényesnek, ha mindkét fél szeretné azt.

Az Egyesült Arab Emírségekben hetente egy alkalommal minden strand, aquapark illetve szépségszalon csak női vendégeket fogad. Ezeken a napokon bátran járhatnak-kelhetnek bikiniben, és nem kell attól félniük, hogy idegen férfiak nézik őket meg Viszont a muszlim származású nőknek a férjük engedélyére van szüksége ahhoz, hogy valahova elmehessenek.

Az arab származású hölgyeknek az egész testüket eltakaró, elfedő ruhát kell viselniük, mivel őket csak és kizárólag férjük tekinthet meg. Ha női rendezvényeken vesznek részt, akkor nem kell efféle ruhadarabokat viselniük. Szerencséjükre megmutathatják barátnőjüknek a legdrágább kelméiket, amit férjük vásárolt nekik.

Ahogy a férfiak úgy a nők is járhatnak iskolába és különböző oktató intézményekbe. Sőt az sem tilos, hogy külföldi országokban tanuljanak. Az Egyesült Arab Emírségekben a nők 2%-a vezető, 20%-a adminisztratív, 35%-a pedig egyéb pozícióban dolgozik. Abu-Dzabiban a befektetők 43%-a nő. Ezen kívül rendőrként is dolgozhatnak, sőt akár bírói pozíciót is betölthetnek. Az Egyesült Arab Emírségekben például a nők 77%-a jár főiskolára. Viszont sajnálatos módon Jordániában a hölgyek 14%-a írás és olvasástudatlan. Viszont akadnak országok, ahol a nők gyámja vagyis az apja, nagybátyja…stb illetve a férje nem engedi, hogy dolgozzanak.

A nők otthoni feladata, szinte a semmivel egyenlő, mivel a gazdagabb családokban, országokban házvezetőnők gondoskodnak mindenről. Egyetlen feladatuk a gyereknevelés, már ha van gyerek.