Ebben a rohanó és monoton világban sajnos már mindent megszokások szerint csinálunk. Felkelünk, összekészülünk, elindulunk a munkába közben megállunk kávét és valami reggelit venni, ha nincs elegendő időnk arra, hogy otthon étkezzünk. Beérünk a munkahelyünkre, elfoglaljuk a helyünket, ledolgozzuk a munkaidőt és elindulunk haza. Minden egyes áldott nap ez megy, persze közben beiktatunk egy-két bevásárlást, mert mégsem maradhatunk otthon élelem nélkül. Ez az életvitel nagyon rossz az emberiség számára, mert nincs olyan dolog, ami hajtaná őket, ami miatt boldogok lennének. Ugyanazt csinálni mindennap nagyon fárasztó és lehangoló is egyben. A hétköznapokon elfáradunk, ha hazaérünk nincs kedvünk már semmihez csak elnyúlni a kanapén és TV-t nézni.

Egy tehetséges fotós nagyon érdekes projektet talált ki, ahol fel akarta hívni a figyelmünket erre a monoton életre.

Peter Funch egy dán származású fotográfus, aki 9 éven keresztül a New York 42. utca és a Vanderbilt Avenue utca déli sarkán állt mindennap 8:30-tól 9:30-ig. Fogta a fényképezőgépét és lencsevégre kapott random embereket. Néhányszor sikerült neki ugyanazokat a személyeket lefényképeznie néhány nap, hét, hónap vagy esetleg évek elteltével is.

Ezek az emberek rutinszerűen végezték a dolgukat, annyira, hogy egyesek valószínűleg már észre sem veszik, hogy ugyanazt csinálják újra, meg újra meg újra. Több embert is lefotózott, akik minden kedden vagy csütörtökön ugyanazt a pólót vagy szettet vették fel hétről-hétre.

Fel sem tűnik nekik, hogy semmit sem változtatnak az életükön, sem egy frizurát, sem egy sminket, sem ruházatot.

Valóban úgy gondoljuk, hogy ezek az emberek boldogok a bőrükben? Vannak személyek, akik mindennap találkoznak munkába menet, mégsem tesznek semmit annak érdekében, hogy beszélgetésbe elegyedjenek. Pedig az már egy jó változás lenne.

Csak azok az embereknek az élete válik rutinszerűvé, aki hagyja. Például ez a fiatalember, minden egyes nap azzal kezdett reggel, hogy egy pohár üdítőt vásárolt magának. Ha megnézitek ugyanolyan márkájú inget viselt csak eltérő színben. Viszont ez is arról ad tanúbizonyságot, hogy csupán egy márkát részesít előnyben, mindig csak azt keresi a boltokban és nem nyit új márkák felé.

Most biztos azt gondolod a két kép között csak néhány perc telt el, de az az igazság, hogy 16 hónap. Ennek az úriembernek az élete olyan megszokott, hogy az sem érdekli, milyen ruhák lógnak a szekrényébe. Ami egyszer bevált azt minek bolygatni?

A fotós azt is észrevette, hogy ez az ember úgy választja ki a napi viseletét, hogy az minden értelemben passzoljon szemüveg viselési rutinjának. Ha jól megfigyelitek, mind a két képen az inge bal zsebébe teszi okuláréját. Meg sem fordul a fejében, hogy egy táskába vagy tokba beletegye.

Ezen a képen látszik, hogy az asszonyt valami bántja, súlyos gondok terhelik és mégsem tesz ellene semmit, hogy kitörjön belőle.

A fotósnak sikerült egy olyan embert lefényképeznie, aki örül annak amit csinál. Igaz nem tudjuk, hogy ő most diák vagy tanár, de fotósunk akárhányszor megörökítette mosoly volt az arcán.

Mi választjuk ki, hogy mely ruhák legyenek a ruhásszekrényben. Például gondoljunk csak bele, hogy Steve Jobs az Apple alapítója, mindennap ugyanabban a fekete garbóban, farmerban és New Balance cipőben járt dolgozni, ám annak ellenére, hogy szettjeit nem gyakran váltogatta, mégis nagy dolgokat ért el a munkásságában és az életben.

Neked mi a véleményed a fotós projektjéről? Elképzelhető, hogy ezek után te magad is azt fogod figyelni, hogy kinek milyen szokásai vannak?