Hirdetés

Nincs is annál kínosabb, mint mikor beszélgetőpartnerünk próbál hátrálni, mert kellemetlen a szájszagunk. Rengeteg termék áll rendelkezésünkre, amivel elkerülhető lenne ez az állapot. Viszont a szomorú valóság mégis az,hogy mi magyarok nem törődünk a szájápolással. Ez is jól mutatja, mennyire le vagyunk maradva a többi európai országhoz képest. Egy kutatás kimutatta, hogy a magyarok kétharmadának 40 év felett nincs már egy természetes foga sem. A rossz szájhigiénia a szervezetre is rossz hatással van, kezdve onnan, hogy nem tudjuk rendesen megrágni az ételt. Nem jellemző ránk,hogy eljárnánk fogorvoshoz, kontrollra.Csak akkor megy az átlag magyar, ha már nagyon fáj, és a csodát a fogorvostól várja. Természetesen fogaink épségének megőrzéséért nekünk is tennünk kell, így a napi többszöri fogmosás és fogselyemhasználat mellett csökkentjük fogaink szuvasodásának sebességét, és a kellemetlen szájszag kialakuását. De most nézzük is, mit tehetünk az ellen, hogy beszédpartnerünk is élvezze a velünk lévő csevejt:

1.

Rengeteg természetes szájspray és szájvíz áll rendelkezésünkre, amiről eddig nem tudtunk. A menta levelek segítenek a száj felfrissítésében,és eltűnteni a szájszagot is, de remekül veszi fel vele a harcot a kardamom, szegfűszeg és az édeskömény magja. A  szórabikarbóna vízben feloldva is kitűnően eltűnteti a szájszagot, sokan fogkefére téve is ezt használják, azonban vigyázni kell vele, elvileg nincs jó hatással a fogzománcra.

 

 

2.

A hidratálás megőrzése nemcsak a lehelet minősége miatt fontos. Az orvosok nem győzik elégszer hangsúlyozni a vízfogyasztás fontosságát. De a leheletre levetítve azért is fontos,mert a nyálmirigyek megfelelő mennyiségű vízbevitel mellett tudnak rendesen nyálat termelni, ami megakadályozza a baktériumok szaporodását. Ha lehet, éjszaka lefekvés előtt kerüljük a cukros üdítőitalokat, mivel ezek gerjesztik a baktériumok felhalmozódását a szájban.

 

3.

A hagyma köztudottan felelős a rossz szájszag miatt, de ne űzzük el teljesen étrendünkből, mert rendkívül fontos a szervezetünk számára, ugyanis 4 baktériumtörzzsel kitűnen fel tudja venni a harcot, amik a fogszuvasodást és az ínybetegséget  okoz. Ha éhesek vagyunk együnk egy joghurtot, ami a baktériumok ellen kitűnő, vagy egy almát, ami a nyáltermelést segíti.

 

 

 

4.

Nemcsak a fogunkat, de a nyelvet is tisztítani kell. Erre lehet kapni különböző nyelvlapátokat,ami hatékonyan megszabadít minket a  lerakódásoktól.

 

 

5.

Napi kétszer igyekezzünk fogat mosni, a megfelelő időtartamot betartva. Az ajánlott fogmosási idő kb. 2 perc. Ezután próbáljuk a fogselymet is használni, amivel kitűnően meg tudjuk szabadítani a fogainkat a beragadt ételdaraboktól. Majd a legvégén egy alapos öblítés, esetleg szájvízzel is megtehetjük ezt.

 

6.

A baktériumok a fogak alján összegyűlve, lepedéket alakítanak ki. Vannak olyan tevékenységek, amik mégjobban elősegítik a rossz szájszag kialakulását. Ilyen a dohányzás, ami ráadásul nemcsak a tündőnkre nézve káros, de a fogínynek sem tesz kifejezetten jót.

 

7.

Rágó helyett rágcsáljunk gyümölcshéjat. Természetesen először mossuk meg jól a citrusféléket, és utána rakjuk a szánkba. A citrusfélék ösztönzik a nyálmirigyeket arra, hogy több nyálat termeljenek, ami termésetes vedélemként fog szolgálni a fogszuvasodást okozó baktériumok ellen.