Hirdetés

A stresszmentes élet igazi álomnak tűnik, ám egyes kutatások szerint ennek van jó oldala is, mely pozitív hatással van a szervezetre és az egészségre. A pozitív hatású stressz mint a teljesítőképességben, mind a magánéleteben előrelendíthet. Viszont nem mehetünk el amellett, hogy bizony vannak kevésbé motiváló stresszek is, amik negatívan befolyásolnak.

A mai cikkünkben háromféle stressz szedtünk össze, melyek hatással vannak a mindennapokra.

Jó és rossz stressz

Az egész életünkben vannak olyan kihívások, melyeket a stresszt tesz nehezebbé vagy épp könnyebbé. Vannak bizonyos fokú vagy szintű stresszek, amelyek akár pozitív, de negatív hatást is kiválthatnak:

A pozitív stressz fejlődésünk normális része, melyet a pulzusszám és a hormonszint enyhe emelkedése jellemez.

A tolerálható stressz nehézségek, nagyobb mértékben aktiválják a szervezet riasztórendszerét.

A toxikus stressz nem normális, sőt káros az egészségre.

Ahhoz, hogy megértsd, miért reagál úgy a tested ahogy, különbséget kell tenni a stressz különféle típusai között.

1, Akut stressz

Az akut stressz a leggyakoribb típus. Ez az új kihívásra vagy eseményre adott válaszreakció. Például hibázol a munkahelyen, vitatkozol a legjobb barátoddal, vagy bonyolult feladatokat végzel az iskolában.

Ha épp tanítod a gyermeket kerékpározni az mindkettőtök számára akut stressz lehet, ám ezzel párhuzamosan szórakoztató is.

A megfelelő mennyiségű akut stressz serkenti az agyat és javíthatja az egészségét. Tanulmányok szerint a rövid stresszes események javították a mentális teljesítményt.

Az alacsony stressz azonban unalomhoz vagy akár depresszióhoz is vezethet. Például, ha volt olyan időszakod, mikor épp semmi nem történt az életedben, minden monoton módon működött és ettől életunt kedved lett.

2, Epizódikus akut stressz

Amennyiben az akut stressz gyakran fordul elő, akkor úgynevezett epizodikus akut stresszben szenvedsz. Ha folyamatosan aggódsz a kis dolgok miatt, akkor a negatív érzések eluralkodhatnak feletted. Ez fáradtsághoz, fejfájáshoz és gyenge immunrendszerhez vezethet.

Ilyenkor fontos az életmód javítás és fejlesztés, hogy néhány dolgot könnyebben tudj kezelni.

Néhányan sokkal gyakrabban stresszelnek. Például a szorongó emberek nagyobb stresszhelyzetben vannak.

3, Krónikus vagy mérgező stressz

Ha az akut stressz nem múlt el, sőt hosszú ideje tart, akkor az krónikussá válhat. Ennek gyökere lehet egy boldogtalan házasság, rossz munkahely vagy anyagi probléma.

Ez a stressz nagyon veszélyes és mérgező. Tönkreteheti a fizikai és a mentális egészséget, sőt rákhoz, szívbetegséghez és elhízáshoz vezethet. Egyes kutatások kimutatták, hogy a krónikus stressz akár bizonyos hormonok szintjét is megemelheti, amelyek megzavarják a memóriát.

A krónikus stressz okai néha a nehéz gyermekkorból származhatnak. Ebben az esetben néhány ember pszichiátriai kezeléseken vesz részt, vagy kipróbálja a meditációt. Ha észrevetted, hogy nap, mint nap az életed egyre bonyolultabb, akkor ideje valamin változtatni.

Egyetértesz azzal, hogy a stressz lehet káros, de hasznos is? Van saját tipped, hogyan lehet kezelni ezeket az epizódikus és krónikus stresszeket? Ha igen kérlek, oszd meg velünk!