Hirdetés

A világ legmagasabb tinédzsere , Broc Brown , elérte a rekordméretű 2m33cm-es magasságot, és még mindig növekszik.
A fiatal fiúnál ritka genetikai rendellenességet, gigantizmust diagnosztizáltak, mely hatására évi 15 centiméterrel gyarapodik a fiú magassága, édesanyja elmondása szerint, az orvosok sem tudták megállapítani , hogy Brock valaha leáll-e a növekedésével. Amennyiben növekedése ilyen léptekkel halad tovább , könnyen lehet , hogy néhány éven belüli elnyeri a világ legmagasabb embere címet is , lekörözve a jelenlegi rekordert a török származású Sultán Kösent.

Édesanyja Darci , visszaemlékezése szerint fia csecsemőként teljesen normális méretű volt , óvodás korára azonban már feltűnően magasra nőtt , 160 centis magasságával jócskán fölé magasodott kortársainak. Ekkora már szülei már aggodalommal tekintettek gyorsan növekedő gyermekükre , ezért kivizsgáltatták a fiút.

Középiskolás korára elérte a 210 centimétert.

Brock Brownt orvosai 5 éves korában egy igencsak ritka veleszületett genetikai rendellenességgel , gigantizmussal diagnosztizálták.

A betegség lényegében egy jó indulati daganat okozza , mely hatására az agyalapi mirigy (hipofízis) túlzott mennyiségű növekedési hormont állít elő. Gigantizmussal született gyermek esetében túlzott mértékben termelődik a növekedési hormon, így a gyermek kortársaihoz mérten szembeötlően magasabbá válik , illetve a látványos növekedést viszonylag gyorsan éri el. Az ilyen jellegű genetikai mutáció 15 000 emberből mindössze egyet érint. A gigantizmusnak azonban rengeteg árnyoldala van. A hirtelen növekedés hatalmas végtag fájdalommal , hátfájdalommal , esetleges gerincferdüléssel jár együtt.

Mely nehézségekkel Broc Brown is nap mint nap szembesül. A gigantizussal járó egészségügyi problémák mellett a michiani fiú további gondokkal is küzd mint tanulási nehézségek , szív problémák , és gerincvelő szűkület. Tovább bonyolítja helyzetét az a tény is, hogy csak egy vesével született, így nem tud fájdalomcsillapítót szedni, annak ellenére, hogy folyamatos fájdalmakkal küzd. A diagnózis felállítása után a fiúnak mindössze 5 évet jósoltak az orvosok.De Brock jócskán rácáfolt erre a tézisre.

Broc és édesanyja, Darci nemrég 1000 mérföldet tettek meg michigani otthonuktól az Arkansas Gyermekközpontba, hogy találkozzanak Dr. Bradley Schaefer-vel, a gigantizmus egy szakértőjével. Noha a szakértő sem tudott segíteni Broc krónikus fájdalmán, vizsgálati alapján úgy vélte a fiúnak hosszú élettartama várható.

Broc nagyon örült a hírnek, és azt nyilatkozta: “Ez a legjobb dolog, amit hallhattam, nagyon boldog vagyok, hogy sokáig élni fogok.”

A pozitív hírek ellenére azonban , Broc még mindig tisztában van azzal, milyen nehéz lesz új, de várhatóan hosszú élete.

Darci, édesanyja hozzáfűzte ” Broc figyelemhiányos hiperaktivitás illetve Agresszív impulzus-kontroll zavarral is küzd. Időnként mérhetetlen haragra gerjed.

“Amikor mérges lesz, akkor szinte megőrül. Nem kell két másodperc, és lyukat is üt falba – időnként nagyon veszélyes lehet, ha nem szedi a megfelelő gyógyszereket amelyet képesek megnyugtatni.” Hozzátette azonban , hogy összességében Broc szíve hatalmas és lágy , akárcsak a teste.

Broc egészségügyi nehézségei azonban nem csak rá de a családjára is hatással vannak.

“Amikor van egy ötéves gyermeked, aki megütötte önmagát, és odaszalad hozzád, akkor természetesen felveszed, akkor azonban ha ez a gyermek már a 160 centimétert is eléri , az bizony már már nehezebb feladat. “

” Azzal , hogy a karomban hordtam őt , mikor már közel fele akkora volt mint, nekem is komoly hátfájdalmakat okozott. ” – tette hozzá az édesanya.

Mindezeken túl a család számára a világ egyik legmagasabb emberének férfivá válásá, komoly pénzügyi következményeit viselni sem könnyű. Broc-nak minden ruháját és cipőjét speciálisan , egyedileg készítik, melyeknek költségei hatalmasok.

A fiú egy egyedileg gyártott 3 méteres ágyban alszik , amelynek ára több mint 300 ezer forint.

Az édesanya hozzátette, szerencséjükre a környezetükben élők közössége, sokat segít nekik. Legutóbb több mint 3 millió forintot gyűjtöttek össze a családnak , amit a fiú öltöztetésére fordíthattak.

Minden akadály ellenére azonban Broc és anyukája boldogsággal telve várják a közös jövőt.

A fiú álma az, hogy képes legyen a saját lábára állni , és dolgozni . Szívesen állna munkába egy sportruházati boltban , eladóként képzeli el magát.