Hirdetés

Ma már természetesnek vesszük, hogy a modern filmek készítése során számítógépes effekteket alkalmaznak. Ennek segítségével olyan dolgokat lehet vászonra vinni és életre kelteni, melyek még jobban emelik a filmek színvonalát. Igen ám, de régen, évtizedekkel ezelőtt nem volt lehetősége filmeseknek ilyesfajta technikát használni, ezért teljesen más módszer szerint kellett a jeleneteket felvenniük. Volt, hogy optikai csalódásokat alkalmaztak, volt, hogy a statiszták működtek közre, és akadt olyan is, mikor tamponokat használtak a közönség alakítására. A mai cikkünk során igyekeztünk olyan színfalak mögötti képeket összegyűjteni, mely bemutatja, hogyan is filmeztek annak idején és milyen zseniális ötletekkel rukkoltak elő.

1, A IV. Star Wars részben, az “Egy új reményben” nem volt számítógépes technika ezért a repülő járművekhez tükröt használtak.

2, A Vissza a jövőbe II. című filmben Marty McFly olyan kabátot viselt, ami automatikusan felveszi teste formáját. Ezt nem számítógéppel csinálták meg, hanem a stábtagok irányították madzagok segítségével.

3, Az 1999-ben bemutatott Csillagok háborúja – Baljós árnyak című filmben van egy közönséget imitáló jelenet, ahol színesre fújt tamponokat használtak. Az egyik statiszta a magasból fújta őket, hogy úgy tűnjenek mintha mozognának.

4, A Csillagok háborúja filmek készültekor nem volt még számítógépes technika ezért a legtöbb hátteret kézzel festették meg.

5, A Szellemirtók című filmhez egy speciális miniatűr díszletet terveztek, ahol egy teljesen normális magasságú ember alakította a mályvacukor lényt.

6, Az 1968-ban bemutatott 2001: Űrodüsszeia című filmben készítettek egy olyan helyet, ami képes volt imitálni a zéró gravitációt.

7, Mikor még nem volt számítógépes technológia a filmkészítés során ilyen és ehhez hasonló trükkökhöz folyamodtak.

8, Az 1984-es Terminátor című film robotját az egyik statiszta vette a hátán.

9, A Star Wars: A Birodalom visszavág című filmben Yoda mester csak egy báb volt.

10, Az 1978-as Superman filmben a színészeket alulról támasztották meg, hogy fel tudják venni a repülős jeleneteket.

11, Biztos ti is emlékeztek a Jedi visszatér című filmben erre a szörnyre. Nos őt sem számítógép keltette életre, hanem két stábtag mozgatta a színfalak mögött.

12, A Juassic Parkban hatalmasra épített robotokat használtak a dinoszauruszok imitálására.

13, A Vissza a jövőbe második részében Marty lábát odarögzítették a deszkához, hogy még véletlen se essen le róla.

14, A “Mi a manó?” című filmben optikai csalódással oldották meg, hogy Will Ferrell ugyanakkorának tűnjön mint a gyerekek.

15, A Csillagok háborúja filmek mindig egy rövid történettel indulnak, amit ily módon vettek fel.

16, A Titanic kincse című filmben egy búvár próbálja a megfelelő helyre húzni a hajó 16 centis mását. Így azért nem nehéz.

17, A Menekülés New Yorkból című film sorén sem tudtak számítógépes technikát alkalmazni egy digitális térkép kialakításához, így egy speciálisan kialakított makettet készítettek.

18, A Grand Budapest Hotel című film sem speciális effektekkel ábrázolta a vonatozást, hanem egy minimalista díszletet készítettek hozzá.

Ti tudtatok ezekről?