Hirdetés

Az ember néha elgondolkodik azon, hogy de jó lenne egy rúd arany. Vagy egy kis platina. Vagy bármi nemesfém. Az igazság az, hogy vannak olyan dolgok a világban, amikhez képest egy marék arany csupán aprópénznek tűnik. Vagy még annyinak sem. Sok olyan matéria van a világban, amik iszonyatosan drágák, és nem azért mert a Merkúrról esett ide egy kőzetdarabka. Ha van otthon szőlőbirtokunk és éppen szüretelünk, akkor jusson eszünkbe, hogy van olyan szőlő a világon, aminek fürtjéért 3 millió forintot adnak. Emberi ésszel felfoghatatlan.

Nézzünk pár ilyet.

Ruby Roman szőlő
Ha éppen Japánban járnánk, akkor ugorjunk be egy fürt Ruby Roman szőlőért. Ishikawa prefektúrán, a Honshi-szigeten termesztik ezt a díjnyertes szőlőt. Egy aukción 1,2 millió yen-t fizettek 24 szőlőszemért ebből a fajtából. Rendkívül zamatos, magas cukortartalma van és nem savas. 12 éve a legdrágább szőlőfajta. A Ruby Roman-nek szigorú szabályai vannak az értékesítésre. Minden szőlőnek 20g-nál nagyobbnak kell lennie és a cukortartalmának meg kell haladnia a 18%-ot. Egy gyümölcscsomónak legalább 700g-nak kell lennie. Létezik egy prémium osztály is, amely még ezek közül is a legtökéletesebbeket válogatja ki. 2010-ben csak hat szőlő kapott prémium státuszt.


Itt pedig már becsomagolva.

A huja madár tollai
Egy erősen vadászott új-zélandi madárfaj. A csodálatos farktollai miatt volt népszerű. Eredetileg sem volt egy gyakori faj, viszont az európaiak megérkezése a szigetre végleg megpecsételte a sorsát. Farktollaiból kalapdíszeket készítettek. Már akkor sem volt olcsó mulatság, ha valaki a hujamadár “tollával szeretett volna ékeskedni”. Manapság szinte lehetetlen beszerezni. 2010-ben 3 millió forintért kelt el egyetlen darab huja toll. Azóta már az alvilág is ezzel kereskedne, de valódi huja tollat találni már nagyon nehéz.

Trícium
Nap, mint nap belefutunk egy kis tríciumba. A vészkijárat feliratok készítésénél tríciumot használnak. Az ebből kiszabaduló elektronok előidézik a foszfor ragyogását. Tulajdonképpen a hidrogén radioaktív formája, mely a kozmikus sugárzások hatására jön létra. Önmegvilágító elemeket hoznak létre belőle.

Víz
Miért lenne drága a víz? 1000 forint körül van a köbmétere. Nem?! Hát van olyan víz, amelyből 1,25 liter 17 millió forintba kerül. Ez az Acqua di Cristallo. Egy Fidzsi-szigeteki forrásból hozzák és belekevernek egy kis izlandi gleccservizet is. Hát nem ebből fogunk szörpöt csinálni az biztos. A Guiness-rekordok könyvébe is bekerült.

Íme egy kis videó is.

Luxturna
Latin nevén Voretigene neparvovec. Ez egy gyógyszer, ami segít visszaállítani a vakok látását. Egyetlen tabletta 121 millió forintba kerül. A teljes kezeléshez 400 millió forintra lesz szükségünk. 2018-ban ez volt az első olyan génterápiás termék melyet elsőként engedélyeztek az USA-ban.

Big Red Robe
Más néven Da Hong Pao. Ez egy kínai teafű, melyet évente egyszer szüretelnek és meglehetősen különleges módon. Ágairól legfeljebb 4 levelet lehet leszedni. Ennek okán évente körülbelül 500 gramm teát gyártanak. Egyedülálló orchidea illattal és tartós, édes utóízzel rendelkezik. Ebből a teából adtak el egyszer 20 gramm mennyiséget 9,5 millió forintért egy aukción. Az ár persze nagyban függ a minőségtől.

Skorpió méreg
Egyes skorpiók mérgét a rákkutatásban használják. Ilyen az izraeli skorpió (Leiurus quinquestriatus) mérge is. Ebből 1 liter körülbelül 3 milliárd forintba kerül. Na persze, azt hozzá kell tenni, hogy egy skorpió körülbelül 2mg mérget termel. Szóval sok állatra van szükség.

Kalifornium
Ez jelenleg a legdrágább radioaktív anyag a Földön. A periódusos rendszerben a 98-as számnál találjuk. Grammonként 7 milliárd magyar forintot kell érte adni. Azért ilyen drága, mert meglehetősen körülményes előállítani. A természetben nem fordul elő. Atomfegyvereknél és a gyógyászatban használják. Kalifornium különböző eszközökben is használják, melyek segítségével ki lehet mutatni a kőolajat vagy a vizet a talajban. Fel lehet becsülni a segítségével a talaj nedvességtartalmát. A nukleáris reaktorokat is ezzel indítják be, illetve ezzel mérik a hasadóanyag-tartalmat is. Elég széles körben használható.

Antianyag
Más néven antihidrogén. Az atomokban van proton, neutron és elektron. Az antianyagban antiproton, antielektron és antineutron van. Ha anyaggal találkozik, akkor mindkettő megsemmisül és energia szabadul fel. A CERN-ben fedezték fel 1995-ben. A tudósok szerint ez lesz majd a jövő üzemanyaga, ugyanis 1 gramm antianyag energiamennyisége 1000 űrsikló tartályainak kémiai energiájával egyenlő. Az jó sok. Meg hát az antianyag előállításának ára is. Ha tudnának belőle előállítani egy grammnyit, akkor az körülbelül 62.500 milliárd dollárba kerülne. Az magyar forintban szinte ki sem fejezhető összeg.

Mit gondoltok? Melyikből csináltatnátok egy jó kis nyakláncot? 🙂 Írjátok meg kommentben a véleményeteket!