Hirdetés

Sajnos előfordulhatnak olyan helyzetek életünk során, melyekre nem készülünk fel. Például: megbotlunk elesünk, vagy kapaszkodnunk kell valamibe, váratlanul mentőt, tűzoltót, rendőrt kell hívni. Pontosan emiatt gyűjtöttünk össze néhány szituációt és megoldást, melyek hasznosak lehetnek az ilyen helyzetekben.

Kulcs, pénz, és egy feltöltött telefon.

Ezek a tárgyak kivétel nélkül legyenek a táskádban vagy zsebedben. Ez azért fontos, mert sosem tudhatod mikor szorulsz segítségre. A telefon ezenkívül más emberek életének megmentésére is szolgálhat például, mentő hívásra. A legfontosabb, hogy mindig legyen feltöltve.

Kérj bocsánatot ha valakivel összeütközöl.

Ha valakivel összeütközöl az utcán, kérj bocsánatot még akkor is, ha nem te hibáztál. Ez azért fontos, mert nem tudhatod ki ment neked.
Az a személy lehet, hogy fegyvert hord vagy épp részeg. Az ilyen emberek dühösek vagy idegesek lehetnek. Egy egyszerű bocsánatkéréssel elkerülheted a lehetséges konfliktust.

Mindig próbálj legalább 3 kiutat találni.

Mindegy, hogy koncert, vasútállomás vagy iskola, győződj meg róla, hogy legalább 3 kivezető út van. Ez nem könnyű feladat. Alaposan mérd fel a helyet, ha csak egy ajtó van, akkor is legalább háromféle módot találj, hogy odajuss.
Ez azért fontos mert, ha valami rossz történik, akkor már túl késő lesz kijáratot keresni. Ha előzetesen felmérjük és megjegyezzük, akkor gondolkodás nélkül kijuthatsz.

Játssz “találj rossz fiú” játékot.

Ez egy szórakoztató kis játék, amely biztonságosan kivitelezhető, mikor épp utazol valahova. Ha sok ember van, buszon, metrón, vonaton, csak nézz rájuk és próbáld megállapítani melyik lehet ideges, boldog, szomorú stb…
Ez azért fontos, mert ösztöneink ritkán tévednek és ha valaki veszélyesnek tűnik, akkor az kiül az arcára. Próbálj a legtávolabb maradni az ilyen embertől.

Repülőgépen nézd meg a vészkijáratokat.

Miután leültél a helyedre, nézd meg a sorok között, melyik az a vészkijárat, amelyik a legközelebb esik hozzád. Jegyezd meg.
Ez azért fontos, mert ha füst van, a vészvilágítás elmosódhat ahhoz, hogy segítsen kijutni.

Erősítsd a csuklód.

Ez azért fontos, mert potenciális vészhelyzettel találkozhatsz életed során, ahol esetleg egy keskeny peremre kell kapaszkodni. Az erős és képzett csukló izmok lehetővé teszik, hogy biztonságban maradj, ameddig szükséges.

Emeld fel a fejed, és lassan indulj el.

Az emberek hajlamosak leereszteni a fejüket és gyorsítani tempójukat, amikor veszélyt érzékelnek. Viszont ennek pont az ellenkezőjét kell tenni: magabiztosan felemelni a fejünket és lelassulni. Mert, hogyha az első lépést követed, nagyon könnyen prédává válsz.

Menekülés egy süllyedő autóból.

Ahhoz, hogy kiszabadulj egy süllyedő autóból, először kapcsold ki a biztonsági övet. Az ajtó kinyitása helyett tekerd le az ablakot. Ha nem tudod lehúzni, törd ki egy speciális eszközzel vagy bármilyen nehéz tárggyal, például: fejtámasszal.
Csak pár perced van elmenekülni, szóval ne próbálkozz kinyitni az ajtót, a víznyomás miatt úgysem fog menni.