2020. augusztus 4-én hatalmas robbanás rázta meg Bejrút városát. Kezdetben úgy vélték terror-vagy atomtámadás következett be, de már tudjuk, hogy nem erről volt szó. Egy kikötői raktárban tárolt, mintegy 2750 tonna ammónium-nitrát repült a levegőbe egy hegesztés után keletkezett tűz következtében.

A tragédiában legalább 135 ember vesztette életét, ötezren megsérültek, sokakat pedig még mindig keresnek a romok alatt. A robbanás egy kilométeres körzetében gyakorlatilag minden a földdel egyenlővé vált. Ezen kívül öt kilométerrel arrébb házak váltak lakhatatlanná, ezzel pedig háromszázezer ember lett földönfutó. A lökéshullám még tíz kilométerrel messzebb is betörte az ablakokat, de száz kilométerre is érezhető volt. A hatalmas robbanás 3,3-as erősségű földrengést gerjesztett és a középponttól kilométerekre is károkat okozott. A robbanás erősségét 200 és 500 tonna közöttire becsülték.

Ha Budapesten történt volna a szerencsétlenség, akkor…

A lökéshullám száz kilométeres körzetben érzékelhető volt, vagyis…

Íme a bejrúti raktár, még a robbanás reggelén:

A bejrúti kikötő a robbanás előtt és után:

Egy másik szögből, ahonnan még szörnyűbb látvány.

Augusztus 6-án a bejrúti kikötő vezetőjét őrizetbe vették, de az emberek hangot adtak véleményüknek, miszerint a felelősöket ennél magasabban, vagyis a kormányban kellene keresni. A robbanásveszélyes anyagot már 2014 óta tárolták a kikötőben, erről pedig a kormánynak is tudomása volt. A helyi lap értesülései szerint hat hónappal ezelőtt a kikötőt ellenőrző hatóságok figyelmeztettek arra, hogy az ammónium-nitrátot sürgősen el kell szállítani a kikötőből, ugyanis egy baleset esetén egész Bejrút megsemmisülhet.