Hirdetés

Te sem gondoltad volt , hogy ártalmas lehet ez a mindennapi szokás, ugye ?

Eláruljuk, hogy miért is kellene örökre elfelejtened az alufóliát!

Az International Journal of Electrochemical Science című folyóiratban 2012-ben megjelent cikkben az egyiptomi Ain Shims Egyetem kutatói arra figyelmeztettek, hogy az alumíniumfólia használata az ételek főzése és tárolása során káros lehet az egészségünkre.

A kutatások kimutatták, hogy a fólia kis mennyiségben beoldódhat az élelmiszerekbe – különösen, ha az ételek magas hőmérsékletnek vannak kitéve.

Dr. Ghada Bassioni azt írja, hogy “az emberi szervezet nagyon hatékonyan képes kis mennyiségű alumíniumot kiválasztani”, de “a legtöbben sokkal több alumíniumnak mérgezésnek vagyunk kitéve és sokkal többet veszünk magunkhoz, mint amennyit a szervezetünk kezelni tud”.

A WHO szerint a tolerálható napi alumíniumbevitel egy milligramm a testsúly minden kilogrammjára.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy az Alzheimer betegségben szenvedő betegek agyszövetében magas alumíniumkoncentrációt mutattak ki, és hogy a magas alumíniumbevitel káros lehet egyes vesekárosodásban szenvedő, csontbetegségben szenvedő betegek számára.

Bassioni így folytatja: “az alumínium egészségügyi hatásai túlságosan is kiterjedtek ahhoz, hogy akár csak összefoglalni is lehetne őket”.

Míg a hideg ételek alumíniumba csomagolása esetében elhanyagolhatónak tűnik az élelmiszerben lévő alumínium szintje, addig az ételek főzésekor (különösen magas hőmérsékleten) drasztikusan megnő ez a mennyiség.

A tanulmány nyers adatai azt mutatták, hogy az olyan változók, mint a hús zsírtartalma, a felhasznált főzési folyamatok befolyásolják az alumínium fóliából a húsba történő átvándorlását. Amikor a vizsgált élelmiszerek különösen fűszeresek vagy savasak voltak, a jelen lévő alumínium mennyisége jelentősen megnőtt.

Azoknak, akik aggódnak az alumínium edények vagy sütőedények használatával kapcsolatos veszélyek miatt, fontos megjegyezni, hogy ezek a termékek általában olyan speciális eljárásokon mennek keresztül a gyártás során , amelyek megakadályozzák az alumínium az ételbe oldódását.

A következtetésben Bassioni azt írja, hogy “az alumíniumfólia nem alkalmas főzésre, különösen savas ételek esetében. Az is lehetséges, hogy az alumíniumfóliával sütött ételek túlzott fogyasztása komoly egészségügyi kockázatot hordozhat magában”.

Tekintettel arra, amit ez a jelentés megállapít, érdemes átgondolni, hogy a jövőben milyen viszonyt kívánunk ápolni a fóliánkkal!