Hirdetés

Időnként egy jó példa sokkal többet mondhat, mint bármennyi elméleti óra, főleg, ha ezzel létfontosságú dolgokat lehet megtanítani. Cikkünk főszereplője, Jaralee Metcalf egy idahoi tanár, aki egyedi módon tanította meg diákjainak a kézmosás fontosságát. Módszere futótűzként terjedt el az interneten, és sokan követik a példáját, mivel egyszerű és átlátható volt.

Jaralee Metcalf az Idaho Falls Általános Iskola viselkedés specialistája megosztotta, hogy belefáradt abba, hogy folyamatosan beteg, ahogy beáll a tél és megkezdődik az influenza szezon. Tudta, hogy az osztályában lévő baktériumok elterjedése elkerülhetetlen folyamat, ezért meg akarta mutatni a gyerekeknek, miért kell rendszeresen kezet mosniuk.

A kísérlet lényege

Ahhoz, hogy megértesse velük a baktériumok terjedését és, hogy miért kell gyakran kezet mosniuk Jaralee egy egyszerű feladatot osztott ki. Megkérte a gyerekeket, hogy különböző módon mossanak kezet, majd érintsenek meg 5 darab fehér kenyeret. Ezután külön műanyag zacskókba helyezték őket, hogy megfigyeljék mi történik velük egy hónap múlva.

A projekt lépései

“Friss kenyereket vettünk és megérintettük őket.” – meséli Jaralee a Facebook-üzenetében, amit már nagyjából 70 ezer alkalommal osztottak meg.

Az első darabot az összes osztálytermi laptop klaviatúráján végighúzták. A másodikkal semmit sem tettek, hanem érintetlenül betették egy zacskóba. A harmadik kenyérszeletet minden gyermek megfogdosta kézmosás előtt. A negyediket úgy fogták meg, hogy előtte szappanos vízzel mostak kezet. Az ötödik darabot pedig úgy érintették meg, hogy előtte kézfertőtlenítővel dörzsölték át a kezüket.

A szelet, amit a laptopokon húztak végig (1.)

Egy hónappal később az első szelet sokkal rosszabb lett, mint gondolták. A tanár elmagyarázta, hogy az iskolai laptopokat nem úgy tisztítják meg, ahogy kellene, ezért nem szabadna bevenni a kezüket a szájukba akkor, ha megfogták ezeket a készülékeket.

A szappan és a meleg víz hatása (4.)

Az egyetlen szelet kenyér, amin semmilyen negatív változás nem ment végbe, az az volt, amit a gyerekek kézmosás után fogtak meg. Ez bizonyította leginkább a gyerekeknek mennyire fontos a rendszeres kézmosás.

Az a szelet, amit kézmosás előtt fogtak meg (3.)

A harmadik számú kenyéren egy hónappal később látványos penészfoltok jelentek meg, ami tovább nyomatékosította bennük a kézmosás fontosságát.

A kézi fertőtlenítő után megfogott szelet (5.)

Érdekes módon az a kenyér is elkezdett penészesedni, amit a gyerekek kézfertőtlenítő használata után fogdostak meg. Ez azt is bizonyítja, hogy ezek a készítmények nem tudják maximálisan helyettesíteni a szappanos vízzel történő kézmosást.

Jaralee megosztotta a projekt eredményeit a Facebookon, hogy felhívja a szülők figyelmét a kézmosás fontosságára. Ezzel inspirálta őket arra, hogy tanítsák meg gyermekeiknek mennyire létfontosságú a kezek rendszeres mosása.

Ti milyen sűrűn mostok kezet?