Hirdetés

Mi magyarok pontosan tudjuk, hogy hosszú perceken át képesek vagyunk úgy káromkodni, hogy egyetlen szavunk sem ismétlés. Persze nézőpont kérdése, hogyan vélekedünk erről az egészről, hiszen nem szükséges, hogy büszkeséggel töltsön el minket az ilyen képesség, de azt tudnunk kell, hogy indokolt esetben korántsem szégyen a csúnya szavak használata. Az az ember, aki káromkodik, jobban bírja a fájdalmat és a kellemetlenséget is sokkal tovább tűri. Egy amerikai egyetem egy tanulmány keretein belül bizonyította be ezt az állítást.

A káromkodás csúnya dolog, mondták annak idején a szüleink. Természetesen van ebben valami, hiszen a csúnya beszéd valóban nem túl szép dolog. Ám ennek ellenére bizony pozitív hatása is van. Az elsődleges pozitívum az, hogy ily módon levezethetjük a felgyülemlett stresszt, kiengedhetjük a fáradt gőzt. Ha belegondolsz, te magad sem tartózkodsz szívesen olyan ember mellett, aki folyton ideges, csak a problémáiról beszél és teszi mindezt nyugtalan hangnemben. Inkább választjuk nyugodt és kiegyensúlyozott embertársainkkal, kollégáinkkal vagy barátainkkal.

Ugyanakkor, ha egy komoly beszélgetésbe elegyedsz valakivel, akivel kezdetben minden megy, mint a karikacsapás, aztán egyszer csak a semmiből az illető elkezd káromkodni, amitől te kínosan érzed magad, zavarba hoz és nem utolsó sorban rossz benyomást kelt benned. A kutatások alapján viszont azt kell mondanunk, hogy ne ítélj túl korán. Hogy miért? A szakemberek úgy vélik, hogy a színes szókincs megbízható személyiséget takar. A káromkodó szavak pedig a humor helyettesítéséül szolgálnak.

A káromkodás valójában nem jelent problémát.

“A káromkodás tudománya” című tanulmány szerint a káromkodás lehet negatív és pozitív is. A kutatók állítják, hogy alapjában véve a káromkodás nem jelent problémát. Százezer felvétel készült arról, hogy a gyerekek és a felnőttek is egyaránt káromkodnak, de csúnya szavaiknak nem érvényesültek negatív hatásai és erőszak sem követte azokat. A nyilvános káromkodás leginkább pozitív irányba tereli a beszélgetéseket.

A káromkodás, mint probléma.

Miért jelenhet problémát a káromkodás? Az ilyen beszédről azt feltételezik, hogy hátrányos megkülönböztetést és zaklatást is jelenthet. Leginkább a gyerekeket tekintve tartják veszélyeseknek, ám ennek ellenére a társadalomtudományi adat azt bizonyítja, hogy egyetlen szó nincs rájuk káros hatással.

A káromkodás eredményei

A szakemberek rájöttek arra, hogy a választékos beszédbe is beleilleszthetők a káromkodó szavak. Ezeket használhatjuk pozitív viccelődésként, egy sztori elmeséléséhez, stresszlevezetéshez, egy közösségbe való beilleszkedés részeként vagy éppen a fizikai agresszió kiváltásának érdekében. Egy másik kutatás szerint pedig hozzákapcsolható a fokozott fájdalom tűrő képességhez is.

Szeretünk olyan emberek környezetében lenni, akiknek eszébe sem jut hazudni, akik valódi önmagukat mutatják meg nekünk és nem köntörfalaznak. Ha egy őszinte ember kezd káromkodásba, nem kell szembenéznie az elutasítással. Éppen ezért nem érdemes eltitkolni személyiségünk kissé “romlott” részét, mert előbb-utóbb úgyis előtör belőlünk néhány csúnya szó.