Hirdetés

Matthew és Ben Horton, egy brit ikerpár, akik évente negyven millió forintot keresnek. Sikertörténetük egy videojátékkal kezdődött. A norfolki srácok mindössze tizenhárom évesek voltak, amikor elkészítették életük első videojátékát. Persze a két fiú magához a programozáshoz és a játékdizájnhoz nem értett, ami nem is meglepő, hiszen túl fiatalok voltak ahhoz, hogy ennyi mindent tudjanak. A Roblox nevű platform viszont arra volt jó, hogy az egyébként szükséges szakértelem nélkül bárki képes legyen megalkotni egy játékszoftvert. A Boat Ride, egy ügyességi játék volt csupán, ám 2013-ban rengetegen töltötték le.

Ben és Matthew a játékba opcionálisan megvásárolható elemek építettek be, amiket egy fontért, azaz körülbelül négyszáz forintért árultak. Naponta nagyjából öt fontot kerestek, ami már akkor nagyszerű volt, mivel a heti zsebpénzük mindössze egyetlen font volt. A tinédzser fiúk ettől úgy érezhették, hogy meggazdagodtak, de minden csak ezután kezdődött. Ben azt mondta, hogy ebből a pénzből akár ötezer pillecukorra is telik nekik.

Azóta viszont eltelt hét év, a fiúk pedig valóban gazdagok lettek. Húsz évesen már valóban profik, ráadásul az interneten tanulták ki a szakmát. Benből programozó lett, Matthew felelős a vizualitásért, illetve a a játékok bemutatóit is ő csinálja. Mind a mai napig a Robloxon működnek, a bevételük pedig évi százezer font, vagyis körülbelül negyven millió forint. Így nem is csoda, hogy az ikrek szüleik kétszázezer fontos lakáshitelét is kifizették, ezen kívül testvéreik felsőoktatási tanulmányainak költségeit is fedezik.

A koronavírus-járvány idején a videojáték-ipar felfelé ível, hiszen az emberek a karanténban és a kijárási tilalom alatt valamivel el kell foglalják magukat. A tavalyi forgalomhoz képest tíz százalékos emelkedés figyelhető meg, a teljes piacbevétele meghaladja a 120 milliárd fontot. Mobil játékokkal is legalább 2,5 milliárd ember játszik rendszeresen. Matthew és Ben játékait is 30-40 százalékkal többen töltik le, mint 2019-ben, videóikat pedig a szokásos ötmillió helyett, már tíz millióan nézik meg.

Sokan azt gondolják, hogy videojátékokkal foglalkozni csak időpocsékolás, de ők nem tudják, hogy ez egy komoly munka, ami hatalmas odafigyelést és pontosságot igényel. Emellett pedig sokkal többet lehet vele keresni, mint egy átlagos munkahelyen vagy egy vállalkozással. Ezt a brit ikrek példája is igazolja.