A legizgalmasabb és legérdekesebb benyomásokat az agyunk kapja, amikor alszunk. Pontosan azért, mert nem tudjuk irányítani agyunkat, egy speciális gondolkodásmód tárul fel. A tudósoknak még mindig nem sikerült megvizsgálni az agyban, alvás közben bekövetkező összes folyamatot. Azt viszont kiderítették, hogy az álmok beszélnek a pszichés állapotról, a normától való eltéréseiről, illetve a fizikai egészségről.

Most eláruljuk a legérdekesebb tényeket az álmokról és arról, hogy tudatalattink milyen jeleket küld nekünk, valamint azt, hogyan hatnak az álmok az egészségünkre.

Az emberek láthatnak fekete-fehér, színes és fehér álmokat is.

Az 1940-es években az amerikaiak közel egyharmada azt állította, hogy csak fekete-fehér álmokat látnak. A 21. század elején végzett tanulmányok alapján az emberek 25 éves koruk körül szinte mindig színes álmokat látnak, az ötven év felettiek pedig egyszínűeket. Ez többek között a technológiai fejlődésnek tudható be. A fekete-fehér televíziók befolyásolták az álmok színtelenségét, így az emberek más-más érzelmi benyomást kaptak. A színes televízió, a számítógépek és okostelefonok megjelenésével az agy másképp kezdett dolgozni.

A szakértők kiemelik a fehér álmok típusát. A fehér álmok megfigyelése során kiderült, hogy a személyek csak homályosan emlékeztek arra, hogy mit álmodtak. Az emberek, akik leszoknak a dohányzásról, élénkebb álmaik vannak, mint a dohányosok vagy azok, akik soha életükben nem dohányoztak. Ennek oka, hogy a dohányzás abbahagyásával az agy kompenzálni szeretné a szerotonin veszteséget, így a szükségesnél többet termel. Ezek az élénk álmok azonban, rémálmokhoz is vezethetnek.

A hallássérült emberek álmai is rendkívül élénkek, érzelmileg erősebbek, mint a jó hallással rendelkezőké.

A nők gyakran mondják a férfiaknak, hogy biztosan más nőkről álmodoznak. Valójában azonban, leggyakrabban a saját nemük képviselőit látják. Háromból két esetben kommunikálnak valakivel, míg a nők ugyanolyan számú férfiról és nőről álmodnak.

Akit álmunkban látunk, azzal az emberrel már találkoztunk valahol vagy ismerjük. Lehet ez valaki, aki szembejött velünk az utcán vagy tévében látott emberek és így tovább.

Az álmok mutatják a valóságot és beszélnek a pszichés állapotunkról.

Álmainkban szorongást is érzékelhetünk. Az álmok megmutatják azt, amitől valójában félünk vagy fájdalmat okoz nekünk. Az érzelmek kiadása álmainkban jó hatással van ránk, ébredés után ugyanis, jobban érezhetjük magunkat, még annak ellenére is, ha nem is emlékszünk az álomra vagy arra, hogy álmodtunk egyáltalán.

Egy mentálisan egészséges ember mindig álmodik, ébredéskor pedig azonnal elfelejti azokat. A túl kegyetlen álmok az agyi tevékenység zavaráról árulkodnak. Akik későn fekszenek le vagy éjjel dolgoznak, általában zavaró álmokról és rémálmokról számolnak be.

Az alvás és a testi egészség nagyon szorosan összefüggenek.

Amikor egy ember horkol, nem álmodik semmit. A horkolás és az alvás folyamata nem kombinálható.

A csecsemők a nap körülbelül hetven százalékát átalusszák. Ennek hatalmas szerepe van a gyermek fejlődésében, ugyanis az első évben az alvás rendkívül fontos a csecsemő agyának normál működéséhez.

A testmozgás, különösen a kardio gyakorlatok hozzájárulhatnak a jobb és nyugodtabb éjszakai alváshoz.

Az emberek egy kis csoportja – a bolygó teljes népességének körülbelül egy százaléka – alig alszik néhány órát. Egy elmélet szerint egy adott gén mutációja okozza ezt. Az önkéntesek körében folyó kutatások azonban, még nem erősítették meg ezt az elméletet.