Hirdetés

Ez a fiatal nő évekig titkolta és rejtegette rákos daganatát, miután az orvosok azt mondták neki, hogy “nincs miért aggódnia”.

Mairead Mcguire hetente háromszor-négyszer járt szoláriumba, és ha egy nagyszabású esti buli előtt állt, akár minden nap elment, hogy kellőképpen felkészüljön.

A 29 éves nő 13 éven át járt rendszeresen szoláriumokba , melyek használatát csak akkor hagyta abba, amikor megtudta, hogy a bőrrák egy fajtája alakult ki nála.

Az írországi Belfastból származó Mairead 28 éves korában tudta meg, hogy bazálsejtes bőrrákja van, amikor éppen szoláriumozni indult.

Amikor 2018-ban először észrevette a furcsa csomót a fején, nem gondolt semmi rosszra, és további három hónapig nyugodt szívvel járta a szoláriumokat.

“Természetesen világos bőröm van, és sokkal jobban érzem magam , amikor jóval barnább vagyok, ezért 15 évesen kezdtem el a szoliba járni, és nagyon hamar a megszállottja lettem.

“Annyira függő voltam, hogy már nem is láttam, hogy lebarnultam-e, csak amikor mások figyelmeztettek , hogy milyen barna lettem – én pedig csak folytattam és folytattam.

“Észrevettem egy apró csomót a fejemen, de néhány hónapig nem törődtem vele, és továbbra is szoláriumoztam.”

Mairead hozzátette: “Az orvos néhányszor lefagyasztva eltávolította, de egyre rosszabbul nőtt vissza, és gyorsan növekedni kezdett, fájt és vérzett a legkisebb érintésre is.

“Valahol mélyen aggódtam, hogy talán rákos lehet, de ez nem akadályozott meg abban, hogy újra szoláriumozni menjek, mert az orvos azt mondta, hogy nincs miért aggódni.

“Nagyon zavart a csomó , főképp ahogy egyre nagyobb lett, ezért egy idő után már másképp hordtam a hajam, is hogy elrejtsem. “

A csomó azonban egyre nagyobb fájdalmat okozott , ezért a fiatal nő úgy döntött, hogy 2020 szeptemberében elmegy egy második szakvéleményre.

Ekkor közölték vele, hogy rákos.

A nem melanomás bőrrák kialakulásának fő oka a túlzott UV-fénynek való túlzott kitettség. Ez a naptól, de a szoláriumtól is származhat.

Mairead rettegett attól, hogy lemarad a gyermekei, a nyolcéves Miley-Rose és a hároméves Reon felnövéséről, ezért úgy döntött, örökre felhagy a szoláriumozással.

Mairead most másokat is figyelmeztet a szoláriumozás veszélyeire, miután a sebészek idén márciusban sikeresen eltávolították az anyajegyét.

Mairead így nyilatkozott: ” A kezdetek kezdetén nagyon apró volt, majd úgy nőtt, mint egy szemölcs, és egyre csak nagyobb lett. Miután a Covid beindult, már csak annyit tehettem, hogy fotókat küldtem az orvosomnak.

“Egy hónap alatt megduplázódott a mérete,ekkor ő is azt mondta, hogy nem néz ki jól, ezért sürgősséggel beutalt egy specialistához, és a következő héten már meg is vizsgáltak.

“A bőrgyógyász azt mondta, hogy úgy néz ki, túl sok ér van benne ahhoz, hogy rákos legyen, de azért eltávolította, és azt mondta, hogy két héten belül jelentkeznek, ha mégis rákos.

“Felhívtak, amikor éppen úton voltam egy újabb szoláriumozásra, és közölték velem, hogy rákos.

“Sírva fakadtam, felhívtam anyukámat, hogy elmondjam neki, majd megfordultam és egyenesen hazamentem.

“Mindenféle gondolatok jártak a fejemben – főleg attól féltem, hogy nem leszek ott a gyerekeimnek.”

A bőrgyógyászok megállapították, hogy Mairead csomója három centiméter hosszúra és egy centiméter szélesre nőtt – háromszorosára a kezdeti méretének.

Idén márciusban műtétre küldték, hogy eltávolítsák a rákos daganatot, és a háromórás műtétet ébren és helyi érzéstelenítésben elzsibbasztva töltötte.

Mairead azt mondta: “A Covid miatt egyedül kellett mennem, amitől még rosszabb volt a helyzet.

“A műtét utáni fájdalom szörnyű volt, egy hétig ágyhoz voltam kötve, és a fájdalomtól hánynom kellett, annyira rosszul éreztem magam.

“Egy heg maradt az arcomon, és eléggé gátlásos lettem miatta, hiszen az emberek mindig látni fogják, amikor az arcomra néznek, de ez minden nap emlékeztet arra, hogy milyen szerencsés voltam.

“Szerencsés voltam, hogy a rák a fejem külső oldalán nőtt, nem pedig a fejem belsejében, különben sokkal rosszabbul is járhattam volna”.

A diagnózis óta nem járt többé szoláriumban, helyette inkább a önbarnítókat használ, és reméli, hogy másokat is arra ösztönözhet, hogy hagyják a szoláriumot.

Mairead így nyilatkozott a szoláriumokról: “Nem is tudtam, hogy valójában mennyire veszélyesek – hallottam, hogy az emberek bőrrákot kapnak a használatuktól, de soha nem gondoltam volna, hogy velem is megtörténhet.

“Most mégis megtörtént velem, de azóta sem használtam, és soha többé nem is fogok.

“Az egész családom a megszállottja volt, de a példámból okulva mostanra mindannyian abbahagyták a használatát.”