Hirdetés

Tartja a mondás, hogy “Ami nem öl meg az megerősít”. Ez arra ösztönzi az embert, hogy a legrosszabb helyzeteket is túlélje és újult erővel vágjon bele a jövőbe. A stressz nem minden esetben rossz viszont, nagy mértékben legyengítheti a szervezetet és vele együtt a lelket is. Egyes tanulmányok szerint a stressz nagy mértékben befolyásolhatja az agy zsugorodását. Ha szeretnéd jobban beleásni magad a témába, akkor olvasd el a cikkünket.

1, A stressz lehet barát és ellenség is.

Ha hiszed ha nem a stressz nem minden esetben rossz. Például abban az esetben ha versenyre, vizsgára, vagy valamilyen nyilvános szereplésre készülsz nagyon is jól jön, mert energiával lát el. Ha viszont túlhajszolod magad és kimerültnek érzed magad az negatívan befolyásolhatja az agyat. A stressz fejfájást, magas vérnyomást, mellkasi fájdalmat és álmatlanságot idézhet elő.

2, A túl sok stressz csökkenti az agy méretét.

A Neurology nevű folyóirat közzétett egy 2018-as tanulmányt, mely kimutatta, hogy a magas stresszszinttel rendelkező emberek rosszabb teljesítményt produkáltak a memóriatesztek során, sőt agyuk mérete is kisebb lett. Ez az agyzsugorodás az agy azon részét érinti, mely a memóriáért és a tanulásért felelős. Szóval minél krónikusabb a stressz annál valószínűbb a memóriakárosodás is.

Ez nagy mértékben befolyásolja a demencia kialakulásának kockázatát. Legalábbis Dr. Sudha Seshadri-nak ez a véleménye.

3, A stressz szintjét ellenőrzés alatt lehet tartani

Testmozgás: A rendszeres aerob testmozgás javíthatja a memória működését, ezzel pedig meg lehet előzni az időskori demencia kialakulását. A sportolás során felszabadult endorfinok pozitív érzettel látják el a szervezetet.

Elegendő mennyiségű alvás: A test csak elegendő mennyiségű alvással képes regenerálódni. Ha ezt nem kapja meg, akkor nő a betegségek és a problémák kialakulásának kockázata. Ez azt fogja eredményezni, hogy mindig stresszesnek fogja magát érezni az ember.

Étkezés: A megfelelő étkezés befolyásolhatja a hangulatot, sőt kiegyenlítheti a stressz szintjét is. A rendszeres és egészséges étkezés valamint a koffeinbevitel csökkenése a stresszt is nagy mértékben csökkenti, így érdemes rá odafigyelni.

Légy sokat a szeretteid körül: Ha vannak olyan emberek, akik támogatnak és szeretnek téged akkor segíthetnek a stresszes és depis időszak alatt. A család és a barátok társaságában oxitocin szabadul fel, ami az öröm hormonja. Ez képes csökkenteni a stresszt is.

Sok pihenés: Fontos a pihenés, ezért érdemes részt venni mind jóga órán, mind meditációs tanfolyamon. A masszázs és a kisebb kirándulások is jótékony hatással vannak a szervezetre és a lélekre. Ha lehetőséged van egy kicsit kiszakadni a nyüzsgésből, mindenképpen tedd meg.

4, Egyesek szerint a stressz nem hibás.

Dr. Sudha Seshadri szerint bár van kapcsolat a stressz és az agyzsugorodás között, semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy kimondottan a stressz felelős az agy zsugorodásáért. Egy tanulmány során kortizolt használtak a stressz szint mérésére, mivel az agy stresszhelyzetben kortizolt termel.

Viszont a kortizol nem annyira veszélytelen, mivel gyulladást is elő tud állítani – mondta Bruce McEwen, a New York-i Rockefeller Egyetem idegtudósa. Így nemcsak a stressz az ami befolyásolja ezt a folyamatot.

A stressz mennyire van jelen a te életedben?