Hirdetés

A legtöbb kislány azt hiszi, hogy a stewardessek élete csupán játék és mese, mivel folyamatosan mosolyognak és rendkívül segítőkészek az utasokkal. A valóság azonban nem minden esetben egyezik az elképzelésükkel… Sőt! A légiutaskísérők sokkal keményebben dolgoznak, mint amit mi egyszerű utasok el tudunk képzelni. Szinte nincs is magánéletük, és életük nagy részét a munka tölti ki. Nem is csoda, hogy ideje korán elmennek nyugdíjba és utána csak a pihenésnek élnek, valamint a család alapításnak. Mostani posztunkban igyekeztünk összeszedni néhány olyan érdekességet, amit maguk a légiutas-kísérők osztottak meg a világgal, hogy tudják milyen áldozatot hoznak az utasokért.

1, Amikor egy nő légiutas-kísérőnek áll, akkor a munkáltató, vagyis a légitársaság egy olyan szerződés aláírására kötelezi, melyben vállalja, hogy az aláírástól számított három éven belül nem vállal gyermeket. Kemény ár, egy jó hivatásért.

2, Nincs fix bérük, mivel teljesen más óradíjat számítanak fel például egy Moszkva-Krasnodar illetve egy Frankfurt-Szófia járaton. Nem csak magas fizetésű járatokon dolgoznak, mivel a cég speciálisan elkészített munkabeosztást csinál, ahol meg van határozva, hogy hány alkalommal repülhetnek magasabb és alacsonyabb beosztású gépeken.

3, A stewardessek nagyjából havi 90 órát töltenek el a felhők felett. Minden légitársaságnál más és más szabályozások vonatkoznak a munkaórára. Valahol akkor kezdődik el, mikor a gép motorját beindítják, máshol viszont akkor, mikor a repülő felszállt.

4, A hölgy strwardessek mindig magassarkú cipőben fogadják a felszálló utasokat, ám amint a gép felszáll, egyből lecserélik kényelmes lapos talpúra, hogy stabilabban tudjanak közlekedni a járaton. Így kevesebb esély van a baleset kialakulására.

5, Minden egyes hónapban orvoshoz kell menniük, aki igazolást ad arról, hogy továbbra is repülhetnek. Ezt az orvosi repülési szakértői bizottság adja ki. A vizsgálat során megnézik a szemüket, fogaikat, bőrüket, hogy bőrgyógyászatilag minden rendben van-e, mellkasi röntgent készítenek, sőt tesztelik őket HIV-re, tífuszra, szifiliszre és hepatitis B valamint C-re.

6, Ha nincsen meg az összes kötelező oltásuk, akkor semmilyen körülmények közt nem szállhatnak fel a repülőre.

7, Felvételüknél figyelik a magasságot és a tömeget valamint a testalkatot. Mivel a felső polcokat igen nehéz kezelni, ezért a légi-utaskísérők se túl vékonyak, se túl molettek.

8, Amikor egy gép leszáll, a stewardessek is leszállnak róla és egy kicsit szusszannak, míg újra fel nem kell szállniuk a következő járatra. Ilyenkor elfogyasztanak egy csésze kávét, bögre teát a reptér kávézójában. Egy dologra kell csak figyelniük, hogy ezeket az italokat csak és kizárólag ott fogyaszthatják el. Nem sétálgathatbak kedvükre a reptéren.

9, Egyes légitársaságok kikötik, hogy az a légiutas-kísérőknek nem lehet sem fogszabályzója, sem szájvédője, a fogaikat pedig mindig fehéríteni kell, hogy abszolút tökéletes legyen a mosolyuk.

10, Minden fedélzeten van egy katalógus, amiben különböző termékek, áruk szerepelnek. Ha az adott légiutas-kísérő ezt értékesíti akkor bónusszal jutalmazzák őt fizetésnél.

11, Amíg dolgoznak, nem használhatnak telefont. Azt kikapcsolt állapotban kell a személyes holmijaik között tartani. Akkor kapcsolhatják be újra, ha ebédszünetet tartanak, vagy lejárt a munkaidejük.

12, Akadnak légitársaságok, melyek minden stewardess számára ingyen szállást biztosítanak. A dubaji Emirates Airlines például minden szállással és megélhetéssel kapcsolatos költséget fedez. Ez magába foglalja a szaunák, edzőtermek használatát valamint a ruhák tisztíttatását. Ezáltal biztosítják, hogy alkalmazottjuk tökéletes formában legyen.

13, A pilóták sem repülnek egész álló nap. Amikor épp nem vezetnek repülőt, akkor vagy alszanak, vagy tanulnak. Mindig akadnak új szabályok, melyekkel tisztában kell lenniük, illetve szimulátorokban gyakorolhatják a repülést. Így képességeiket is fejlesztik, majd bizonyos időközönként vizsgát tesznek. Sajnos egy ilyen állás mellett nem igen jut idő a magánéletre.

14, Amikor vészhelyzet van, akkor a stewardessnek először saját magát kell mentenie, majd csak az után segíthet a többi utasnak.

15, A légiutas-kísérők toborzása során alap követelmény, hogy jól tudjanak úszni. Képesnek kell lenniük arra, hogy egyszerre akár 20-50 métert is leússzanak. Ez azért fontos, mert ha vízben landolnak, akkor bizony szükség lesz rá. Ezen kívül olyan túlélő gyakorlatokat csináltatnak velük, mellyel könnyedén átvészelhetnek egy dzsungelben vagy sivatagban töltött időszakot.

16, A repülőgépeken különbözik az utasok és a stewardessek ülése. Utóbbiaké sokkal biztonságosabb. Könnyebben megtámasztja a nyakat és a fejet, valamint nehezebbek is. Ebből kifolyólag nem nehéz kitalálni, hogy drágábbak is. A repjegyek ára megemelkedne, ha az utasoknak is ilyen jellegű ülése lenne.

17, Nem annyira veszélytelen hivatás, mint sokan hiszik. Számos egészségkárosító hatása van. Például a folyamatos időzónák közti közlekedés nagyon meg tudja viselni a szervezetet és a cirkadián ritmusuk egyszerűen felborul. Ennek oka, hogy a test nem tud olyan gyorsan átállni, amilyen gyorsan közlekednek az időzónák között. Ebből kifolyólag fokozott stressznek vannak kitéve.

18, A légiutas-kísérők egész élete szó szerint a munkából áll. Még abban az esetben is gondoskodniuk kell a jó megjelenésről és fizikai állapotról, ha épp nyaralnak vagy szabadságon vannak. A nyaralás számukra ezért nem hivatalos pihenés.

19, Minden stewardessnek van egyedi igazolványa, amivel kedvezményesen tudnak repülőjegyeket vásárolni. A legjobb, hogy nem csak maguknak, hanem barátaiknak és családtagjaiknak is.

20, A nyaralás akár 72 napon át is tarthat, viszont minden pillanatban készen kell lenniük, ha esetleg behívnák őket dolgozni. Mivel a szervezetet nagyon leterheli ez az életvitel, ezért előbb elmehetnek nyugdíjba.

21, Hivatalosan nem lehet üdítőt vagy vizet felvinni a repülőre, de a szkennert úgy lehet becsapni, ha ilyen üvegekbe teszel vizet, ugyanis ezt úgy fogja látni, mintha nem lenne benne semmi.

22, A légiutas-kísérők szerint a gép fedélzetén lévő szőnyeg, nagyon piszkos, ezért senkinek nem ajánlják, hogy levegyék a cipőjüket. Ugyanez vonatkozik az ülések tisztaságára. Annyi ember megfordul a gépeken, hogy érdemes hosszú ujjúban és hosszú nadrágban utazni, hogy az utasok elkerüljék a fertőzéseket.

23, A stewardessek mindig szólnak a rokonoknak, barátoknak, hogy semmiképp se a WC mellé foglaljanak helyet, mivel a mosdó meghibásodása esetén, a szerelők az ülésekre teszik az alkatrészeket.

24, A légiutas-kísérőnek joga van másik helyre ültetni egy utast. Ha valaki tiszteletlen velük, azt akár olyan helyre is ültethetik, ahol kisgyerek ül és rendszeresen sír. Ebből kifolyólag nem érdemes velük ujjat húzni.

25, A legtöbb utas legalább egyszer szeretne fizikai kapcsolatot létesíteni a repülők mosdójában, és ezzel a légiutas-kísérők is tisztában vannak. Viszont míg az utasok nem tudják, hogy ezek az illemhelyek milyen piszkosak és mocskosak, addig a stewardessek igen. Ha tudnák, akkor biztos, hogy nem kezdenének semmilyen testi kapcsolatba.