Hirdetés

A depresszió egy nagyon súlyos betegség, amivel sokaknak egyedül nem is sikerül megküzdenie. Gyakran összeverik a fáradtsággal, amit a munka és a stressz okoz, de a depresszió elrejtőzhet a színlelt boldogságban is. A szomorúság, boldogtalanság, erőtlenség csak néhány dolog, ami erre a betegségre jellemző. A helyes diagnózist csakis egy orvos képes megadni, hiszen a depresszió annyiféle lehet, hogy mi magunk nem feltétlenül ismerjük fel. Legalábbis nem azonnal. Cikkünkben megosztjuk veled a rejtett depresszió nyolc tünetét, amelyek ugyan kevésbé nyilvánvalóak, de ezek felismerése mégis segít elkerülni a negatív következményeket.

Filozófiai gondolatok

A rejtett depresszióban szenvedők gyakran próbálkoznak filozófiai témákról beszélni. Soha nem mondják ki, amit valóban gondolnak. Például, ahelyett, hogy azt mondanák, nem alszok eleget, csak annyit mondanak, hogy ez megesik velem. Sokat beszélnek az élet értelméről, szavaik elvontak és szinte érthetetlenek, homályosak. A pszichológusok úgy vélik, minél határozottabbak az ember gondolatai, annál nagyobb esélye van a boldogságra.

Mentségek keresése

A depressziós emberek gyakran mentséget keresnek azért, hogy valódi vágyaikat és szomorúságukat elrejtsék mások elől. Képesek előállni megható sztorikkal, hogy kimentsék magukat egy-egy születésnapi parti, buli vagy csak egy szimpla ebéd alól. Ezek a kifogások mind azt a célt szolgálják, hogy egyrészt ne bántsák meg a másikat, másrészt pedig, hogy ne leplezzék le önmagukat.

A megfelelő reakció hiánya

A depressziós ember számára megváltozik a valóság. Vagyis, teljesen másként értelmezi azt, mint egy egészséges ember. Nem nyilvánít véleményt, nem veszi észre a sértegetést, nem fejezi ki vágyait, érzéseit és a fájdalmat sem érzékeli.

Pszichoszomatikus betegségek

A depressziós emberek gyakran tapasztalnak magukon szívfájdalmat, feszült végtagokat, légzési nehézségeket, fog-és fejfájást és így tovább. A betegség azonban csak a fejükben létezik, mivel a vizsgálatok általában nem mutatnak semmit. A fájdalom az instabil lelki állapotra utal. A lelki fájdalom szüli a szorongást, a feszültséget és minden egyéb testi tünetet. A depressziós ember tehát, pszichoszomatikus fájdalomtól szenved.

“Mentális rágógumi”

Depressziós állapotban az emberek bizonyos dolgok megszállottjai lesznek. Válaszokat keresnek, de megszállott gondolataik miatt képtelenek megoldani gondjaikat. A válaszkeresés is csak illúzió. Annak az illúziója, hogy valamit megpróbálnak tenni, ám erről szó sincs. Egy rögeszmés ember a cselekvés helyett állandóan ugyanarról a problémáról beszél.

Rendetlen megjelenés

A depresszió befolyásolja az ember megjelenését és közvetlen környezetét is. Nem ad a higiéniára, nem tartja tisztán otthonát. Szóval, ha egy ismerősöd vagy rokonod soha nem volt ilyen, mindig is igényes volt a külsejére és otthonára, akkor nagy a baj.

A termelékenység változása

Az, ha valaki nem tud megküzdeni a mindennapi rutin feladatokkal, mindent elfelejt, gyakran elfárad és úgy érzi, semmi értelme a cselekedetinek, biztosan depressziós. Ugyanakkor ennek ellenkezője is igaz. A depressziós ember munkamániássá válhat és hajtja a sikert. Mivel menekül az érzelmei elől, ez az egyetlen dolog, ami értelmet ad életének.

Ostentatious boldogság

A depressziós emberek sokszor rejtik pozitív hangulat mögé betegségüket. Úgy tűnnek, mint a világ legboldogabb és leggondtalanabb emberei. A komoly beszélgetéseket kerülik, ha mégis arra kerül sor, akkor elnevetik az egészet. Csak egy hosszú beszélgetés során értheted meg őket és segíthetsz rajtuk.

Hogyan segíthetsz egy depressziós emberen?

Ha az egyik rokonod vagy barátod depressziós, akkor próbálj beszélni vele problémáiról és az egészségéről. Ajánld fel neki a segítséged, de ha megtagadja, akkor hagyd békén egy ideig és figyeld a viselkedését.

Ne becsméreld a problémáit és ne is vicceld el! Ne próbáld felvidítani, de ne is nyugtasd, mert ezek nem segítenek.

Ha segíteni próbálsz a napi feladatokban vagy munkában, akkor a depressziós ember elveszti érzelmi és fizikai erejét is, tehát, ez sem jó megoldás. Ne kényszerítsd őt aktív életmódra, ha nem áll készen erre.

Néhány napig ne találkozz vele, de ne is fogadd el az állapotát. Pár nap múlva könnyebben észreveszed a változásokat vagy állapotának romlását.

Javasolj szakmai segítséget még akkor is, ha ő elutasítja. Legyél gondoskodó, mosolyogj, érezze, hogy mellette vagy, de ne ess túlzásba. Légy olyan, mint korábban bármikor, ha bízni kezd támogatásodban, segíthetsz rajta.