Hirdetés

Danny Lloyd azt hitte, egy drámát forgat a stábbal, az igazságra csak évekkel később jött rá.

1977-ben adta ki Stephan King a Ragyogás című könyvet, amelyet Stanley Kubrick filmesített meg.

A történet egy családról szól, akik szezonon kívül tartózkodnak egy történelmi szállodában. A család három tagból áll: az apa (Jack Nicholson), a felesége (Shelly Duvall) és a fia (Danny Lloyd). Életük, így hétköznapjaik teljesen nyugodtnak tűnnek mindaddig, amíg egy téli vihar után az édesapa el nem veszti józanságát a természetfeletti erők miatt. A film 1980-ban került a mozivászonra, amely azóta is klasszikusnak számít a pszichológiai horrorfilmek között.

A nézők előtt azóta is sok minden homályban maradt. Stanley Kibrick: Egy élet a film tükrében című dokumentumfilmjéből kiderült, hogy Kubrick rengeteget vitatkozott Duvallal, az ikonikus baseballütős jelenetet pedig 127-szer vették fel. Danny Lloyd-nak, a Ragyogásban szereplő kisfiúnak pedig fogalma sem volt arról, hogy valójában egy horrorfilmben játszik.

A színész akkoriban mindössze hatéves volt, így szerződése nemcsak a rendező kilengéseitől védte, hanem magától attól a ténytől is, hogy egy horrorfilm főszereplője.

Danny Lloyd mindvégig abban a hitben volt, hogy csupán egy szállodában játszódó drámában szerepel. A gyerekszínész nem véletlenül hitte ezt, ugyanis a fiúnak csak egy szerkesztett változatot mutattak meg a film elkészülte után, amelyből az összes ijesztő jelentet kivágták. Az igazságra csak évekkel később derült fény.