Hirdetés

Vannak olyan témák az életben, melyekről az emberek nagyon nehezen beszélnek. Valószínű ez azért van, mert zavarban érzik magukat, ha arról a témáról kell bővebben beszélniük. A legtöbben úgy kerülik, az ürítéssel, szellentéssel, személyes intim élettel kapcsolatos témákat, mint ördög a szentelt vizet. De nemcsak a nők, hanem a férfiak is. Ha őszinték akarunk lenni, nem annyira kecsegtető téma ilyenekről beszélni még a családdal sem, nemhogy baráttal, randi partnerrel… holott ez egy természetes dolog. Mindenki csinálja, pont ezért nem kellene, hogy kellemetlen legyen. Viszont, aki kifejezetten tabuként kezeli ezt a témát, az a női nem. Mégis melyik nő ne érezné magát kínosan attól, hogy a tulajdon párjával, vagy épp egy randi partnerrel arról beszél, hogy melyik órában engedett el egy békegalambot, és annak milyen szaga volt, vagy épp milyen alakút rakott le a WC csészében.

Egy időben elterjedt az a mondás, hogy a nők nem végeznek nagy dolgot és nem szellentenek, hanem epret k**ilnak és angyalka szagút pukiznak. Nos, ez nem igaz, aki ezt állítja az hazudik. “Gulp: Adventures on the Alimentary Canal” című könyve jó néhány tényt összefoglal a szellentésről.

1, A bél gáz alkotóelemei

Sokan nem tudják, hogy miből is áll pontosan egy bélgáz. A puki, béke galamb, szellentés… ki, hogy nevezi olyan gázokat tartalmat mint, oxigén, szén-dioxid, kén, hidrogén, nitrogén és olykor-olykor metánt is. A szag típusa attól függ, hogy a gázok milyen arányban vannak jelen. Amennyiben a kén dominál jobban, akkor a szellentés szaga leginkább a záptojáséhoz hasonít, ha viszont a mentántiollal, akkor pedig rothadó zöldségek jutnak az eszünkbe. 1976-ban végeztek egy kísérletet, melyből kiderült, hogy a kieresztett bélgáz nem minden esetben tartalmaz metánt. Viszont, ha tudomásod van arról, hogy a felmenőid között, például a szüleid, nagyszüleid között volt olyan, akinek metánosabb volt a szellentése, akkor tuti biztos, hogy nálad is elő fog fordulni.

2, Mire hívja fel a figyelmet a bélgáz?

Ha egy teljesen átlagos pukit veszünk alapul, akkor tudni kell róla, hogy két másodpercen át folyamatosan tart és ekkor nagyjából 100 ml bélgáz távozik a belekből. Ez a folyamategyetlen nap során 14-szer történik meg, még akkor is, ha ezt sokan nem is veszik észre. A szellentések gyakoriságai, szaguk, illetve egyéb tüneteik, mint például puffadás, alhasi fájdalom olyan betegségekre hívhatják fel a figyelmet, mint az irritábilis bélszindróma, ami egy bélműködési rendellenesség. A másik, hogy a várandós hölgyek is gyakran szellentenek, aminek két oka is lehet

a, megváltozott homronháztartás;
b, a baba nyomja a beleket.

3, Nem minden esetben büdös a puki

Biztos te is tapasztaltad már, hogy vannak olyan szellentések, melyeknek elképesztően orrfacsaró szaga van és vannak olyanok, melyeknek szinte semmi szaga nincsen. Ennek oka nagyon egyszerű. A puki szaga nagyban függ attól is, hogy épp milyen étrendet folytatsz. Amennyiben nem tartalmaz olyan ételeket és italokat, melyektől kellemetlen lehet a szaga, akkor jó hírünk van megúsztad, senki nem fog rájönni mit csinálsz. Az Egyesült Államokban kifejlesztettek egy pirulát, ami képes kordában tartani úgy a bélgázok szagét, ahogy azok kéntartalmát jelentős mértékben csökkenti. Ezt a bázisos bizmut-gallát összetevője révén tudja elérni. Tapasztalatok szerint a tablettának a mellékhatása, hogy valamivel sötétebb árnyalatúvá festi a végterméket. Ez viszont csekély ár azért, hogy ne legyen kellemetlen szagú a pukifelhő.

Woman farting with blank balloon out from his bottom vector, Concept with Healthcare And Medicine.

4, A nőké nem rózsa illatú

Ha hiszed ha nem, kutatások támasztják alá, hogy a női nem, sokkal büdösebb békegalambot tud kiengedni, mint az erősebbik nem tagjai. Erre Michael Levitt bélgáz kutató tudós jött rá, aki jó pár vizsgálat segítségével derítette ki, hogy a nők szellentéseiben sokkal több kénhidrogén található. Ennek tükrében pedig ha akarják, ha nem sokkal rosszabb szagú gázokat eregetnek ki, mint a férfiak. Ezzel csak az a baj, hogy az eleresztett puki után azt sem tudják, hova nézzenek lányos zavarukban. Sőt, ha az adott illető tudja, hogy ő volt a bűzös szag forrása, akkor még el is pirul, hiszen mégis melyik vonzó nő szeretné ha bármelyik férfi is tudná, hogy milyen szagok távoznak belőle? A tanulmányból az is kiderült, hogy a férfiak viszont gyakrabban eresztik el a bélgázaikat.

5, Nem csak a kén a ludas

Annak ellenére, hogy fentebb írtuk, hogy az esetek nagy részében a kénhidrogén nagyfokú koncentrációja a felelős a kellemetlen szagokért nem mehetünk el amellett, hogy a metántiol vegyület is közrejátszik a dologban. Legalábbis erről nyilatkoztak az említett könyvben. Az imént említett vegyület nem csak a bélgázban, hanem a vérben illetve a vörös húsokban is felfedezhető. Szóval ha vasárnapi ebédre vörös húsból készült ételt készítesz, akkor számíts rá, hogy kellemetlen felhőket fogsz magad után húzni, aminek nem biztos, hogy a barátaid, családtagjaid fognak örülni.

6, Nem okoz egészségkárosító hatást a visszatartása

Fontos megjegyeznünk, hogy senkit sem fog egészségkárosító hatás érni ha pár órán át visszatartja a szellentését. Tény és való, hogy nem lesz egy túl kellemes időtöltés, de legalább nem okozol a körülötted lévőknek kellemetlen pillanatokat. Bizonyára téged is érdekel, hogy mi történik akkor, mikor egy pukit visszatartasz. Nos, erre egyszerű a válasz. Elkezd visszaaraszolni a szervezetben, majd megtapad a belek falain és a vérrel kezd el elegyedni. A tünetek ilyen esetben haspuffadásban vagy akár székrekedésben is jelentkezhetnek. Ezzel a visszatartással azonban vigyázni kell, mert ha túl sokszor és túl hosszú időn át csinálják, akkor akár béltáguláshoz, tartós puffadáshoz is vezethet.

Ti mit gondoltok?